Kuzey Kore bir füze denemesi daha gerçekleştirdi, Güney'den tepki geldi

Geçen bir ayda 7 kez kısa menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore, dün de iki füze fırlattı. Denemenin ‘Kuzey Kore'nin, ABD'ye nükleer görüşmelerin yeniden başlaması yönünde yeşil ışık yakmasının ardından gerçekleşmesi' dikkat çekti

Fotoğraf: AA

Kuzey Kore’nin kısa aralıklarla yaptığı 8. kısa menzilli füze denemesi, komşu Güney Kore’yi alarma geçirdi. Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi denemenin ardından acil koduyla toplanırken, Genelkurmay Başkanlığı da yaptığı bir açıklamayla, Kuzey Kore'ye ‘bölgede gerilimi artıran bu tür eylemlere derhal son vermesi’ çağrısında bulundu. 

Füzelerin türü araştılıyor

Yonhap ajansının Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’na dayandırdığı habere göre, Kuzey Kore, yerel saatle 06.53 ve 07.12'de başkent Pyongyang'ın 80 kilometre kuzeyinde Güney Pyongan bölgesinde Kaeçon kenti yakınlarından Doğu Denizi'ne doğru iki kısa menzilli füze fırlattı. 

Her iki füzenin de 330 kilometre kadar yol aldığı belirtilirken, denize düşüp düşmedikleri konusunda bilgi verilmedi. 

Güney Kore ve ABD istihbaratının füzelerin türünü araştırdığı belirtildi. 

Görüşme için 'eylül' demişti

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe Son Hui dün yaptığı açıklamada, ABD’ye nükleer silahların ortadan kaldırılmasına ilişkin görüşmelere başlanabileceği konusunda yeşil ışık yakmıştı. Hui, "ABD ile eylül sonunda kararlaştırılacak yer ve zamanda karşılıklı oturmaya ve şimdiye kadar müzakere ettiğimiz meseleleri kapsamlı şekilde ele almaya istekliyiz" ifadesini kullanmıştı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU