ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın füze programlarına yönelik yaptırım kararı aldı

Bu yaptırımlar kapsamında yetkililer, yaptırıma tabi kuruluşların ve ABD’de bulunan veya Amerika’nın kontrolü altındaki kişilerin tüm mülklerine erişimini yasaklayacak

Fotoğraf: AP

ABD Hazine Bakanlığı, dün (2 Şubat Cuma) yaptığı açıklamada, İran’daki balistik füze ve drone programlarına malzeme ve teknolojik araç sağlamaları nedeniyle İran ve Hong Kong’daki 4 şirkete yaptırım uyguladığını açıkladı.

Reuters’a göre Bakanlık, İran Devrim Muhafızları Siber Komutanlığı’ndaki 6 yetkiliye, ABD ve diğer yerlerdeki hayati altyapıyı hedef alan zararlı elektronik faaliyetler nedeniyle yaptırım uygulanmasının yanı sıra İran’ın birincil mallarını satması nedeniyle Hong Kong merkezli bir şirkete de yaptırım uyguladığını belirtti.

Bu yaptırımlar kapsamında yetkililer, yaptırıma tabi kuruluşların ve ABD’de bulunan veya Amerika’nın kontrolü altındaki kişilerin tüm mülklerine erişimini yasaklayacak.

Amerikalıların ve Amerikan şirketlerinin, yaptırıma tabi kişilerin mülkleriyle herhangi bir işlem yapması genel olarak yasak.

Yeni yaptırımlardan yaklaşık iki gün önce de İran Devrim Muhafızları’nın ve Hizbullah’ın mali ağını hedef alan yaptırımlar açıklanmıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Perşembe günü gazetecilerle yaptığı toplantıda, Washington’un bölgedeki çatışmayı tırmandırmadan, Ürdün’de 3 ABD askerinin ölümüne yol açan saldırıda yer alan kişilerden hesap soracağını vurguladı.

Bu yaptırımların ilanından sonra ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz Pazar günü Ürdün’deki Kule-22 üssüne düzenlenen saldırıda öldürülen üç Amerikan askerinin cenazelerinin kabulü için düzenlenen törene katılmak üzere Delaware’deki Dover Hava Kuvvetleri Üssü’nü ziyaret etti. Törende ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Charles Brown da yer aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU