İsraillilere göre Netanyahu savaşı kişisel çıkarları için kullanıyor

Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı

Netanyahu, Kasım 2022'de kurulan koalisyon hükümetiyle yeniden başbakan olmuştu (Reuters)

Gazze savaşında üç buçuk ay geride kalırken İsrail'de yapılan son ankete göre Başbakan Binyamin Netanyahu'nun oyları eriyor.

Channel 13 tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, savaş kabinesinde de yer alan Benny Gantz'ın liderlik ettiği Ulusal Birlik partisi yarışı önde götürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre bu pazar İsrail'de seçim olsa, şu anda 120 sandalyeli mecliste 12 sandalyesi bulunan Ulusal Birlik bu rakamı 37'ye yükseltirken, Netanyahu'nun partisi Likud'un sandalye sayısıysa 32'den 12'ye düşüyor.

Kasım 2022'deki seçimlerde toplam 64 sandalye kazanan iktidardaki koalisyon partilerinin, yeni bir seçim halinde parlamentoda sahip olacakları toplam sandalye sayısıysa 46.

Anketten çıkan bir diğer çarpıcı sonuca göre İsrailliler, Netanyahu'nun savaşı kişisel çıkarları için kullandığını düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 53'ü başbakanın savaşla ilgili kararları kişisel çıkarlarını düşünerek aldığını belirtirken, Netanyahu'nun ülkenin iyiliği için hareket ettiğini düşünenlerin oranıysa yüzde 33'te kaldı.

Anket sonuçlarında Ekonomi Bakanı Nir Barkat'ın Netanyahu'nun yerine Likud'un başına geçmesi durumunda partinin sandalye sayısının 16'dan 21'e yükseleceği öngörüsü dikkat çekti.


Hükümette Sara Netanyahu krizi

İsrail'de son günlere damgasını vuran bir başka olaysa Netanyahu'nun eşi Sara Netanyahu'nun, hükümet sözcüsü Eylon Levy'nin görevden ayrılmasını talep etmesi oldu.

Pazar günü İsrail medyasının aktardığı haberlerde Sara Netanyahu'nun, savaş öncesinde hükümete muhalefet etmesini ve yargı reformu karşıtı gösterilere katılmasını gerekçe göstererek Levy'nin görevden alınmasını istediği öne sürüldü.

Channel 12'de yer alan haberde Levy'nin birkaç hafta içinde görevden alınmasını öngören karardan, oluşan kamuoyu tepkisi nedeniyle pazartesi günü vazgeçildiği ifade edildi.

Haberde son dönemde Levy'nin görünürlüğünün azaldığı ve basın mensuplarının karşısına çıktığı zamanın üstleri tarafından azaltıldığı vurgulandı.

Levy, 7 Ekim saldırılarının hemen ardından hükümet sözcülüğüne getirilmiş ve hızlı bir şekilde ABD ve Britanya kanallarında sık sık boy gösteren İsrailli figürlerden biri olmuştu.

Sara Netanyahu'nun ayrıca, Levy'i "harika bir kamu diplomasisi yıldızı" sözleriyle öven İsrail'in Birleşik Krallık Büyükelçisi Tzipi Hotovely'i azarladığı iddia edildi.



Independent Türkçe, NY Post, Times of Israel 

DAHA FAZLA HABER OKU