Nasrallah: İsrail’e karşı kırmızı çizgi yok, İran’la savaş bölgeyi ateşe verir

Aşure gününde konuşan Lübnan Hizbullahı lideri, "İran İslam Cumhuriyetine yönelik herhangi bir savaş projesini reddediyoruz" dedi

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Beyrut’un güney banliyölerindeki dev bir ekranda konuşuyor / Fotoğraf: Reuters

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah bugün yaptığı açıklamada, partisinin İran aleyhindeki herhangi bir savaş projesini reddettiğini çünkü bu savaşın bütün bölgeyi ateşe vereceğini belirterek, İsrail’in herhangi bir saldırısına karşı “kırmızı çizgilerinin olmadığını“ söyledi.

Nasrallah, Beyrut’un güney banliyölerinden birine kurulan dev ekranda Aşure yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada, "İran İslam Cumhuriyetine yönelik herhangi bir savaş projesini reddediyoruz. Bu savaş bölgeyi ateşe çevirecek ve insanları yok edecek, çünkü bu direniş ekseninde sert karşılık görecek. Hak ve batıl arasında olan savaşta tarafsız değiliz. Gelecekte herhangi bir savaşın direniş eksenini yok edeceğini sananlara, bu savaşın İsrail’in sonu olacağını söylüyorum” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nasrallah açıklamasında, "İran, direniş ekseninin kalbi ve özüdür. Bu eksenden çıkmamızı isteyenler bizi tehdit ve yaptırımlar ile cezalandırdı. Bu eksen yalnızca zafer gördü, ezilen halkların umudunu gördü" ifadelerini kullandı.

Lübnanlıların İsrail’in 2006 yılından bu yana yürürlükte olan angajman kurallarını değiştirme girişimini gördüğünü belirten Nasrallah, İsrail’in Lübnan’a olan iki insansız hava aracı (İHA) saldırısına dikkati çekerek, "Bugün denklemler kuracağız ve ülkemizi güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreteri, 1978 yılına dikkati çekerek, İsrail’in Lübnan’a yönelik ihlallerini artırdığını söyledi.

Nasrallah, İsrail’in 2006 yılındaki Temmuz savaşından sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından (BMGK) çıkarılan 1071 sayılı karara saygı göstermediğini vurgulayarak, düşmanın Lübnan’a saldırması durumunda yasal ve meşru bir hak ile kendilerinin egemenlik ve saygınlığını savunma hakkına sahip olduklarını söyledi.

Lübnan’a saldırı olması durumunda uygun bir şekilde cevap verileceğinin altını çizen Nasrallah, bu konuda kırmızı çizgilerinin olmadığını ve Lübnan’ın bugün daha güçlü olduğunu belirtti.

Konuşmasında Filistin sorununa da değinen Hizbullah Genel Sekreteri, Lübnan’ın Filistin’i özgürleştirmek için direnmekten başka seçeneği olmadığını ifade ederek, bu durumun külfetli ancak tek yol olduğunu dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU