Tunuslu Kadınlar cumhurbaşkanlığı seçimlerinden umutsuz

Tunus'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan toplam 26 kişiden sadece ikisi kadın

Tunus'ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan iki kadından biri olan Selma Elloumi Rekik'in seçim afişinde "Umut İnşa Ediyoruz" yazıyor / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Tunus'ta kadına şiddet karşıtı bir örgütün yöneticiliğini yapan Feryal Şerafeddin gibi pek çok kadın, pazar günkü Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili herhangi bir beklenti içerisinde değil.

AFP’ye konuşan Şerafeddin, “Ben karamsar değilim, gerçekçiyim. Tunus toplumunda kadına şiddete karşı bir artış, kadın haklarında bir azalma var” dedi. "Erkekler kadınlara birçok şey vaat ediyorlar ancak iktidara geldiklerinde değişen bir şey olmuyor" açıklamasında bulundu.

Şerafeddin, “Kadınlar artık politikaya ilgi duymuyor, hala ataerkil sistemin hüküm sürdüğünün farkındalar” dedi.

2011’de Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin devrilmesine neden olan protestolarda önemli bir yer tutan Tunuslu kadınlar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oldukça etkisiz görünüyorlar. Ekonomiye ve güvenliğe dair programların açıklandığı propaganda kampanyalarında neredeyse hiç yoklar.

AFP’nin aktardığı habere göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan toplam 26 kişiden sadece ikisi kadın.

Bunlardan birisi Tunus’ta İslam karşıtlığı ile bilinen ve Zeynel Abidin Bin Ali döneminin savunucularından olan Aber Musa, diğeri ise iş kadını ve eski Turizm Bakanı olan aynı zamanda merhum lider El-Beci Kaid es-Sibsi'nin siyasi büro başkanlığını yapan Selma Elloumi Rekik.

Tunuslu avukat ve eski milletvekili Bochra Belhaj Hmida, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki kadın adayın yer almasının tam bir aldatmaca olduğunu söylüyor. Aynı zamanda kadın hakları savunucusu olan Bochra Belhaj Hmida "Zengin bir deneyim yaşadım, politikadan ayrıldım ve pişman değilim" dedi.

AFP “Bochra Belhaj Hmida, mirasta kadın erkek eşitliğini savunduğu için çok sayıda muhafazakar tarafından saldırıya uğradı.” Haberde aynı zamanda, mirasta kadın erkek eşitliğinin Tunus toplumundaki en çetrefilli konularından biri olduğu aktarıldı.

Belhaj Hmida, “Erkekler, kendileri için sorun teşkil etmeyecek, kendileriyle hiçbir şekilde münakaşaya girmeyecek, siyasete atılmayacak kadınları istiyorlar” açıklamasında bulundu. Belhaj Hmida son olarak ise birçok erkekle arkadaşlığını kestiğini ifade etti.

Tunus 1956'da çok eşliliği yasakladı ve kadınlara boşanma hakkı verdi. Kadınların seçme hakkını elde etmesinde büyük pay sahibi olan merhum lider El-Beci Kaid es-Sibsi de kadın haklarını savunanlar arasındaydı. El-Beci Kaid es-Sibsi'nin döneminde kadına yönelik şiddetin suç olduğunu içeren birçok yasa kabul edildi. Aynı şekilde, Tunuslu kadınların Müslüman olmayan birisiyle evlenmesini engelleyen kanun da onun döneminde iptal edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU