Batı Şeria’daki intihar vakalarında artış yaşanıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından dün yayınlanan rapora göre, Batı Şeria’da intihar oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 14 oranında arttı

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 verilerine göre her yıl 800 bin kişi intihar nedeniyle hayatını kaybediyor / Fotoğraf: Reuters

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı raporda, yaşanan intiharların çoğunlukla represyondan kaynaklandığı belirtildi

Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Birim Başkanı Psikiyatr Samah Cabr konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kişilerin kendisini çaresiz hissettiği ve yaşamanın anlamsız olduğunu düşündüğü zamanlarda bu riskin arttığını, kendisini tehdit eden işitme halüsinasyonuna maruz kalarak bu teşebbüste bulunabileceğine değindi.

Cabr, intihar eğiliminin alkol ve uyuşturucu kullanımına yönlendirdiğini, bu durumun intihar vakalarında artışa neden olduğuna dikkat çekti.

Filistin Polisi Araştırma ve Planlama Dairesi tarafından yayınlanan istatistiklere göre, geçtiğimiz yıl Batı Şeria’daki intihar girişimleri yüzde 14 arttı.

2018 yılında Batı Şeria'da 25 intihar vakası gerçekleşti. 2017 yılında 15’i erkek 10’u kadın olmak üzere toplam 22 intihar vakası yaşanırken, bu kişilerden 8’i evli olup 17’si ise bekardı. İntihar edenlerin yaş ortalaması ise 25 ila 28 yaş arası.

Cabr, 61’i erkek, 157’si kadın olmak üzere toplamda 218 kişi intihara teşebbüs ettiğini söyledi.

Rakamların "buz dağının görünen kısmı olduğun" dikkat çeken Filistinli psikiyatr, kendisi ve diğer meslektaşlarının tüm vakaların polist kayıtlarına düşmediğine inanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Ağustos 2017’de yayınlanan raporuna göre, her yıl yaklaşık 800 bin kişi intihar sebebi ile hayatını kaybediyor. Bu rakam, cinayet oranından daha fazla.

İntihar vakalarının önde gelen ikinci yaş aralığı ise 15-29 yaş grubu.

10-14 yaş aralığındaki çocuklarda depresyon ve bipolar gibi ruhsal bozukluklar intihar sebepleri arasında gösteriliyor.

WHO’nun raporuna göre, 2015 yılındaki intihar vakaların yüzde 78’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU