Gazze savaşı: Biden'ın İsrail'e karşı kullanacağı koz ortaya çıktı

İsrail lideri Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray ve Pentagon'da "hayal kırıklığı" yarattı

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde neredeyse 1,9 milyon kişi yerinden edildi (Reuters)

ABD'nin Gazze'deki operasyonların yoğunluğunun düşürülmesi için İsrail'e silah satışını yavaşlatmayı planladığı iddia edildi. 

Kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından NBC'ye, Washington yönetiminin İsrail'e karşı koz olarak silah ve mühimmat tedarikini yavaşlatmayı ya da durdurmayı değerlendirdiğini söyledi.

Kaynaklar, Washington'un bu yolla çatışmaların yoğunluğunun azaltılması ve Gazze'de insani koridor açılması için Tel Aviv yönetimine baskı yapmayı hedeflediğini bildirdi.

Yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla Pentagon'un Tel Aviv yönetiminin talep ettiği hangi silahların koz olarak kullanılabileceğine dair çalışma yürüttüğünü belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon'un değerlendirdiği seçenekler arasında 155 milimetrelik JDAM ekipmanlarının tedarikinin askıya alınması da var. Bu ekipmanlar, düz bombaları güdümlü bombalara çevirerek isabet oranını artırıyor. 

Planlarda henüz sonuca varılmadığını söyleyen yetkililer, İsrail'in ABD'den özellikle yeni hava savunma mühimmatı ve hava bombası istediğini ifade etti. Pentagon'unsa savunma yerine saldırı için kullanılan silah ve mühimmatların tedarikini durdurmaya odaklandığı belirtildi. 

Yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Biden'ın operasyonların yoğunluğunun düşürülmesine ve sivil kayıpların önlenmesine yönelik çağrılarını dinlememesinin, Beyaz Saray ve Pentagon'da "hayal kırıklığı yarattığı" bilgisini de paylaştı.

Biden, ABD'de savaş karşıtı protestoların ardından 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Gazze'den çekilmelerini sağlamak için İsrail hükümetiyle arka planda çalışıyorum. Bunu sağlamak için elimden gelen her şeyi yapıyorum" demişti.

ABD Başkanı, savaşın sonlanması için defalarca İsrail yönetimine iki devletli çözümü kabul etme çağrısında bulunmuştu. Biden, 19 Ocak'ta Netanyahu'yu arayarak bağımsız Filistin devletinin kurulmasını sağlaması için baskı yapmış fakat İsrail lideri bunu kabul etmemişti. 

Öte yandan Biden, aralıkta iki kez ABD Kongresi'ni devre dışı bırakarak İsrail'e toplamda yaklaşık 255 milyon dolarlık silah satışını onaylamıştı.

Netanyahu'nun Gazze savaşında tansiyonu düşürecek çözümlere yanaşmamasının ardından, Avrupa Birliği'nin de çatışmaları sonlandırmak için İsrail'in katılımının beklenmeyeceği bir barış planı üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. 
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 11 bini çocuk, 7 bin 500'ü de kadın en az 26 bin 422 kişi öldürülürken, 65 bin 87 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 557'si asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, NBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU