Kerbela’daki Aşure etkinliklerinde izdiham: 31 ölü, 100 yaralı

Irak’ın Kerbela kentindeki bir Şii camisinde izdiham yaşandı. İzdihamın nedenine ilişkin resmi açıklama yapılmasa da kalabalığın geçişi sırasında yaya yolunun çökmesi ihtimali üzerinde duruluyor

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbela'da şehit edilişinin bin 380'inci yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliklerinde izdiham yaşandı.

Irak'ın Kerbela kentinde Tuveriç Koşusu sırasında yaşanan izdihamda 31 kişi yaşamını yitirdi, 10'u ağır 100 kişi de yaralandı.

İzdihamın merasim sırasında yayaların yürüdüğü yolun çökmesi nedeniyle gerçekleştiği öne sürüldü.

Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf el-Bedir yazılı açıklama yaparak Kerbela’daki izdihamda 31 kişinin öldüğünü, 100 kişinin de yaralandığını doğrulasa da olayın neden kaynaklandığını belirtmedi.

Her yıl, Muharrem ayının 10. günü Aşure günü olarak adlandırılıyor ve Şii mezhebine mensup binlerce kişi, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ile 72 arkadaşının şehit edilmeleri dolayısıyla düzenlenen matem törenlerine katılıyor. 

Hz. Hüseyin'in kabrinin bulunduğu mescidin etrafında toplanılarak anma töreni gerçekleştiriliyor.

İran ve Afganistan'da Aşure Günü etkinlikleri

Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde düzenlenen İran lideri Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katıldı. Büyük Çarşı'da onlarca kişi, siyah kıyafetlerle medyandaki çadırı yaktı, ilahiler okudu.

Kabil'de de binlerce kişi Aşure etkinlikleri kapmsanında düzenlenen merasime katılarak gözyaşlarıyla ağıt yaktı.

Kerbela Olayı nedir?

Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'den kendisine biat etmesini istedi.

Hz. Hüseyin ve beraberindekiler, 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61) bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Kerbela şehrinde Yezid'in ordusu tarafından İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle şehit edildi.

 

Independent Türkçe, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU