Trump yönetimi akıl sağlığı bozuk kişilerin akıllı telefonlarını izlemeyi düşünüyor

Konuyla ilgili bir kanıt olmamasına rağmen ABD Başkanı daha önce defalarca şiddete gerekçe olarak akıl sağlığını göstermişti

Öneri, akıl sağlığı bozukluğu olan kişilerin telefonları üzerinden takibini öngörüyor (AFP)

Silahlı katliamlarla mücadeleyi hedefleyen Trump yönetimi, akıl sağlığı bozuk kişileri takip etmek için telefon ve akıllı saatlerin kullanılabileceğini ileri süren bir öneriyi değerlendiriyor.

Fikir, NBC’nin eski başkanı ve Trump’ın uzun yıllardır yakın dostu olan Bob Wright’tan çıktı. Wright öncelikle sağlık sorunlarıyla mücadele etmek için Gelişmiş Sağlık Araştırma Projeleri Ajansı (HARPA) adında hükümete bağlı bir araştırma birimi oluşturulmasını önermişti.

The Washington Post’a göre El Paso katliamının ardından Ivanka Trump bu önerinin ardındaki ekipten silahlı katliamların önlenmesini sağlamanın yollarını düşünmelerini istedi.

Wright’ın ekibi “Zihinsel Aşırılıkların Üstesinden Gelmeye Yardımcı Olarak Anormal Ölümcül Vakaları Durdurmak” başlıklı üç sayfalık bir dosya hazırladı. Çalışma silahlı katliamları akıl sağlığıyla ilişkilendiriyordu.

Bu tür bir ilişkilendirme son derece tartışmalı çünkü uzmanlar bu ikisi arasındaki bağlantının zayıf olduğuna inanıyor.

 

 

Dosya, hükümete teknolojinin şiddetle mücadelede yardımcı olup olamayacağını araştırması çağrısında bulunuyor.

Ayrıca yeni teknolojinin akıl sağlığı bozukluğundan muzdarip kişiler şiddete yönelmek üzere olduğunda bunu belirleyebileceğini öne sürüyor.

The Washington Post’a konuşan ABD Gizli Servisi eski baş araştırma psikoloğu Marisa Randazzo önerinin endişe verici olduğunu söyledi.

Bunun için gereken teknoloji henüz geliştirilmiş değil ve insanları izlemek sivil hakları da ihlal eden bir durum.

Randazzo gazeteye yaptığı açıklamada ilk önermenin kendisinin kusurlu olduğunu belirterek, “Araştırmadan edindiğimiz tüm bilgiler bunun en iyi ihtimalle zayıf bir bağlantı olduğunu söylüyor” dedi.

El Paso katliamı ırkçı motivasyonları olan bir adam tarafından gerçekleştirilmiş ancak ABD’deki muhafazakarlar defalarca bundan akıl sağlığının sorumluğu olduğunu ileri sürmüştü.  

El Paso katliamı ve Ohio eyaletindeki Dayton kentinde gerçekleşen bir diğer silahlı katliamın ardından Donald Trump, “İnsanların bunun bir akıl sağlığı sorunu olduğunu unutmasını istemiyorum. Bunu unutmalarını istemiyorum çünkü bu böyle. Bu bir akıl sağlığı sorunu” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump Cumhuriyetçiler için favori bir sohbet konusunu tekrar ederek, “Tetiği çeken insanlar, silah değil” diye eklemişti.

İstatistikler daha sıkı silah kontrol önlemleri bulunan diğer ülkelerin ABD’den çok daha düşük seviyelerde silah şiddetiyle karşılaştıklarını ortaya koyuyor.

ABD Başkanı silahlı saldırıların ardından silah kontrolüne ilişkin sorulara cevap vermekten kaçındı.

Trump’a ağustosta Dayton kentindeki saldırganın kullandığına benzer yüksek kapasiteli şarjörlerin yasaklanmasını destekleyip desteklemeyeceği sorulmuştu.

Soruya cevap vermekten kaçınan Trump bunun yerine akıl sağlığı bozukluğu olan kişilere yönelik hastanelerin kapatılmasını eleştirmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU