Bulgaristan, Rus yanlısı Malinov’u casusluk suçlaması ile gözaltına aldı

Bulgaristan, ülkede faaliyet gösteren 'Rusya Hayranları' isimli bir sivil toplum kuruluşunun başkanı olan Nikolay Malinov’u gözaltına aldı. Rusya lehine casusluk yapmakla suçlanan Malinov, 25 bin euro kefaletle serbest bırakıldı

Fotoğraf: Twitter

Bulgaristan'daki "Rusya Hayranları" isimli bir sivil toplum kuruluşunun başkanı olan Nikolay Malinov, Rusya lehine casusluk yapmakla suçlanarak gözaltına alındı.

Kefaletle serbest kaldı

Malinov’un başkent Sofya’nın da aralarında olduğu üç kentteki adreslerinde arama yapıldı.  Malinov tarafından kaleme alınan ve Bulgaristan'ın yönünü Rusya'ya dönmesini öneren "Bulgaristan İçin Gerekli Olan Yeni Jeopolitik Oryantasyon Değişimi" başlıklı bir rapor ile bazı dokümanlara el konulduğu öğrenildi.

Daha önce iki kez milletvekili seçilen ve ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) yayın organı Duma'nın da eski yayıncısı olan Malinov, daha sonra 50 bin leva (25 bin avro) kefaletle serbest bırakıldı.

Rusya Hayranları’nın genel sekreteri Yuri Borisov’un da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

İki Rus kuruluşu ile temasla suçlandı

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Başsavcı Sotir Tzatzarov, Malinov’un suçlu bulunması durumunda 15 yıla kadar ceza alabileceğini belirtti.

Başsavcı Tzatzarov, Malinov'un Rusya'daki ‘Rusya Stratejik Araştırmalar Derneği’ ve ‘Çift Başlı Kartal Topluluğu’ isimli iki sivil toplum kuruluşuyla temasta olduğunu iddia etti. Tzatzarov, eski bir Rus ajanı olduğunu iddia ettiği Rusya Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Leonid Reşetnikov’a 10 yıl Bulgaristan'a girememe yasağı getirildiğini de sözlerine ekledi. Basın toplantısına Bulgaristan İçişleri Bakanı Mladen Marinov da katıldı.

Reşetnikov ise konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Amerikalıların Bulgaristan'da Rus casusları avı başlattığını" öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Radev: Casusluk suçlaması kabul edilemez

Bu arada, Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) adayı olarak 2016'da cumhurbaşkanı seçilen Rumen Radev, başsavcılığın girişimlerine tepki gösterdi. Radev, casusluk suçlamasını ‘alakasız ve kabul edilemez’ olarak niteledi. Radev, AB ve NATO yanlısı hükümeti de halkı cephelere ayırmakla suçladı.

Gerginliğin fitilini fotoğraf sergisi ateşledi

Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği 9 Eylül'de "Doğu Avrupa'nın Nazi Rejiminden Kurtuluşunun 75. Yıl Dönümü" isimli bir fotoğraf sergisi düzenledi. Rusya'nın Sofya Büyükelçisi Anatoliyi Makarov'un açtığı ve İkinci Dünya Savaşı’nın arşiv fotoğrafları yer aldığı sergi Bulgaristan’ın tepkisini çekti. Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Sovyetler Birliği'nin Avrupa'daki Nazi rejiminin çökertilmesindeki katkısını reddetmeyiz, ancak Kızıl Ordu'nun Orta ve Doğu Avrupa halklarına yaptığı yarım yüzyıllık eziyeti de görmezden gelemeyiz’ denildi. Açıklamada, ‘Kızıl Ordu süngülerinin Bulgaristan'a yarım yüzyıllık komünist diktatörlük getirdiği’ ifadeleri yer alınca iki ülke arasında gerginlik yaşandı.

 Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği’ ise Bulgaristan’a "Serginin amacı, tamamen Rus arşivini Bulgar kamuoyuyla paylaşmaktır. Bulgar makamlarının sergiyi görmeden yaptığı açıklamalar hayal kırıklığına neden olmuştur" ifadelerine yer verildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU