Rus basınında Gazze savaşı: "Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Cameron, Filistin devletini tanımayı değerlendireceklerini söyledi"

Gazze savaşının 117. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 31 Ocak Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 117. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

İzvestiya:

Roman Kretsul ve Yuliya Leonova'nın analizi özetle şu şekilde:
 

 

Depresif durum: ABD neden Husilere karşı koyamıyor?

Uzmanlar, Amerikalıların uzun yıllardır ilk kez böyle bir düşmanla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor

ABD daha uzun süre Kırmızı Deniz'de Husilerin füze saldırılarını önleyemeyecek; yorumcular gemileri hedef alan önemli füzelere sahip bir rakibe karşı ABD'nin mücadele deneyiminin olmadığından emindir. Ticaret yollarını ve kendi gemilerini güvenli duruma getirmek için ABD güç sayısını önemli ölçüde artırmalı, Husilerin Hava kuvvetlerini imha etmeli, çoğu dağlık bölgelere yerleştirilmiş füze fırlatma mekanizmalarını bulup devre dışı bırakmalıdır. Tüm bunlar 1 ay içinde yapılacak işler değil. Bu arada Ansar Allah'ın Savunma Bakanı Mohammed al Atıfi 30 Ocak’ta hareketin uzun süre ABD ve Birleşik Krallık'a direnmeye hazır olduğunu söyledi.

Husiler Kırmızı Deniz'de dört yoldan tehlike oluşturuyor: uçan dronlar, deniz İHA'ları, gemileri vurmak için kanatlı ve balistik füzeler. ABD'nin bölgedeki askeri gücünün temelini konvoy görevi yapan Arleigh Burke uçak gemileri oluşturuyor. Gemiler tamamen mükemmel sayılan Aegis füzeleriyle donatılmıştır. Ancak bu silahlarla ufak dronlara ateş etmek öncelikle pahalı olup öte yandan ise ölçüsünden kaynaklanan gücüyle orantıda dronlara isabet etmeyebilir. Küçük dronları vurmak için gemi toplarını kullanmak çok daha uygundur. Aeigis'in bu füzeleri vurabilmesi için öncelikle füzenin radar alanında olması, diğer yandan ise takip edilmesi gerekir.

Husilerin saldırılarına karşı koymanın ikinci metodu füze fırlatma mekanizmalarının bulunup imha edilmesidir. Bu görevin yerine getirilmesi için ABD uçak gemilerinde Tomahawk kanatlı füzeleri mevcuttur. Ancak hedefi görmek için ya havada sürekli uçakların bulundurulması veya farklı metotlarla Husi bölgelerinin kontrol edilmesi gerekir.

Şimdiki durum ABD'nin, kendi darbeleriyle hiçbir sonuç elde edememesidir: Husiler gemilere saldırırken onların hedef daireleri de genişliyor. Başlangıçta onlar bu veya diğer ölçüde İsrail ile ilintili gemilere saldırdıkları halde şimdi Birleşik Krallık ve ABD ile ilintili gemilere de saldırıyorlar. Bu durumda Husiler askeri gemiler için de tehlike oluşturabilir.


BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

"Sivil kıyafetli adamlar" 

Kılık değiştirmiş İsrail komandoları Cenin'deki bir hastaneye düzenlenen baskında 3 Filistinli militanı öldürdü

İsrail ordusu kendi özel timlerinin Batı Şeria’nın Cenin bölgesindeki İbn Sina hastanesine düzenlediği operasyonun sonucunda orada saklanan üç dövüşçünün katledildiğini doğruladı. Daha önce Filistin kaynakları İsrail askerlerinin sivil kıyafette hastane binasına girdiğini ve üç genci katlettiğini açıklamıştı.

Hamas yönetimi katledilenlerden biri Muhammad Jalamna'nın Harekat üyesi olduğunu, Muhammad ve Basil al-Gazavi kardeşlerin ise İslam Cihad üyesi olduklarını onayladı.
 

 

"Top Hamas'ın sahasında"
İsrail, arabulucuların Gazze'deki yeni ateşkes önerisini kabul etti

Salı günü Hamas Başkanı İsmail Haniye, İsrail ile savaşta yeni bir ateşkese varılmasına ilişkin arabuluculardan öneri aldığını ve yakın günlerde Kahire'yi ziyaret ettiğinde bu konuyu tartışma niyetinde olduğunu açıkladı.

Washington'un iyimserliğinin neye dayandığı şimdilik açık değildir.Daha önce HAMAS yöneticileri amaçlarının geçici ateşkes değil İsrail saldırılarının tamamen durması olduğunu açıklamışlardı.

Keskin Cameron

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, salı günü, Londra'nın, Filistin'in resmen Filistin devletini tanımayı düşündüğünü açıkladı.

Filistin tarafının verdiği bilgiye göre son 24 saatte Gazze'de 200'ün üzerinde insan hayatını kaybetti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU