Quebec’te iki Müslüman öğretmen başörtüleri nedeniyle işten çıkartıldı

Kamu kurumlarında dini sembollerin kullanılmasını yasaklayan Kanada’nın Quebec eyaletinde, iki Müslüman öğretmen başörtüleri nedeniyle işten çıkartıldı. Haziran ayında çıkartılan kanun, peçe, kipa, haç gibi diğer tüm dini sembolleri de kapsıyor

Fotoğraf: AA

Kanada’nın Quebec eyaletinde çalışan Müslüman iki öğretmen kadın, başörtüleri nedeniyle işten çıkartıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Montreal Öğretmenler İttifakı Başkanı Catherine Beauvais-St-Pierre, “iki öğretmene okul kurulları tarafından ‘ya başınızı açın ya da işe gelmeyin’ denildiğini aktardı.  Pierre, ‘başlarına açmayı kabul etmeyen öğretmenlere, yeni eğitim-öğretim yılında öğretmenlik yapamayacaklarının bildirildiğini’ söyledi.

'Kanun kanundur'

İki öğretmenin işten çıkartılmasının sürpriz olmadığını belirten Quebec Eyaleti Eğitim Bakanı Jean-François Roberge, ise şu ifadeleri kullandı:

Kanun kanundur ve bunu uygulayacağız. Her okul kurulunun kanunu uygulama yükümlülüğü var. Kanuna uymayanlar cezalandırılabilir. Cezaya maruz kalmak istemeyenler için ise başını açıp işini yapma seçeneği var.

Çalışma saatlerinde tüm semboller yasak

Quebec eyaletinde iktidarda bulunan sağ eğilimli Avenir Quebec Koalisyon Hükümeti tarafından hazırlanan kanun haziran ayında Eyalet Meclisi'nde 35 hayır oyuna karşı 73 oyla kabul edildi.

"Bill-21" sayılı dini sembollerin kullanımını yasaklayan kanun; öğretmenler, hakimler, polis memurları, gardiyanları, adli çalışanlar ve diğer bazı kamu görevlilerinin mesai saatlerinde dini semboller kullanmalarını yasaklıyor.

Başörtüsü, peçe, kipa, haç gibi diğer tüm dinlere ait sembollerin de çalışma saatlerinde kullanılmasına izin vermeyen kanuna göre, peçe takan Müslüman kadınların yüzlerini açmadıkları sürece kamu hizmetlerinden yararlanmaları da yasak.

Tartışılan hanunla ilgili Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi’nin, Yüksek Mahkeme’de açtığı iptal davası ise sürüyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU