Rus basınında Gazze savaşı: "Mevcut krizin tüm bölgeyi kapsayabilecek bir savaşa evrilme tehlikesi artıyor"

Gazze savaşının 114. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Independent Türkçe için 28 Ocak Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 114. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

 

TASS:

NYT: Diplomatlar Filistin Yönetimi içindeki yetkinin yeni bir lidere devredilmesini tartışıyor

Gazeteye göre, adaylar arasında eski Filistin Başbakanı Selam Fayyad ve eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın yeğeni Nasser el-Kidwa da yer alıyor

New York Times,  bazı ülkelerin, çatışmaların sona ermesinin ardından Filistin'deki iktidarın Gazze Şeridi'ni yönetecek yeni bir lidere devredilmesi olasılığını tartıştığını bildirildi.

The New York Times’ın aktardığı bilgiye göre adaylar arasında Filistin eski Başbakanı Salam Fayyad ve eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın yeğeni Naser al Kidva'nın isimleri konuşuluyor.

Gazetenin haberinde sorunun çözümünden sonra Gazze Şeridi'nde ve Batı Şeria'da yönetimi merkezi Ramallah'ta bulunan Filistin İdaresi'ne vermesi hususunda İsrail'i ikna etmek için ABD, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'ın müzakereler yürüttüğüne yer verildi.

Gazetenin haberine göre adaylar olarak Filistin eski Başbakanı Salam Fayyad'ın ve eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın yeğeni Naser al Kidva'nın isimleri değerlendiriliyor. Ancak diplomatın sözlerine göre Mahmud Abbas, örneğin kendi ekonomi danışmanı Muhammed Mustafa gibi üzerinde büyük etkisi bulunan bir adayın üzerinde ısrar ediyor.

Pulitzer ödüllü ABD'li gazeteci Seymour Hersh'ün verdiği bilgiye göre sorunun çözülmesinden sonra İsrail, Gazze Şeridi'nin Yahudi devletinin onayladığı yeni bir Filistin Ulusal Yönetimi tarafından yönetilmesini istediğini belirtti.
 

 

BBC Rusça yayınlar servisi:

BBC Farsça Yayınlar Servisi Ortadoğu muhabiri Nafise Konavar'ın haberi:

Husi drone avcıları: Kızıldeniz'deki ABD savaş gemilerinde yaşam ve hizmet

Hava taarruzları Gazze Şeridi'nde İsrail'in başlattığı ve çoğu kadınlardan ve çocuklardan ibaret 25 bin 700 insanın hayatını kaybettiği kara harekatının hemen ertesinde başladı.

Kızıldeniz'de durumun keskinleşmesinden sonra ticari gemilerin korunması amacıyla ABD koalisyon (10 ülke açık şekilde destekliyor) kurma girişiminde bulundu.

Husilerin saldırılarının durmaması halinde Doğu Asya'dan Avrupa'ya deniz ticaret yolu yeni Afrika'yı dolanarak uzanacak. Bu durum gemilerin yolunu 25 günden 34 güne uzatacağı gibi navlun maliyetinin de önemli ölçüde artmasına neden olacak.

Albay Denis Sampson, "Bizim hareketlerimiz partnerlerimize ve müttefiklerimize denizlerdeki güvenliği ve istikrarı sağlayabileceğimizi açık şekilde gösteriyor. Bunun yanı sıra faaliyetlerimiz herhangi potansiyel bir düşmana karşı durdurucu faktördür" dedi.

Husiler füzeler ve İHA'larla saldırıları sürdürürken ABD ve Birleşik Krallık ile ilgili askeri ve ticari gemilere saldırıların çevresini genişletiyorlar. Görünen manzarada bu saldırılar en az Gazze Şeridi'ndeki savaşın bitmesine kadar sürecektir.

Bunun yanı sıra, dozu giderek yükselen gerilim adım adım Ortadoğu bölgesine yayılıyor. İran'ın desteklediği askeri gruplar artık İsrail topraklarına ve Irak ve Suriye'deki Amerikan güçlerine birkaç darbe indirdiler.

Mevcut krizin tüm bölgeyi kapsayabilecek bir savaşa evrilmesi tehlikesi artıyor.
 

 

Radio Free Europe/Radio Liberty:

Yemen'de Husiler Rusya'dan gelen petrol alkolü taşıyan tankere saldırdı

İsrail ve müttefikleriyle bağlı olduğunu iddia ederek son aylarda ticari gemilere saldıran radikal Yemen Ansar Allah Grubu (Husiler) Aden Körfezi'nde yeni bir saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. Husilerin açıklamasına göre cuma akşamı gerçekleştirilen füze saldırısının hedefi Marlyn Luanda gemisi oldu. Husiler geminin Birleşik Krallık'a ait olduğunu belirttiler. Onlar gemiye 'doğrudan darbe' indirildiğini ve aracın zarar gördüğünün ifade ettiler.
 

 

Lenta.ru:

Birleşik Krallık, Husilerin tamamen yenilgiye uğratılmasının şartını koşulunu açıkladı

Aden Körfezi'nde Husilerin tamamen darmadağın edilmesi için Birleşik Krallık Hava kuvvetlerinin ateş gücü yetersiz kalıyor.

Birleşik Krallık'tan emekli Amiral Chris Parry Yemen'deki kara hedeflerini kendi gemilerinden imha edemediklerini belirterek Husilerin kontrolündeki bölgelere darbe indirmek için hava kuvvetlerinin kullanılmasının gerekeceğini sözlerine ekledi.

Emekli Amiral Parry filonun elinde uzaktaki hedefleri vurma yeteneği olan silahın bulunmamasından dolayı Rusya veya Çin silahlarıyla rekabet edemez durumda kalıyor. O, silahlar arasındaki farkı bıçakla tabanca arasındaki fark ile kıyasladı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU