Yapay zeka yanıtladı: Shakira bir sonraki düetini kimle yapmalı?

Araştırmaya göre şarkıcılar arasında işbirliği, sanatçıların statüsünü artırıyor

Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığından 7,3 milyon euro ceza almıştı (Reuters)

Yapay zeka destekli bir programla gerçekleştirilen araştırmada, Shakira'nın işbirliği yapacağı bir sonraki pop şarkıcısının kim olması gerektiği belirlendi. 

İspanya'daki Navarra Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, sanatçıların diğer şarkıcılarla düetlerinin başarılarını artırdığı ifade edildi.

Çalışmada, işbirliğinin ekonomik sermaye (para veya mülk), sosyal sermaye (kişisel bağlantılar) ve kültürel sermayeyi (bilgi, beceri, değerler) artırarak sanatçıya güç ve statü kazandırdığına dikkat çekildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, 25 Avrupa ülkesinde 2011-2018'de radyolardaki şarkıların haftalık çalınma oranları analiz edildi. Aynı hafta içinde hem düet hem de solo parçalar yayımlayan sanatçılar da değerlendirmeye alındı. İncelemede, diğer sanatçılarla işbirliği yapan şarkıcıların parçalarının çalınma oranının en az yüzde 4,6 arttığı görüldü.

Shakira ve Rihanna'nın 2014'te yayımladığı Can't Remember to Forget You parçasıyla, iki şarkıcının ekonomik ve sosyal sermayelerinin yanı sıra en çok kültürel sermayelerini artırdığına dikkat çekildi. 

Parçanın yayımlanmasının ardından Shakira'nın Latin pop türündeki tanınırlığı, o zamandan beri Rihanna'nın bu pazarda yer edinmesini sağladı. Rihanna'nın tanınırlığı da benzer şekilde Shakira'nın İngilizce pop müzik piyasasındaki konumunu güçlendirmesine ön ayak oldu.

Araştırmada, söz konusu üç sermaye türü dikkate alınarak Shakira'nın bir sonraki düetini kimle yapması gerektiği de incelendi. Yapay zeka Shakira'nın Juanes, Dua Lipa, Calema ve Eros Ramazzotti gibi isimlerle yapacağı olası düetleri değerlendirdi. 

Bu seçenekler arasında Shakira'nın kariyerinde en olumlu etki yaratacak düetin, İtalyan besteci Ramazzotti'yle yapılacak işbirliği olacağı belirlendi. 60 yaşındaki pop şarkıcısı, 40 yıllık müzik kariyerinde 60 milyondan fazla albüm sattı.


Independent Türkçe, Conversation, Techxplore

DAHA FAZLA HABER OKU