Hindistan akıllı telefonlar için inek sahiplenme uygulaması hazırlıyor

Başıboş ineklerin ve aşırı kalabalık barınakların giderek daha büyük bir sorun haline geldiği Hindistan'da Madhya Pradeş eyaleti hükümeti "yüksek teknoloji içeren çözümler sunmak" istediğini söyledi.

Birçok Hindu inekleri kutsal sayıyor ve öldürülmeleri çoğu eyalette yasak (AFP)

Hindistan'ın Hindu çoğunluğu uzun zamandır inekleri kutsal hayvanlar olarak görüyor. Ancak ilk defa bir eyalet hükümeti bu bağlılığı 21. yüzyıla taşıma planları geliştiriyor.

Madhya Pradeş eyaleti hükümeti, insanların bir ineği evlat edinebilme, yerel “gaushala” (inek barınağı) hakkındaki son haberleri öğrenebilme ve hatta inek idrarı ve gübresinden yapılmış eşyalar satın alabilme gibi hizmetleri tek bir noktada toplayan bir uygulama ve internet sitesi geliştireceklerini duyurdu.

Bir ineği evlat edinmek, barınaktaki bakım masraflarını üstlenmek hiç de ucuz değil. Tek bir ineğe ömür boyu bakmak yaklaşık 300 bin rupi (yaklaşık 24 bin TL) tutuyor.

 

 

Hindistan’da gayrı resmi bir uygulama olsa da inek barınaklarına bağışta bulunmak yaygın bir durum. Bu, iyi şans getireceğine inanılan Hindu sadakalarından yalnızca biri ve gazeteler bağış isteyen tesislerin ilanlarına sık sık yer veriyor.

Ancak işletmelerin ve ülke dışında yaşayan Hintlerin inek evlat edinmesini sağlayan başarılı düzenlemeler sonrası Madhya Pradeş hükümeti şimdi de bu uygulamayı herkese açmayı planlıyor. Hükümet yeni internet sitesinin de tüm bu süreci hızlandıracağını umuyor.

İnekleri korumak için yasalara aldırış etmeden düzen sağlayanlarla birlikte sığır kesimine getirilen yasaklardaki artış, Hindistan'ı başıboş inek kriziyle karşı karşıya bıraktı.

Hükümetin açıklamasına göre sadece Madhya Pradeş eyaletinde 700 bin mandıra ineği sahipleri tarafından terk edildi ve süt üretmeyi bıraktı.

Madhya Pradeş hükümeti bu yıl bini aşkın yeni inek barınağı finanse etme sözü verdi. Bu söz bazılarını şaşırttı çünkü eyalet yakın zamanda ineklerin korunmasına daha çok ilgi gösteren Narendra Modi'nin Hindu milliyetçisi partisi BJP'nin elinden ilerici ve laik Hindistan Ulusal Kongresi'ne geçmişti.

Kongre Partisi o dönem inekleri kendilerinin de umursadığını söylemiş ve BJP'nin eyaleti yönettiği son 15 yılda bir tane bile yeni barınak inşa etmediğini iddia etmişti.

Eyalet Hayvancılık Bakanı Lakhan Singh Yadav yeni internet sitesi ve uygulamanın barınak inşasındaki "maddi problemleri" çözmede yardımcı olacağını söyledi.

Hindustan Times'a konuşan Yadav, “Bu eyalette inekleri kutsal sayan ve onların bakımına önem veren birçok insan bulunuyor. Biz de bu insanlara bir platform yaratmak için yüksek teknoloji kullanacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, internet sitesini ve uygulamayı ay sonuna kadar başlatmayı hedeflediklerini söyledi. Kullanıcılar bir ineğin bakım masraflarını 15 günden ömrü sonuna kadar karşılayabilecek. Ayrıca bütçesi daha dar kullanıcılar için hayvanların ihtiyaçlarını giderecek taze yem, ilaç ya da sıcaklar için pervane gibi bazı eşyaları satın alma seçeneği de sunulacak.

Bu, sadece inek evlat edinmek için kurulan ilk hükümet internet sayfası olacak ama aynı soruna yaratıcı çözümler sunan ilk eyalet Madhya Pradeş değil.

Geçen ay Uttar Pradeş'teki BJP hükümeti, evlat edinmek için 100 bin terk edilmiş ineği satılığa çıkardığını ve evlerine inek alan hayırsever vatandaşlara bakım masraflarını karşılamaya yardımcı olmak için aylık 900 rupi (yaklaşık 70 TL) ödeneceğini duyurmuştu.

Rajasthan'da da ocakta Hindistan Ulusal Kongresi hükümeti, Bağımsızlık Günü ve Cumhuriyet Günü'ndeki etkinliklerde maddi olarak inek bakımı üstlenmiş kişileri onurlandırmak için benzer bir teklif sunmuştu. Ancak bu teklif, daha önceden BJP yönetimi tarafından teklif edildiği için yürürlüğe geçirilmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU