Gazetecileri Koruma Komitesi sansürün en fazla olduğu 10 ülkeyi açıkladı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), basına en fazla sansür uygulanan 10 ülkeyi açıkladı. Komitenin özel raporunda Afrika ülkesi Eritre ilk sırada yer aldı

Fotoğraf: Pixabay

ABD merkezli sivil toplum örgütü Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) basının en fazla sansüre uğradığı 10 ülkeyi mercek altına aldığı raporda ilk 3 sırada Eritre, Kuzey Kore ve Türkmenistan bulunuyor.

Bu ülkeleri sırasıyla Suudi Arabistan, Çin, Vietnam, İran, Ekvator Ginesi, Belarus ve Küba takip etti.

Bu 10 ülkenin bağımsız medyayı yasaklayarak ya da ağır şekilde baskı altına alarak, gazetecileri sindirerek, dijital ya da fiziksel gözetim ve diğer taciz yollarını kullanarak uluslararası standartları reddettiği belirtildi. Raporda bu ülkelerde otosansürün de yaygın olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

'İlk üçteki ülkelerde medya devlet sözcüsü durumunda'

Raporda Kuzey Kore, Eritre ve Türkmenistan’da medyanın devletin sözcüsü olarak hizmet ettiği ve herhangi bir bağımsız gazeteciliğin ülkeden sürgün edilenlerce yapılabildiğinin altı çizildi.

Eritre hükümetinin tüm bağımsız medya organlarını 2001’de kapattığı belirtilen raporda 1 Aralık 2018 itibarıyla ülkede en az 16 gazetecinin cezaevinde olduğu hatırlatıldı.

Kuzey Kore’de de ülkedeki gazete, dergi ve televizyonların içeriklerinin neredeyse tamamının resmi haber ajansı KCNA’dan alındığı, internete erişimin üst düzey siyasi sınıfla sınırlı kalırken, bazı devlet kurumları ve okulların sadece sıkı kontrol altındaki yerel ağ Kwangmyong’a girebildiği vurgulandı.  

Türkmenistan’da da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov hükümetinin gazetecileri gözaltına alarak ve cezaevine göndererek tüm bağımsız sesleri bastırdığı vurgulandı.

 

cpj-2019-most-censored-final-IG-handle-corrected (1).png

Dünyada basına sansürün en fazla olduğu 10 ülke / Grafik: Gazetecileri Koruma Komitesi

 

‘Veliaht Prens Selman döneminde basına baskılar arttı’

Suudi Arabistan, Çin, Vietnam ve İran’ın özellikle gazetecileri ve ailelerini taciz etme ya da cezaevine gönderme yollarını kullandığı ayrıca internet ve sosyal medyayı dijital olarak izleyip sansüre başvurduğu yazıldı.  

Raporda, Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın pratikte yönetimi devralmasıyla birlikte, basın için halihazırda var olan baskıcı ortamın daha da ağırlaştığı aktarıldı.  

Ülkede 1 Aralık 2018 itibarıyla 16 gazetecinin parmaklıklar ardında olduğu, bu yılın ilk 6 ayında da 9 gazetecinin daha cezaevine gönderildiği belirtildi.

 İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın da hatırlatıldığı raporda Birleşmiş Milletler’in cinayetten Suudi hükümetini sorumlu tuttuğu ve Bin Selman’ın cinayetteki rolünün araştırılması için soruşturma çağrısı yaptığı da hatırlatıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU