Rus basını: Moskova'nın barut ihtiyacını Türk şirketler karşılıyor

4 ülkeden yapılan ithalatın boyutu, Rusya'nın 700 bin top mermisi üretmesine yetecek miktarda

Rusya, Ukrayna'yı işgal harekatına 24 Şubat 2022'de başlamıştı (Reuters)

Türkiye ve Çin'den şirketlerin Rusya'nın eriyen mühimmat stoklarının yenilenmesi için Moskova'ya kilit önemde satışlar yaptığı iddia edildi.

Moscow Times'ın gümrük verilerine dayandırdığı haberine göre, Rusya'nın nitroselüloz ihtiyacının yarısına yakını Türk şirketlerinden, üçte biriyse Çinli şirketlerden karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yanıcı bir madde olan nitroselüloz ayrıca modern barut üretiminde kullanılan temel bileşenlerden biri.

Savaşın başladığı 2022'de nitroselüloz ithalatını 5 katına çıkaran Rusya'nın yanıcı maddeden 2 bin ton satın aldığı, 2023'teyse bu rakamın yaklaşık 4 bin tona ulaştığı belirtildi.

Gümrük verilerine göre Rusya'nın 2023'te ithal ettiği nitroselülozun 1800 tonluk bölümü Türkiye'deki şirketlerden geldi.

Haberde Türkiye'den iki şirket ve Çin'den bir şirketin geçen yıl Rus alıcılarla toplam 78 tedarik anlaşması imzaladığına dikkat çekildi. Alıcıların tamamının Rus savunma sanayisiyle bağlantıları nedeniyle Ukrayna tarafından yaptırım uygulanan şirketler olduğu ifade edildi.

Birleşmiş Milletler'in ticaret verilerine göre, Türkiye merkezli şirketler muhtemelen Avrupa'da üretilen nitroselülozu buradan alıp Rusya'ya sattı. Zira BM verileri Türkiye'nin, elindeki yanıcı bileşenin yüzde 70'ini Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve İspanya'dan aldığını ortaya koyuyor.

Bunun bir sonucu olarak Rusya'ya gönderilen nitroselüloz fiyatları, kilogram başına 2,9 dolardan 4 dolara kadar yükseldi.

Moscow Times, Türkiye ve Çin'den gelen nitroselülozun yanı sıra, yanıcı maddenin üretiminde kullanılan pamuk selülozunun da Kazakistan ve Özbekistan'dan temin edildiğini yazdı.

İddiaya göre 4 ülkeden 2023'te yapılan toplam ithalatın boyutu, Rusya'nın 700 bin top mermisi üretmesine yetecek miktarda.

Avrupa Birliği, Nisan 2022'de aldığı kararla Rusya'ya nitroselüloz satışını yasaklamıştı.


Independent Türkçe, Moscow Times, Ground News

DAHA FAZLA HABER OKU