RTÜK’ten TV’lere şiddet görüntüsü uyarısı: Cezai müeyyide uygulamaktan geri durmayacağımızı hatırlatmak isteriz

Televizyonlar için yeni yayın dönemi başlarken RTÜK’ten şiddet görüntüleri ile ilgili uyarı geldi. Televizyonda şiddet gösterimini eleştiren RTÜK, yeni dönemde haberlerde de ‘akıllı işaretler’ uygulamasının başlayacağını duyurdu

Fotoğraf: Twitter

Radyo Televizyon Üst Kurulu, (RTÜK) televizyonlardaki şiddet görüntüleri konusunda bir açıklama yaptı.

Kurul sitesinden yaptığı yazılı açıklamada televizyonları şiddetin özensiz gösterimi konusunda uyardı.

'Ülkemizde güzel şeyler de yaşanıyor'

Şiddet gösterimini ‘Milletimizin son zamanlardaki en büyük şikayetlerinden’ diye niteleyen RTÜK, televizyon haberlerini şu sözlerle eleştirdi:

Haberler, genelde olumsuzlukları içerir diye bir olgu İle hareket edilmemeli,  ülkemizde güzel şeylerin yaşandığını da görmek gerekir. Öncelikle, olumlu gelişmelerin de haber niteliği taşıdığını haberci dostlarımıza hatırlatıyoruz.

İnsanlık onuru reytingleri yenecek

Gazetelerin 3. sayfalarını kaplayan adli olayların ana haber bültenlerini kapladığından şikayet eden RTÜK, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Çeşitli iletişim kanalları üzerinden ya da sosyal medyadan elde edilen amatör kayıtları veya MOBESE görüntülerini hiçbir süzgeçten geçirmeden yayınlamak hiçbir etik değere sığmaz.

Reyting kaygısı asla insanlık onurunun önüne geçmemelidir.

Haberlere akıllı işaretler geliyor 

Kadına karşı şiddet başta olmak üzere sadece cinayet ve kötümser olayları haberleştirmenin ve görüntüleri hiçbir elemeden geçirmeden olduğu gibi yayınlamanın Türkiye’ye ve Türk milletine yapılan büyük bir haksızlık olduğunu savunan RTÜK, bu yayınların insanların yaşamındaki güvenlik algılarını değiştirdiğini idida etti.

Yeni dönemde haber bültenleri ve programlarında da akıllı işaretler uygulamasının başlayacağı belirtilen RTÜK açıklamasında şöyle denildi:  

Haberlerin de akıllı işaretler uygulaması kapsamına alınması için yeni bir çalışma başlattık. Çalışma tamamlandığında artık yayıncılar, haber bültenlerinde akıllı işaretler kullanmak ve izleyicileri bilgilendirmek zorunda olacaklar. 

Karşılıklı diyalogla olmazsa....

TV’leri ‘Yeni yayın döneminin başlangıcında, yayınların geneli üzerinde hassas olduğumuz noktaların unutulmamasını önemle tavsiye ediyoruz’ diye uyaran kurul, yönetim anlayışlarının karşılıklı diyaloğa dayandığını söylerken, aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmedi:

RTÜK’ün yönetim anlayışı karşılıklı diyaloğa dayanmaktadır. Bu tavrımızı en son dizi yapımcılarıyla yaptığımız RTÜK 2. Medya Buluşmaları’nda da açıkça gösterdik. İletişim ve çözüm odaklı yaklaşımımızın karşılık bulmadığı zamanlarda ise, kullanmayı pek istemediğimiz ama mecbur bırakıldığımızda da uygulamaktan geri durmayacağımız cezai müeyyidelerimizi bir kez hatırlatmak isteriz.

Haber bültenleri mercek altında

RTÜK açıklamasını, özellikle haber bültenlerinin şiddet görüntüleri konusunda titizlikle takip edileceği vurgusuyla bitirdi:

Şiddetle alakalı özellikle haber bültenlerindeki bu özensiz yayınlar, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un yayın ilkelerinin sıralandığı 8.maddesinde yer alan  "Yayınlar, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz." ilkesi çerçevesinde titizlikle takip edilecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU