Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: AA

İsrail Hamas'ın Gazze'deki liderinin tünellerde bulunduğunu iddia ettiği görüntüler yayımladı

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın yer altı tünellerinde ailesiyle ilerlediğini iddia ettiği görüntüler yayımladı. İsrail ordu sözcülüğünün yayınladığı videolarda, Sinvar ve ailesi olduğu ileri sürülen kişilerin Gazze'deki yer altı tünellerinde ilerlediği görülüyor. İsrail ordusu, videonun Gazze Şeridi'nin en büyük ikinci kenti güneydeki Han Yunus'ta çekildiğini iddia etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, basın toplantısında paylaştıkları videonun 10 Ekim'de kaydedildiğini öne sürdü.


Güney Afrika'dan Uluslararası Adalet Divanı'na Refah başvurusu: Yeni tedbirler alınsın

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in, Refah kentine planladığı saldırının ortaya çıkaracağı büyük çaplı öldürme, zarar verme ve yıkım eylemleri sebebiyle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin acil şekilde yeni tedbirlere hükmedilmesini talep ettiğini bildirdi. UAD'den yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika'nın, İsrail'in Refah kentine planladığı saldırı nedeniyle yeni tedbirlere hükmedilmesi için başvuru yaptığı belirtildi. Güney Afrika'nın başvurusunda, İsrail'in Refah kentine planladığı saldırının büyük çaplı öldürme, zarar verme ve yıkım eylemlerine neden olacağı ve bunun, hem Divan'ın 26 Ocak tarihli ihtiyati tedbir kararlarının hem de Soykırım Sözleşmesi'nin ciddi ve telafisi mümkün olmayan şekilde ihlal edilmesi anlamına geldiği kaydedildi. Güney Afrika'nın başvurusunda, UAD İç Tüzüğü'nün 75. Maddesi uyarınca davanın her aşamasında tedbir kararlarına hükmedebileceği ifade edilirken, 26 Ocak'tan bu yana Gazze'deki durumda Mahkeme'nin acil dikkatini gerektiren önemli gelişmeler olduğu vurgulandı.


Pakistan'da İmran Han'ın partisi, iki siyasi partiyle ittifak kuracak

Pakistan’da tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI), Ulusal Meclis ve eyalet meclislerinde hükümet kurabilmek için iki siyasi partiyle ittifak yapacak. PTI Sözcüsü Rauf Hasan, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, PTI destekli bağımsız milletvekillerinin, Ulusal Meclis ve Pencap Meclisinde ülkedeki Şiilerin siyasi grubu Müslümanların Birlik Meclisi Partisi (MVMP), Hayber Pahtunhva Meclisinde ise Cemaat-i İslami Partisi ile ittifak kuracağını söyledi. Hasan, bu kararın, İmran Han'ın talimatı doğrultusunda alındığını aktardı. MVMP, Ulusal Mecliste 1, Cemaat-i İslami ise Hayber Pahtunhva Meclisinde 3 sandalyeye sahip.


Şanlıurfa'da çöken metruk yapıda enkaz altında kalan kişi yaşamını yitirdi

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde tek katlı metruk bina çökmesi sonucu enkaz altında kalan kişi, hayatını kaybetti. Sancak Mahallesi'nde tek katlı metruk bir yapının çökmesi sonrası AFAD, sağlık, polis ve itfaiye ekipleri bölgeye yönlendirildi. Polis ekipleri bölgede güvenlik önlemi alırken, çöken metruk yapıda 1 kişinin olduğu bilgisi üzerine ekipler alanda arama kurtarma çalışmasına başladı. Ekiplerin yaklaşık 3 saatlik çalışmasının ardından Bülent Aslanpençesi cansız bedenine ulaşıldı. Cumhuriyet savcının olay yerinde yaptığı incelemenin ardından Bülent A'nın cenazesi, otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.


Refah'tan bir doktor yazdı: Bombalanırsak tanınabilelim diye çocuklarımın ve ailemin bileklerine ve bacaklarına isimlerini yazdım

Sınır Tanımayan Doktorlar, İsrail'in Gazze'nin Refah kentine yönelik hava saldırıları altında kalan üyesinin, ailesiyle yaşadığı anları sesli mesajla anlattığını belirtti. Mesajda doktorun, "Bombalanırsak tanınabilelim diye çocuklarımın ve ailemin bileklerine ve bacaklarına isimlerini yazdım." yazdığı belirtildi. Kaldıkları yerin yok edildiğini aktaran doktor, yakınlardaki hava saldırısından kurtulduklarını ancak etraflarında ceset parçaları gördüklerini ifade etti. Doktor, "Sağ kurtuldum ancak zihnim için aynısını söyleyemem. Öleceğiz. Hepimiz. Umuyorum ki her an yaşadığımız bu eziyeti durduracak kadar yakın zamanda." ifadelerini kullandı.


Moody's 5 İsrail bankasının notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 5 İsrail bankasının kredi notunu düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, İsrailli beş bankanın uzun ve kısa vadeli mevduat kredi notunun düşürüldüğü, not görünümlerinin de negatif olduğu belirtildi. Açıklamada, notu düşürülen bankalar, Bank Leumi Le-Israel, Bank Hapoalim, Mizrahi Tefahot Bank, Israel Discount Bank ve First International Bank of Israel olarak sıralandı. Not indiriminin Moody's'in 24 Ekim 2023'te başlattığı incelemenin bir sonucu olduğu aktarılan açıklamada, devam eden çatışmaların tırmanmasının bankaların şu anda varsayılandan daha ciddi şekilde etkilenmesine yol açabileceği vurgulandı.


İsrail saldırısı: Al Jazeera muhabiri ağır yaralandı, sağ bacağını kaybetti 

İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırıda Al Jazeera muhabiri İsmail Ebu Amr ile bölgede görev yapan Ahmed Matar isimli bir kameraman ağır yaralandı. Saldırı sonrası gazeteciler Han Yunus'taki Gazze Avrupa Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusunun insansız hava araçları (İHA) ile Refah kentine düzenlediği saldırıda Al Jazeera muhabiri Ebu Amr sağ bacağını kaybetti.


Amasra Maden Faciası davasında ara karar: 7 sanığın tutukluluk hali sürüyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 7'si tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, 7 sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, patlamanın yaşandığı bölgede keşif yapılmasına ilişkin, yüksek gelen gaz değerlerinin barajların açılması halinde düşebileceği görüşü bulunduğunu, bu nedenle yerinde inceleme için 2 profesörün yer aldığı bilirkişi heyeti oluşturulduğunu bildirdi. Heyet, barajların açılıp açılamayacağı konusunda da ön rapor istenildiğini belirterek, Bakanlığın, Eroğlu ve Güner hakkında soruşturma izni vermesinin ardından iddianame hazırlanma ihtimali olduğunu ve mevcut dava dosyasıyla birleşmesine göre hareket edileceğini ifade etti. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.


İÜ'den sosyal medyaya yansıyan görüntülerle ilgili açıklama: Ulusal bir kanalın önceden aldığı izinle yaptığı çekimlerdi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), bugün sosyal medyaya yansıyan görüntülerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Ulusal bir TV-kanal yetkililerinin daha önceden aldığı kurumsal izin çerçevesinde ileri bir tarihte gerçekleştireceği çekim için ders arasında görevli personelimizin eşliğinde yaptığı ön inceleme ziyaretine ait fotoğrafların çarpıtılarak sosyal medya propagandasına çevrilmesi ve tamamen başka bir zemine taşınması, en hafif tabiriyle üniversitemizin 'Açık Kapı-Açık Bilim' felsefesini yıpratmaya yönelik provokatif bir girişimdir. Bu görselleri maksatlı bir şekilde paylaşan sosyal medya hesapları ile ilgili hukuki süreç ivedilikle başlatılacaktır.


Manchester United'ın yüzde 25'inin satışına onay verildi

İngiltere Premier Lig yönetimi, Manchester United'ın yüzde 25'inin İngiliz iş insanı Jim Ratcliffe'e satışına onay verdiğini duyurdu. Ligin internet sitesinden yapılan açıklamada, satışa engel bir durumun olmadığı ve yönetim kurulunun işlemi onayladığı belirtildi. Kulübün yüzde 25'lik hissesini 1,25 milyar sterline satın alan petrokimya şirketi INEOS'un kurucusu Ratcliffe, futbol operasyonlarının kontrolünde söz sahibi olacak. 71 yaşındaki Ratcliffe, Old Trafford Stadı'na yapılacak yatırımlar için de 236 milyon sterlinlik kaynak sağlayacak.


Guterres: Gazze'de kimsenin yeterli yiyeceği yok

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Dünyanın en aç 700 bin insanının beşinden dördü (Gazze'de) bu küçük toprak parçasında yaşıyor" dedi. Dünyanın çatışma ve açlık arasındaki yıkıcı ilişkinin örnekleriyle dolu olduğuna işaret eden Guterres, "Gazze'de kimsenin yeterli yiyeceği yok" şeklinde konuştu. 


AİHM'den 'helal kesim' kararı: Belçika devleti haklı bulundu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika’da aralarında Türk ve Faslı 13 kişi ile 7 sivil toplum kuruluşunun Valon bölgesinde 2019'dan bu yana “helal kesime“ izin verilmemesine yönelik yaptığı başvuruyu reddetti. Euronews'te yer alan habere göre; 2022 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) din ve ibadet özgürlüğüyle ilgili 9. maddesiyle, ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddesinin “Belçika tarafından ihlal edilmediğine” hükmetti. Yahudi inancında da hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesi anlamına gelen "koşer" kesim gereği Yahudi toplumu temsilcileri de başvuruya destek vermişti.


Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdür Vekili Güdük'ü öldüren zanlı tutuklandı

Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdür Vekili Samet Güdük'ü tabancayla öldürdüğü gerekçesiyle gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Belediyenin halk ekmek biriminde çalıştığı belirlenen Mikail G, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mikail G'nin emniyetteki ifadesinde, "Para istedim vermedi. Ben de vurdum. Öldürmek istemiyordum, korkutmak istiyordum." dediği öğrenildi. Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdür Vekili Samet Güdük, dün tabancayla ateş edilmesi sonucu ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Şüpheli Mikail G. de Yarbaşı Şehit Erdoğan Çıtak Polis Merkezi Amirliğine teslim olmuştu.
 


Selçuk Özdağ: Temurci'nin açıklamaları kendisini bağlamaktadır

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temuci'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özdağ şunları kaydetti:

Temurci'nin açıklamaları kendisini bağlamaktadır. Parti yönetim kurulumuz yarın toplanacak ve İstanbul'da aday çıkaracak mıyız, çıkarmayacak mıyız kararını verecek. İstanbul'da zaten Saadet Partisi ile bir işbirliğimiz var. Saadet Partisinin orada bir adayı var. O adayı mı destekleyeceğiz veya başka bir argümanla mı çıkacağız? Bunları tartışacağız. Selim Bey'in düşünceleri kendisini bağlamaktadır. Partimizin düşünceleri değildir.


TBMM Başkanı Kurtulmuş, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake’i kabul etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake’i kabul etti.

Meclis’te gerçekleşen kabulde, Türkiye-ABD ilişkilerin yanı sıra mevcut bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.


Erzincan'da altın madeninde göçük meydana geldi

Bağımsız Maden İş Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait altın madeninde bir göçük meydana geldiğini duyurdu.

Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "Bütün madencilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tek bir madencinin can kaybı yaşamaması umuduyla gelişmeleri anbean takip ediyoruz" denildi.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın


Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası yatırım şirketleri ve Emirlik ailelerine ait şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dubai'de, uluslararası yatırım şirketleri ve Emirlik ailelerine ait şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, onur konuğu olarak katıldığı "Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek" teması altında düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde temaslarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Erdoğan, uluslararası yatırım şirketleri ile Emirlik ailelerine ait şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.


Seyhan Belediye Başkanı Mehmet Akif Akay CHP'den istifa etti

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'in ardından Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay da CHP'den istifa ettiğini açıkladı.  

Her iki isim de yerel seçimlerde yeniden aday gösterilmedi.


Rusya, Estonya Başbakanı Kallas hakkında arama kararı çıkarttı

Rusya İçişleri Bakanlığı sitesinde yer alan bilgiye göre, Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Rus Ceza Kanunu doğrultusunda arananlar listesine eklendi.

Bakanlık, kararın gerekçesine ilişkin açıklama yapmadı. Basına yansıyan haberlere göre Kallas, Rus yönetimine karşı açıklamalarıyla biliniyor

thumbs_b_c_0fe077baa6b59ec5961cfe57d5aed61c.jpg
Estonya Başbakanı Kaja Kallas / Fotoğraf: AA

Haaretz: İsrail ile Hamas arasındaki esir takası müzakerelerinde ilerleme kaydedildi

İsrail'in Haaretz gazetesinde yayınlanan haberde "İsrail ile Hamas arasında yeni bir esir takası için yapılan müzakerelerin yapıcı geçtiği" ifade edildi. Adı açıklanmayan yabancı bir kaynağa dayandırılan haberde, müzakerelerde son günlerde bazı ilerlemeler olduğu kaydedildi.

Haberde, Hamas'ın önerisini reddeden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın Başkanı David Barnea ile İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ın da yer aldığı bir heyeti müzakerelere katılması için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gönderdiğine dikkati çekildi.


CHP'li Çukurova Belediye Başkanı Çetin, partisinden istifa etti

Adana'nın Çukurova İlçe Belediye Başkanı Soner Çetin, partisi CHP'den istifa etti. 

Çetin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Cumhuriyet Halk Partisi mevcut yönetiminin sadece kendi parti içi iktidarlarını korumaya yönelik taktikler geliştirmeye çalıştığını kaygıyla izlemekteyiz" dedi.


Rusya’dan Batılı devletlere: Varlıklarımıza el koyarsanız tepkimiz çok sert olacak

Rusya, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) yüz milyarlarca dolarlık Rus varlığına el koyması durumunda Rusya'nın buna çok sert tepki vereceğini söyleyerek Batılı devletlere gözdağı verdi.

AB dün yaptığı açıklamada dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen beklenmedik kârları kullanmak üzere bir yasayı kabul ederek, AB'nin bu parayı Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanma planına ilişkin ilk adımı attı.

Bunun ardından, Rus haber ajansı TASS'ta yer alan bir habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, "Bu bir hırsızlıktır: Size ait olmayan bir şeyi müsadere etmektir" dedi.

Zakharova, Rusya'nın esasında hırsızlarla mücadele etme hissiyatına sahip olduğunu ve bu nedenle Rusya'nın bu adıma vereceği tepkinin "çok sert" olacağını belirtti ve şöyle devam etti:

Ülkemizin bunu hırsızlık olarak değerlendirdiğini göz önüne alırsak, göstereceğimiz tavır hırsızlara yönelik olacaktır. Bu tavır, siyasi manipülatörlere ya da abartılan teknoloji uzmanlarına değil, hırsızlara yönelik olacaktır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2022'de Ukrayna'ya Rus birliklerini yollamasının ardından ABD ve Batılı müttefikleri, Rusya Merkez Bankası ve Rusya Maliye Bakanlığı'na para aktarımını yasaklamış, Rusya'ya ait yaklaşık 300 milyar dolarlık devlet varlığını bloke etmişti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı el Nahyan ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el Nahyan ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, onur konuğu olarak katıldığı "Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek" teması altında düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'ndeki ikili temasları kapsamında, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.


Beşiktaş'ta inşaat alanının çökmesi sonucu denize düşen iki kişiden biri hayatını kaybetti

Beşiktaş'ın Ortaköy sahilinde inşaat çalışması yapılan alanda çökme meydana gelmesi sonucu 2 kişi denize düştü. Denize düşenlerden biri çevredekilerin yardımıyla yaralı kurtarılarak, sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

Ekipler, diğer kişinin kurtarılması için arama çalışması başlattı. Çalışmalar sonucunda denize düşen kişinin cansız bedenine ulaşıldı.


Halk TV sunucusu Küçükkaya: CHP’nin adayları beni heyecanlandırmıyor

Halk TV sunucusu İsmail Küçükkaya, sunduğu programda CHP’ye yönelik eleştirilerde bulundu.

CHP’nin aday seçimine tepki gösteren Küçükkaya, belediye başkan adaylarının kendisini heyecanlandırmadığını söyledi.

Küçükkaya şunları kaydetti:

Şimdi benim kriterim şu. Ben CHP’li adaylara bakıyorum. İzmir'dekine bakıyorum. Çankaya'dakine bakıyorum. Beni heyecanlandırmıyor. Ben 32 yıllık meslek hayatımda şunu gördüm.
Beni heyecanlandırmayan şey halkımı heyecanlandırmıyor. Beni umutlandırmayan kişi, söylem, uygulama halkımı da umutlandırmıyor. CHP’nin adayları maalesef İzmir'de de böyle kızmasınlar. Çankaya'da da böyle. Beni heyecanlandıramıyor. Beni heyecanlandırmayan benim izleyicimi de heyecanlandırmaz. Her zaman olduğu gibi işte 31 Mart'ta göreceğiz. Sonucu ne olacağını görüyorum. Bakın 1 Nisan günü ne olacağını görüyorum. Özel sohbetler de size anlatabilirim. Canlı yayında bunu söylersem yanlış anlaşılır. Kimseyi manipüle etmek istemem ama 1 Nisan’da olup bitecekleri özel muhabbetlerde herkes anlatabilirim. Aynen çıkacağından da adım kadar eminim diyor ve gazetelere devam ediyorum.


Hakkında difüzyon bulunan IŞİD militanı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışırken yakalandı

Mersin'de IŞİD yönelik operasyonda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Hakkında difüzyon bulunan yabancı uyruklu U.A'nın Gülnar ilçesi Akkuyu Nükleer Güç Santralinde çalıştığı ve yabancı uyruklu R.K. adına tanzim edilen sahte kimlik bilgilerini kullandığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine yakalanan zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır" ifadesine yer verildi.


İzmir adayı Hamza Dağ projelerini animasyonla anlattı

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ seçim çalışmasında animasyon bir filme yer verdi.


Küçükçekmece'deki silahlı saldırıyla ilgili gözaltı sayısı 23'e yükseldi

AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın, 10 Şubat Cumartesi günü seçim çalışması kapsamında Kanarya Mahallesi'ndeki bir derneği ziyareti sırasında kimliği belirsiz kişilerce uzun namlulu silah ve tabancayla düzenlenen saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında 6 şüpheli daha gözaltına alınarak Asayiş Şube Müdürlüğüne getirildi. Saldırının ardından yürütülen çalışma kapsamında daha önce gözaltına alınan 17 şüphelinin de emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Burj Khalifa’ya Türk Bayrağı yansıtıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi’ne katılacak olması nedeniyle, Dubai’deki Burj Khalifa’ya Türk Bayrağı yansıtıldı.


Ticaret Bakanlığı'ndan yeşil mercimekte gümrük vergisinin sıfırlanmasına ilişkin açıklama

Ticaret Bakanlığı, yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisinin 30 Haziran'a kadar sıfırlanması kararının "tüketici için arz güvenliğini ve fiyat dalgalanmasını engellemek amacıyla" yürürlüğe konulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yurt içi arz güvenliğinin ve fiyat istikrarının sağlanmasını teminen, ilgili kurumlarla ürün bazlı değerlendirmeler yapıldığı, ihtiyaç olması halinde hızlı şekilde gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi. Bu çerçevede, ticaret verileri, üretim ve piyasaya arz koşulları ile fiyat hareketleri dikkate alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içinde temel gıda ürünlerinden yeşil mercimekte tüketici ihtiyacının uygun fiyatla karşılanabilmesinin sağlanması amacıyla gümrük vergisinin geçici olarak sıfırlanmasına karar verildiği, buna yönelik düzenlemenin İthalat Rejimi Kararı'nda gerekli değişiklik yapılarak yürürlüğe konulduğu ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Söz konusu uygulama, yerli üretimin korunması da göz önünde bulundurularak, çiftçimizin üretim motivasyonuna zarar vermeyecek şekilde ülkemizdeki hasat dönemi dikkate alınarak belirlenmiştir. Düşürülen gümrük vergisi, yeşil mercimeğin hasat döneminden önce 30 Haziran 2024 tarihine kadar geçici bir süre devam edecek, bu tarihten sonra eski seviyesine yükselecektir. Ticaret Bakanlığı olarak, üretici ve tüketici haklarının birlikte korunması amacıyla spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi ve piyasaya yeterli ürün arzının sağlanması için gerekli tüm tedbirleri almaya, alınan bu tedbirler sonrasında piyasa şartlarını izlemeye devam edilecektir.


Kafes-39 operasyonu: 7 organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 7 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “KAFES-39” operasyonlarında 7 organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu.  Yerlikaya suç örgütlerine yönelik şu bilgiyi verdi: 

İstanbul’da Budaklar Organize Suç örgütü, Antalya’da Soner Tayyar, Kocaeli’de Uğur Özgen, Samsun’da Sadi Yıldırım, Bilecik’te Melik Korkut, Kars’ta Mürsel Özağdaş, Konya’da Bülent Şimşek’in ele başı oldukları toplam 7 organize suç örgütü çökertildi.


Gürsel Tekin, CHP’den istifa etti

CHP'nin eski milletvekili Gürsel Tekin partisinden istifa ettiğini duyurdu. Açıklamayı sosyal medya hesabından yapan Tekin "CHP Atatürkçü ve sosyal demokrat parti kimliğinden uzaklaştırılmıştır" dedi.

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz


Kolombiya, çetelerle mücadele için tüm cezaevlerinde "acil durum" ilan etti

Kolombiya'da hükümet, çetelerle mücadele kapsamında, ülke geneli tüm hapishanelerde "acil durum" ilan ettiğini duyurdu.

Adalet Bakanı Nestor Osuna, yaptığı basın toplantısında, söz konusu kararın son haftalarda hapishane yetkililerine yönelik işlenen şiddet olayları nedeniyle alındığını belirtti.

Özellikle aşırı kalabalık cezaevlerinde güvenlik güçlerinin operasyonlar yapabileceğini dile getiren Osuna, "Ulusal Cezaevi Enstitüsü INPEC ile yaptığımız toplantının ardından 'Acil Durum İlan' etme kararı aldık. Amacımız hapishanelerde gardiyanların güvenliğini sağlamak, gasp ve yolsuzluğu ortadan kaldırmaktır." ifadesini kullandı. Osuna, cezaevlerinde "sürpriz baskın ve aramaların" gerçekleşebileceğini ve suç işlediği tespit edilenlerin ise başka hapishanelere nakledileceğini söyledi.

INPEC'in üst düzey yetkililerinden Jesus Cardenas, 10 Şubat'ta Valle del Cauca yönetim bölgesine bağlı Tulua kasabasında, silahlı iki kişinin saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti. Saldırının hapishanelerle bağlantılı çete üyeleri tarafından gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.


İsrail ordusu, 3 subayının Gazze'de hayatını kaybettiğini açıkladı

İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrail ordusundan aktardığı açıklamada, Gazze'de karadan  operasyon yürüten 630. taburdan Yarbay Netanel Yaacov Elkovy, Yüzbaşı Yair Cohen ve Binbaşı Ziv Chen'in hayatını kaybettiği kaydedildi.

Askerlerin Gazze'nin güneyindeki bir binada patlayıcının infilak etmesi sonucu öldükleri, aynı olayda 2 askerin de yaralandığı belirtildi.


Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar ile yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar yüzde sıfır oldu.


Motorine zam geldi

Motorinin litresine 2 lira 56 kuruş zam geldi.  Ankara ve İzmir'de motorinin litre fiyatı 45 lirayı, İstanbul'da ise 44 lirayı aştı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gitti. Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat da BAE heyetinde yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek" teması altında düzenlenecek Dünya Hükümetler Zirvesi'ne onur konuğu olarak iştirak edecek. Çeşitli ülkelerden devlet ve hükümet yetkilileri ile uluslararası kuruluş, özel sektör, akademi, sivil toplum, düşünce kuruluşu, medya temsilcileri ve iş insanlarını bir araya getirecek zirvede ana konuşmacı olarak hitapta bulunacak Erdoğan'ın, zirve vesilesiyle BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan başta olmak üzere katılımcı ülkelerden mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.


Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyesi oldu

Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atanan diğer isimler ise şöyle;Alper Guzel, Mustafa Arif Karabeyoglu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes, İsmail Doğan.


ABD'den İsrail'in Refah operasyonuna 'yeşil' ışık: Hamas üyeleri Refah'a kaydı

ABD yönetimi, Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail ordusunu "sivillere zarar vermeden operasyon düzenleyecek şekilde" planlama yapması konusunda uyarırken Hamas üyelerinin Refah'a doğru kaydığını ve İsrail'in burada "meşru hedeflerinin" olduğunu bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby; Hamas üyelerinin kuzeyden güneye Han Yunus'a, ardından da Refah'a doğru kaymaya başladığını kaydetti. Kirby, "Hamas'ın varlığı Gazze halkını tehlikeye atıyor, şimdi onlar aşağıda güneyde Refah'ta yerleşmeye veya oraya doğru ilerlemeye çalışıyor. Böylece İsrail'in Refah'ta peşinden gitmek isteyeceği meşru askeri hedefler olacaktır." yorumunu yaptı. İsrail'in "sivilleri koruyacak bir planlama olmaksızın Refah'a operasyon yapmasını istemediklerini" belirten Kirby, 1 milyonun üzerindeki sivilin bu dar bölgeden tahliye edilebilmesinin mümkün olup olmadığına ilişkin soruları ise "İsrail'in sorumluluğu var ama onlar adına konuşamam, onların bu planı yapmasını umuyor ve bekliyoruz." şeklinde yanıtladı.


Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri: İsrail'le barış anlaşmasını sürdüreceğiz

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Slovenya'nın başkenti Lübliyana'da, Slovenyalı mevkidaşı Tanja Fajon ile düzenlediği basın toplantısında, "Kahire'nin, İsrail'in Refah'a karadan girmesi durumunda Barış Anlaşması'nı askıya alabileceği" yönünde basında yer alan haberleri değerlendirdi. Şukri, söz konusu haberlerle ilgili olarak, "Mısır, İsrail ile arasında ilişkilerin kurulmasını öngören Barış Anlaşması'nı 40 yıldır sürdürüyor. Karşılıklı olması durumunda Mısır, yükümlülüklerini her zaman yerine getirir. Bu nedenle bu konuda yapılan yorumları dikkate almıyorum." ifadesini kullandı. İsrail devlet televizyonunun 10 Şubat'ta Amerikan The Wall Street Journal gazetesinden naklettiği haberde, "Kahire yönetiminin, Refah'a karadan girilmesi durumunda barış anlaşmasını askıya alacağını İsrail'e ilettiği" bilgisi verilmişti.


İYİ Parti İBB adayı Kavuncu'dan "bir senede ne değişti" sorusuna yanıt: İmamoğlu'ndan daha iyisini yapabiliriz

İYİ Parti İBB Adayı Buğra Kavuncu, tv100 özel yayınında soruları yanıtladı. Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Geçen sene nisan ayında Ekrem İmamoğlu’nu nasıl başarılı görüyordunuz, şimdi nelerini başarısız görüyorsunuz? Bir senede ne değişti?" sorusunu yanıtlayan Kavuncu şu yanıtı verdi: 

Biz bir iddia ortaya koyuyoruz, daha iyisini yaparız diyoruz. Daha iyisini yapacağımız alanlar var. İyi niyetle çaba gösterdiğini hep söylüyorum ama eksik kalan alanlar var.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU