Trump'ın rakibi tek başına girdiği seçimi bile kazanamadı

Nikki Haley'nin yarıştan çekilmemesi Trump'ı kızdırmıştı

Nikki Haley, daha önce Güney Karolina Valisi ve ABD'nin BM Büyükelçisi olarak görev yapmıştı (Reuters)

Cumhuriyetçilerin başkan adayı olmak için Donald Trump'la yarışan ABD'li siyasetçi Nikki Haley, Nevada'da girdiği ön seçimlerde büyük bir utanç yaşadı.

Haley, Trump'ın katılmadığı ön seçime tek başına girmesine rağmen oylamayı kazanamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçmenlerin yüzde 32'si Haley'ye oy verirken, yüzde 61'lik kesim pusulada yer alan "bu adaylardan hiçbiri" seçeneğini tercih etti.

Trump, Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışında fazla bir önemi olmadığı için salı günü yapılan ön seçime katılmama kararı almıştı.

Eski ABD liderinin perşembe günü eyalette yapılacak ayrı bir ön seçimde yarışması bekleniyor. Parti üyeleri her iki seçimde de oy kullanabiliyor.

Daha önce Iowa ve New Hampshire'daki ön seçimleri kazanarak başkan adaylığı için ciddi yol kat eden Trump, açık ara farkla geride olmasına rağmen yarıştan çekilmeyen Haley'ye de tepki göstermişti.

Nevada'nın Cumhuriyetçi valisi Joe Lombardo daha önce salı günü yapılacak seçimlerde "hiçbiri" seçeneğini tercih edeceğini, perşembe günüyse Trump'a oy vereceğini söylemişti.

Trump da destekçilerine, salı günkü seçimi görmezden gelip perşembe günü oy kullanma çağrısı yapmıştı.


Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Demokratların Nevada'daki ön seçiminde oyların yüzde 70'ini elde ederek eyaletin desteğini arkasına aldı. Parti içinde ciddi bir muhalefetle karşılaşmayan Biden'ın kısa süre içinde adaylığını resmileştirmesi bekleniyor.

Nevada eyaleti adayların belirlenmesinde önemli bir yere sahip olmasa da başkanlık seçimlerinin gidişatını değiştirme potansiyeline sahip.

Zira salıncak eyalet olarak tanımlanan Nevada'nın oy tercihleri seçimden seçime değişebiliyor.

2020'de Biden, Nevada'da Trump'ı 2,4 puan farkla geçmişti. Anketler bu seçimlerin de yakın bir farkla sonuçlanacağını ortaya koyuyor.

Eyalet nüfusunun yüzde 30'u kendini Latin veya Hispanik olarak tanımlarken, 768 bin kişi partisiz seçmen olarak kayıt yaptırmış durumda. Bu rakam eyaletteki Demokratların ve Cumhuriyetçilerin sayısından daha yüksek.

 

Independent Türkçe, Reuters, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU