Reuters: İran ve Hizbullah komutanları Yemen'deki Husi saldırılarının yönetilmesine yardımcı oluyor

Husileri silahlandıran, eğitim veren ve fonlayan İran'ın, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında çıkan savaşın ardından örgüte silah tedarikini artırdığını ifade etti

Fotoğraf: AA

İran Devrim Muhafızları ve Lübnan'daki Hizbullah örgütünün komutanları, Yemen'de Husilerin Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırılarını yönettiler ve denetlediler.

Sözkonusu açıklamayı dört bölge kaynağı ve İranlı iki kaynak Reuters'a yaptı.

Bölge kaynakları, Husileri silahlandıran, eğitim veren ve fonlayan İran'ın, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında çıkan savaşın ardından örgüte silah tedarikini artırdığını ifade ettiler.

Kaynaklar, İran'ın Husilere ileri teknolojili insansız hava araçları, gemi savar füzeler, hassas saldırı balistik füzeleri ve orta menzilli füzeler sağladığını söylediler. Husiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma göstermek üzere Kasım'da Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef almaya başlamışlardı.

Kaynakların hepsi, İran Devrim Muhafızları komutanlarının Kızıldeniz'de yolculuk yapan gemilerin hangilerinin İsrail'e doğru hareket ettiğinin tespit edilmesi ve Husilerin hedeflerinin belirlenmesi için örgüte teknik bilgi, veri ve istihbarat desteğinde de bulunduklarını belirttiler.

Washington, geçen ay İran'ın Kızıldeniz'deki saldırıların planlanmasında büyük rol oynadığını ve İran'ın sağladığı istihbaratın Husilerin gemileri hedef alması konusunda hayati önem taşıdığını açıklamıştı.

Husilerin sözcüsü Mohammed Abdulsalam, İran ya da Hizbullah'ın Kızıldeniz saldırılarının planlamasında herhangi bir şekilde yer aldıkları iddiasını reddederken Hizbullah sözcüsü sorulara yanıt vermedi.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU