Tekrarlanan seçimin galibi yine Cumhuriyetçiler oldu, oy farkı 4 katına çıktı

Kuzey Carolina’da geçen kasım ayında yapılan temsilciler meclisi seçimleri, hile karıştırıldığı gerekçesiyle iptal edildi. Demokratları yaklaşık bin oyla geçerek seçimi kazanan Cumhuriyetçiler, tekrarlanan seçimde farkı 4 bine çıkarttı

Fotoğraf: AFP

ABD'de Kuzey Carolina 9. bölgede, 6 Kasım 2018’de yapılan seçimde Cumhuriyetçi Mark Harris ile Demokrat Dan McCready kongre üyesi olabilmek için yarıştı.

Seçimi Harris 905 oy farkla kazandı. Şikayetler üzerine inceleme yapan seçim kurulu, çok sayıda oyun imha edildiğini ya da merkeze gönderilmediğini, mail yoluyla kullanılan oyların bir kısmının da silindiğini belirledi.

Harris'in seçim kampanyasında görev alan McRae Dowless Jr'ın, iki ilçede oyları imha ettiği suçlaması ile tutuklandı. Olayların ardından Harris sağlık nedenlerini gerekçe göstererek seçimlerden çekildiğini açıkladı. Seçim kurulu, seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Oy farkı büyüdü

10 ay sonra tekrarlanan ve Cumhuriyetçi Dan Bishop ile Demokrat rakibi Dan McCready'inin yarıştığı seçimlerin galibi yine Cumhuriyetçiler oldu. Cumhuriyetçiler oyların 50,74’ünü alırken, Demokratların aldığı oy oranı 48.66’da kaldı. Bishop ilk seçimde 905 olan oy farkını da 3937’ye çıkarttı

Trump: Benden yardım istedi

Zafer konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump’a teşekkür eden Bishop,  "Dün gece Başkan Trump'a kazanacağımızı söylemiştim. Trump’ın başkanlığında ABD yeniden muhteşem olacak. Washington’a gidip Demokratlarla mücadele edeceğim. Trump’ın politikalarını destekleyeceğim" dedi.

ABD Başkanı Trump ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Bishop’u kutladı. Üç hafta önce Bishop’un 17 puan geride olduğunu belirten Trump “Daha sonra benden yardım isteyince beraber seçim stratejisini değiştirdik. İyi bir iş çıkardı" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU