Anadili unutulan profesör, parlamento önünde kendisini yaktı

Rusya’ya bağlı Udmurtya Cumhuriyeti’nde bir profesör, devletin kaybolmakta olan ana dilini korumadığını söyleyerek kendisini yaktı. Parlamento binasının önünde kendisini ateşe veren profesörün sağlık durumu ciddiyetini koruyor

Rusya Federasyonu’na bağlı 1,5 milyon nüfuslu Udmurtya Cumhuriyeti’nde ana dilleri olan Udmurt dilininin yaşatılması için çalışan Udmurtya Devlet Üniversitesi profesörü ve üniversitenin ulusal ilişkiler laboratuvarının kurucusu Albert Razin kendisini yaktı.

AW798364_02.jpg
Kendisini yakan Albert Razin  Fotoğraf: İHA

 

Parlamento önünde ateşe verdi

Elinde benzin bidonu ile yerel meclisin toplantı saatinde parlamento binasının önüne gelen Razin, üzerine benzin dökerek kendisini tutuşturdu. Parlamento binasında görev yapan güvenlik görevlilerinin yangın tüpleri ile müdahale ederek söndürdükleri Razin, hastaneye kaldırıldı. Vücudunda ağır yanıklar olan Razin yoğun bakım ünitesine alındığı ve sağlık durumunun kritik olduğu öğrenildi. Udmurtya Cumhuriyeti yerel meclisin toplantısı ise yaşanan olay nedeniyle iptal edildi.

AW798364_01.jpg
Razin daha önce de anadilini korumak için protesto gösterisi yapmıştı  Fotoğraf: İHA

 

Kendisini yakacağını yazmıştı

Udmurt dilini yaşatmak için düzenlenen eylemlerin de öncülerinden olan Razin, Udmurtya Cumhuriyeti’nin yerel parlamentosuna sayısız kez başvuruda bulunmuştu. Dillerinin korunmasında devletin görevini yerine getirmediğini iddia eden Razin, daha önce de parlamento binası önünde pankart açıp protesto gösterisi yapmıştı. Razin parlamentoya yazdığı mektupta da “Dilimizin yok olduğu gün parlamento önünde kendimi yakacağım” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’nın sanayi merkezi

Rusya Federasyonu’na bağlı özerk bir cumhuriyet olan Udmurtya Cumhuriyeti, yaklaşık 1.5 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapıyor. Rusya’nın ağır sanayi merkezi olarak bilinen Udmurtya’da ülkenin en çok satılan otomobil markası Lada Vesta’nın ve dünyanın en bilinen silahlarından Kalaşnikof’un fabrikaları başta olmak üzere daha birçok farklı türde ağır sanayi fabrikası bulunuyor. Udmurtya’nın ağır sanayi yapımı ürünleri 77 farklı ülkede satılıyor.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU