Taha Akyol, Kaftancıoğlu davasını yazdı: Yargıtay veya İstinaf, fark eder mi?

Karar gazetesi yazarı Akyol: HSK istediği zaman İstinaf Mahkemesi üyelerini değiştiriveriyor ama HSK Yargıtay üyelerini değiştirmez

Fotoğraf: CHP Basın Birimi

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, attığı tweetler nedeniyle 5 aynı suçtan 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu davası ile ilgili bir yazı kaleme aldı. 

Akyol, 28 Şubat döneminde Hasan Celal Güzel'in “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan mahkum edildiğini hatırlatıp "Şimdi Canan Kaftancıoğlu aynı suçtan mahkum edildi" dedi: 

O zaman muhafazakarları dövmek için bu suç tanımının yargı tarafından kötüye kullanılmasını eleştirirdim. Yine o zaman Ecevit hükümetinin saygın Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de bu suç tanımımın yargı tarafından “aşırı ve zorlama yorumlarla” uygulanmasını eleştirirdi…

Yargıyı düzenleme ve etkileme gücüne sahip iktidar değişti, aynı madde şimdi öbür tarafı cezalandırmak için kullanılıyor.

Maalesef adalet yeterince tarafsız ve bağımsızdır diyemiyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akyol, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun her bir suç için verilen ceza 5 yılın altında olduğu için Yargıtay’a gidemeyeğini söyleyip "İstinaf ne karar verirse o kesinleşmiş olacak." dedi:

Yargıtay veya İstinaf, fark eder mi?

Elbette fark eder, hem de bazen çok fark ediyor.

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun bütün üyelerini siyasi irade belirlemektedir. (Partili Cumhurbaşkanı ve Meclis’teki nitelikli çoğunluk, yani AK Parti ve MHP).

HSK istediği zaman İstinaf Mahkemesi üyelerini değiştiriveriyor. Enis Berberoğlu davasında, İstinaf Mahkemesi üyelerinin bir gecede değiştirilmesi bunun bir örneğidir; daha da önce de yazmıştım. (Hürriyet, 18 Ocak 2018)

Ama HSK Yargıtay üyelerini değiştirmez. Yargıtay üyeliği, dış etkilere karşı daha korunaklıdır.

 

Akyol'a göre Yargıtay yolu açılmazsa, Kaftancıoğlu hakkındaki mahkumiyet çok tartışılacak, Türkiye’nin hukuk imajını zedeleyecek:

İstinaf ne karar verir şimdiden bir şey denilemez Yargıtay gibi bir üst denetim yolundan geçmeden kesinleşecek kararların büyük tartışmalara yol açacağı bellidir. Yargıtay yolu mutlaka açılmalıdır.

Sorun, evrensel hukuka uygun olup olmamaktır. Her şeye rağmen Yargıtay’da bu yönde belirgin bir dikkat var.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

Independent Türkçe, Karar Gazetesi 

DAHA FAZLA HABER OKU