Haluk Bayraktar: Baykar, Ukrayna fabrikasını bir yıl sonra tamamlayacak, TB2 veya TB3 modelini üretecek

Bayraktar, Suudi Arabistan'da iki yıl içinde üretime başlama planının takvime göre ilerlediğini ifade etti

Fotoğraf: Reuters

İnsansız hava aracı üreticisi (İHA) Baykar Makina, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında devam eden fabrikasını yaklaşık bir yıl sonra tamamlamayı ve yaklaşık 500 kişinin istihdam edileceği fabrikada TB2 veya TB3 modelini üretmeyi planlıyor.

Baykar'ın CEO'su Haluk Bayraktar, Suudi Arabistan'ın düzenlediği World Defense Show esnasında Reuters'ın sorularını yanıtladı.

Ukrayna'daki tesisi "büyük bir fabrika" olarak niteleyen Bayraktar, "Fabrikamız inşa halinde... inşaatı bitirmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacımız var. Sonra makine, ekipman ve organizasyonel yapı işlerine başlayacağız" dedi ve tesiste yaklaşık 500 kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, fabrika yılda yaklaşık 120 adet TB2 üretim kapasitesine sahip olacak. Ancak fabrikanın hafif İHA TB2 mi yoksa gemilerden kalkış özelliğine sahip TB3 modelini mi üreteceğine henüz karar verilmedi.

Bayraktar, Ukrayna'daki savaşın devam ediyor olmasının fabrika için sorun teşkil edip etmediği sorusuna, planlarının "tüm unsurlarıyla ilerlediğini" ve hiçbir şekilde durmayacakları cevabını verdi.

“Suudi Arabistan ile üretim planı ilerliyor”

Bayraktar, Suudi Arabistan ile ortak üretim ve teknoloji transferi konusunda geçen yıl yaptığı anlaşma hakkında da bilgi verdi.

Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan, Baykar'dan Akıncı modelini satın alacak ve insansız hava aracı üretimini yerelleştirecek.

Bayraktar, Suudi Arabistan'da iki yıl içinde üretime başlama planının takvime göre ilerlediğini ifade etti.

Üretim rakamları hakkında da bilgi veren Bayraktar, 36 adet olan Akıncı modeli üretimini bu yıl iki katına çıkarmayı hedeflediklerini, 230 adet olan TB2 üretiminde ise değişiklik olmayacağını söyledi.

Şirket Kızılelma ve TB3 modelinden ise "10'lu seviyede" üretmeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU