Britanya’da okuyan yabancı öğrenciler, mezuniyetten sonra iki yıl daha ülkede kalabilecek

2020-2021 eğitim yılında lisans ve üstü programlara başlayan öğrenciler, yeni yasaya başvurabilecek

Cambridge Üniversitesi (Nicepik)

Birleşik Krallık Başbakanın duyurduğu yeni önergeler kapsamında, uluslararası öğrenciler mezun olduktan sonra 2 yıl daha ülkede kalabilecek ve iş bulabilecek.

Boris Johnson, eğitimine gelecek yıl başlayacak öğrenciler için geçerli olacak değişikliklerin Britanya’da okuyanların kariyerine Birleşik Krallık’ta başlamasına yardım edebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlam bir göçmenlik kontrol sicili bulunan herhangi bir kurumda herhangi bir bölümü başarıyla bitirmiş uluslararası öğrenciler, bu uygulamadan yararlanabilecek.

2020-2021 eğitim yılında lisans ve üstü programlara başlayan öğrenciler, yeni yasaya başvurabilecek.

Johnson’ın açıklaması, dünyanın en büyük genetik projesinin başlatılmasına denk geldi. UK Biobank’taki 200 milyon sterlinlik tüm genom sekanslama projesi, genetik araştırmayı dönüştürme amacı taşıyor.

“Britanya’nın uluslararası işbirliğinin ve keşiflerin kalbinde yer aldığı onurlu bir tarihi var. Yaklaşık 60 yıl önce uluslararası bir araştırmacı ekibinin Cambridge’de DNA’yı keşfettiğini gördük ve bugün daha da ileri gidiyoruz. Şimdi, dünyanın en büyük genetik araştırma projesi için İngiltere'de çalışmak üzere dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getiriyoruz. Bu proje, hayati tehlike taşıyan hastalıkları daha iyi tedavi etmemize ve nihayetinde hayat kurtarmamıza yardımcı olacak” diyen Johnson, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu tür atılımlar, Birleşik Krallık’ta eğitim görmek ve çalışmak için gelen dünyanın en parlak ve en iyi kişilerine kapı açmadan mümkün olamazdı. Bu nedenle uluslararası öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarmaları ve kariyerlerine Birleşik Krallık'ta başlamaları için yeni bir yol açıyoruz.

İçişleri bakanı Priti Patel de “Yeni Mezun Rotası; fen, matematik, teknoloji veya mühendislik olsun, çeşitli alanlardan yetenekli uluslararası öğrencilerin Birleşik Krallık’ta çalışabilmesi ve başarılı bir kariyer yapmak için önemli iş tecrübeleri kazanması anlamına geliyor. Bu, küresel bakış açımızı yansıtıyor, en iyi ve en parlak öğrencileri çekmeye devam edeceğimizi garantiliyor” diye konuştu.

Duyurunun “çok olumlu bir haber” olduğunu söyleyen Birleşik Krallık Üniversiteleri Yöneticisi Alistair Jarvis de şunları söyledi:

Veriler, uluslararası öğrencilerin Birleşik Krallık için olumlu sosyal çıktıları ve aynı zamanda 26 milyar sterlinlik ekonomik katkısı olduğunu gösteriyor. Ancak çok uzun zamandır, Birleşik Krallık'ta okul sonrası çalışma fırsatlarının olmayışı, bu öğrencilerin ilgisini çekme rekabetinde bizi dezavantajlı konuma soktu. Eğitim sonrası iki yıllık vize, Birleşik Krallık Üniversiteleri’nin uzun süredir talep ettiği bir şeydi. Bizi yeniden ilk tercih edilen eğitim yeri yapacak bu gelişmeyi, büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz.

Jarvis ayrıca, “Geniş bir işveren yelpazesinin dünyanın dört bir yanından yetenekli mezunlara erişecek olmasının yanında, bu öğrencilerle ömür boyu bağlantıda kalabilecek” dedi.

Öte yandan İngiltere Göç İzleme Örgütü Başkanı Alp Mehmet, bunun “akılsızca” ve “gerici” bir adım olduğunu düşünüyor. Mehmet’e göre bu uygulama, “yabancı mezunların daha önce de olduğu gibi raflarda istiflenmeye devam etmesine yol açabilir.”

Üniversitelerimiz yurtdışından rekor sayıda öğrenci çekiyor. Bu yüzden öğrenci vizesini, burada çalışmak isteyenler için bir ‘arka kapıya’ dönüştürmeye ve değerini düşürmeye hiç gerek yok.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU