Son başarılı nükleer füze testini 12 yıl önce yapan Birleşik Krallık geri dönüyor

4 milyar sterlinlik nükleer denizaltı HMS Vanguard, hizmete dönmeden önce büyük bir onarımdan geçiyordu

HMS Vanguard (BK Savunma Bakanlığı)

Britanya Kraliyet Donanması 2016'daki başarısız fırlatmadan bu yana ilk nükleer füzesini test etmeye hazırlanıyor.

Kısa süre önce, planlanandan üç yıl uzun süren 500 milyon (yaklaşık 19 milyar 430 milyon TL) sterlinlik bir yenilemeden geçen 4 milyar sterlinlik (yaklaşık 155 milyar TL) HMS Vanguard, Birleşik Krallık'ın (BK) nükleer caydırıcı filosunun bir parçası olarak yeniden hizmete girmek için son testinde fırlatma gerçekleştirecek. HMS Vanguard, Kraliyet Donanması'ndaki sadece 4 nükleer denizaltıdan biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

60 tonluk füze gelecek günlerde ABD'nin doğu kıyısının 90 km açığından ateşlenecek. Atlantik Okyanusu'nun ortasında, Brezilya'yla Batı Afrika arasında, fırlatma alanından yaklaşık 5955 km uzaklıktaki bir bölge hedef alınacak.

ABD Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı, hedeflenen bölgeden kaçınmaları için bölgenin çevresindeki gemilere "tehlikeli operasyonlar" uyarısı gönderdi. Ayrıca hedef alanın çevresinde enkaz düşmesi beklenen bölgeleri de işaretledi. Uyarı 30 Ocak akşam 9'dan beri yürürlükte ve 4 Şubat sabah 4'e kadar yürürlükte kalacak.

Trident nükleer kapasiteli savaş başlığı Kraliyet Donanması tarafından son kez test edildiğinde sistemde ciddi bir arıza meydana gelmiş ve füze yanlış yöne uçmuştu. BK'nin başarılı bir test gerçekleştirmesinin üzerinden yaklaşık 12 yıl geçti.

HMS Vengeance 2016'da silahsız bir Trident II DB balistik füzesini Atlantik'in güneyinde Batı Afrika açıklarında uzak bir noktaya ateşlemiş ancak füze ters yöne gitmişti. Savaş başlığı ABD üzerinde uçtuktan sonra havada kendini imha etmişti.

Savunma kaynakları o dönemde The Guardian'a füzenin yanlış bilgi aktarımı nedeniyle rotasından saptığını, füzenin kendisinde sorun olmadığını söylemişti.

Geçen yıl HMS Vanguard'daki işçilerin bir nükleer reaktör odasındaki kırık cıvataları yapıştırmasının ardından bir soruşturma başlatıldığı ortaya çıkmıştı.

Hayati önem taşıyan soğutma borularının onarılması gerektiği ancak denizaltıdaki kontroller sırasında bir cıvata düştüğünde fark edilmişti.

Bunun üzerine dönemin Savunma Bakanı Ben Wallace, cıvatayı yapıştıran savunma yüklenicisi Babcock'un CEO'suyla telefon görüşmesi yaparak daha fazla şeffaflık talep etmişti.

30 yaşındaki ve 16 ton ağırlığındaki denizaltı 7 yıldır Plymouth'da tadilattan geçiyordu.

The Sun'a göre denizaltı salı sabahı Florida'daki Canavarel Limanı'ndan denize açılırken görüntülendi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU