Japon bakandan korkutan açıklama: Tonlarca radyoaktif su okyanusa salınacak

Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada, Fukuşima Nükleer Santrali'nde depolanan radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu'na boşaltılacağını söyledi

Fotoğraf: Reuters 

Japonya'da yarın yapılması planlanan kabine değişikliğinden önce basınla buluşan Çevre Bakanı Yoşiaki Harada, 2011’de yaşanan deprem ve tsunamiden zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali ile ilgili korkutucu bir bilgi paylaştı.

Radyoaktif su Pasifik’e bırakılacak

JapanTimes'ın haberine göre, Harada, santrali işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'nin (Tepco), Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif suyu doğrudan Pasifik Okyanusu'na boşaltmak zorunda kalacağını söyledi. 

Japon bakan radyoaktif suyun ne kadarının denize tahliye edilmesine ihtiyaç duyulduğu konusunda açıklama yapmadı. 

Tepco yetkileri ise Çevre Bakanı Harada'nın açıklamasına ilişkin yorumda bulunmadı.

Atık su için yer kalmadı

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'ni de vurmuştu. 4 nükleer reaktöründen 3'ü zarar gören santralde nükleer sızıntı yaşanmış, çevrede yaşayan on binlerce kişi sızıntı sonrası evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Felaketten bu yana soğutma borularından çıkan bir milyon tondan fazla radyoaktif suyu biriktirerek tanklarda saklayan Tepco, 2022 yılına kadar su biriktirecek yer kalmayacağını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU