Bir Filistin devleti kurmaya yönelik Amerikan yolunun özellikleri

Biden iki devletten bahsederken silahsızlanmaya, İsrail’in güvenliğine ve kurumların gelişimine vurgu yapılıyor

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrinde yerinden edilmiş Filistinliler kalabalık bir caddede / Fotoğraf: AFP

ABD’nin açıklamaları ve kararları, belli belirleyicilere ve mekanizmalara göre bir Filistin devleti kurmanın olası yolunun ana hatlarını çizdi. Bu belirleyicilerden en öne çıkanı, devletin askerden arındırılması ve İsrail’in güvenliğinin garanti altına alınması. Bunun gerçekleştirilmesi de ‘bir grup Filistin kurumunun ve kapasitesinin geliştirilmesine’ bağlanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden dün, ülkesinin ‘İsrail ve Filistin şeklinde iki devletin kurulmasını garanti eden barış için çalıştığını’ söyledi. Washington’un aynı zamanda ‘barışın tesisi ve Gazze’deki rehinelerin evlerine dönüşü için’ çalıştığını da belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte ABD yönetimi dün, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirmekle suçlanan bazı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulama kararı aldı.

Biden’ın bu hamlesi, 4 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için önemli olan ve çok sayıda Arap kökenli ABD’linin yaşadığı Michigan eyaletine gittiği bir zamanda geldi.

Biden yönetimi, bölgede yeni ‘Biden Doktrini’ olarak adlandırılan bir çerçeve içerisinde Ortadoğu’ya yönelik çeşitli adımlar atmaya başladı. New York Times’ın önde gelen ABD’li gazetecilerinden Thomas Friedman’a göre bu, ‘Ortadoğu’daki mevcut krizin geniş çaplı bir felakete dönüşmemesini sağlamak için adımlarının kararlılıkla devam ettirilmesi gereken çok yönlü bir yaklaşım’.

Friedman, gazetedeki yazısında Ortadoğu’daki yeni ‘Biden Doktrini’nin eksenlerini ortaya koydu. Bunların başında Biden’ın ‘İran’ın bölgedeki vekillerine ve iş birlikçilerine karşı güçlü bir askeri misilleme yapılması da dahil olmak üzere, İran’a karşı güçlü ve kararlı bir duruş sergilenmesi’ geliyor. Bu, aynı zamanda ABD’nin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde ‘mümkün olan en kısa sürede’, ‘silahtan arındırılmış’ ve Washington tarafından tanınacak bir Filistin devleti kurma yönündeki diplomatik girişimini de içeriyor.

Friedman, bunun ancak "Filistinlilerin devletin devamlılığını sağlayacak bir dizi spesifik ve güvenilir güvenlik kurumları ve yetenekleri geliştirmeleri ile İsrail'i asla tehdit edemeyecekleri zaman gerçekleşebileceğini" belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU