“Bu okulda yer yok”

Diyarbakır’da yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde, sabah büyük bir umutla okula giden öğrenciler şoka uğradı. Öğrencilerin kaydı “Bu okulda yer yok” denilerek İmam Hatip Lisesine kaydırıldı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Diyarbakır’da yeni eğitim ve öğretim yılı sorunlu başladı. Kayıt döneminde adrese dayalı sistem üzerinden Sur İlçesi’nde bulunan Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler şoka uğradı.

Sabah büyük bir umutla okula giden öğrencilere “Bu okulda öğrenci sayısı fazla sizi Bağlar İmam Hatip Lisesine kaydedeceğiz. Bir sene burada okuduktan sonra sizleri tekrar geri alacağız” denildi.

Veliler ve öğrenciler duruma tepkili.

Milli Eğitim Müdürlüğü ise, aynı okul içinde ekler yaparak sorunu çözeceklerini söyledi. 
 

Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi.jpeg

Fotoğraf: Independent Türkçe


Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, eğitimdeki keşmekeş öğrenci velilerini çileden çıkarttı. Karma lisenin birinci sınıfında, kız öğrenciler bir sınıfa ayrılırken, erkek öğrenciler ise iki kilometre ötedeki İmam Hatip Erkek Lisesi’ne kaydırıldı.

Diyarbakır’ın tarihi Suriçi ilçesinde esnaflık yapan Urfi Dakman, lise birinci sınıf öğrencisi çocuğunun evinin yanı başındaki okuldan alınıp 2 kilometre ötedeki başka bir okula kaydırılmasına tepki gösterdi.

Çocuğum yanı başındaki okula neden gidemiyor?

Lise birinci sınıfa başlayacak çocuğu için, evine 100 metre mesafedeki Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi'ne kayıt başvurusunda bulunan Dakman, “Benim çocuğum yanı başında bir okul dururken ne diye 2 kilometre uzaktaki başka bir okula gitsin? Bu adalet hak mıdır? Yaşadığım bu sorunla ilgili 'Açık Kapı'ya da dilekçe verdim. Yetkililer yaşadığımız bu mağduriyete bir duyarlılık göstersinler” diye tepki gösterdi.

Puana göre yerleştirme yapılmıyorsa sınava ne gerek var?

Bin 500 öğrenci kapasiteli Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi'ne lise birinci sınıf için kayı yaptıran öğrenci sayısının 800 olduğunu ifade eden Dakman, başka okula kaydırma yapılan öğrencilerin hepsinin erkek öğrenci olmasına ilişkin olarak ise şunları söyledi: 

Çevre köylerdeki öğrenciler de bu okula verilmiş. Okulda kapasitenin üzerinde bir yoğunluk yaşanınca da sınıfları ikiye bölmüşler ve kız öğrencileri bir sınıfta toplamışlar.

Erkek öğrencileri de 2 kilometre uzaktaki Bağlar İmam Hatip Erkek Lisesine vermişler. Yani karma olan lisede kız ve erkek öğrencileri ayırmışlar.

Tabii bizim için asıl sorun puana göre yerleştirme yapılmamasıdır. Halbuki puan sırasına göre yerleştirme yapılır ve kontenjan dolduktan sonra kalan öğrenciler başka bir havuza atılır ve ona göre yerleştirme yapılır.

Oysa burada 400 puan alan öğrenci de sıfır puan çeken öğrencide aynı kefeye konmuş. Madem öyle sınava ne gerek var, çocuklarımız yüksek puan almak için neden yarışıyor?


Üç çocuğu olan öğrenci velisi Urfi Dakman'ın çocuklarından biri 8. diğeri ise 9. sınıfa gidiyor. 
 

Urfi Dakman.jpeg
Urfi Dakman / Fotoğraf: Independent Türkçe


Suriçi'nde esnaflık yapan Dakman, lise birinci sınıfa başlayacak olan çocuğunun eğitimi için endişeleniyor. Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi'nde yaşanan sorunları dile getiren Dakman, eğitim öğretimdeki keşmekeşi gözler önüne serdi.

"Erkek öğrenciler 2 kilometre uzaktaki Bağlar İmam Hatip Erkek Lisesine"

Lise birinci sınıf öğrencisi çocuğunun kayıt yaptırdığı Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi'nden başka bir okula kaydırılmasına tepki gösteren Dakman, "Birinci sınıflarının kapasitesi 200 öğrenci iken buraya 800 kişi vermişler. Biz herkesin puanına göre yerleşmesini bekliyorduk ama 400 puan alan öğrenci de 0 puan alan öğrenci de aynı okula hatta aynı sınıfa veriliyor. Biz bunun adaletsiz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Dakman, bir öğrenci velisi olarak yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi: 

Biz aileler olarak o kadar çocuklarımızı dershanelere gönderdik, çalıştırdık, yüksek puanlar almaları için uğraştık, didindik. Ama gördük ki, tüm çabalarımız boşunaymış, çünkü 0 puan çeken öğrenci ile aralarında bir fark yok.

200 öğrenci kapasiteniz var ve siz neye göre 800 öğrenci alıyorsunuz? Okulun kapasitesi bin 500 öğrencidir ve bunun yarısından fazlası lise birinci sınıf öğrencisidir. Böyle bir şey yok.

Karma lisede erkek öğrencileri başka bir okula, kızları ise bir sınıfta topluyorsunuz. Bu mu eğitim anlayışınız?

Madem karma lisesiniz o zaman başka bir okula verdiğiniz öğrencileri de karma olarak verseydiniz. Milli Eğitim'in cinsiyet ayrımcılığı yapması doğru değil.


“Biz bir şey yapamıyoruz, Valilik karar vermiş”

Hem okul yönetimi hem de Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşüp duruma itiraz ettiklerini belirten Dakman sözlerini şöyle sürdürdü:

Okul yöneticileri diyor ki, İmam Hatip Liseleri boş kalmış, oralarda öğrenci yokmuş.

İyi de bir veli olarak bu benim bir sorunum mudur?

İmam Hatipler boş kaldı diye benim çocuğum oraya gitmek zorunda mı?

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gidiyoruz, bize 'Biz bir şey yapamıyoruz, Valilik karar vermiş' diyorlar.

“Çocuğum yanı başında bir okul dururken ne diye 2 kilometre uzaktaki başka bir okula gitsin?”

Okullara kayıt yaptırılırken puan sıralamasının dikkate alınmamasına tepki gösteren Dakman, “Notları yüksek olan öğrenci ile notu düşük olan öğrenciyi bari ayrı sınıflara alsalardı ama o da yok. Diyorlar ki, 'Böyle bir uygulamada notu düşük olan çocuklar kendilerini ezik hissederler'. İyi de o zaman benim çocuğumun ne suçu var, o niye başkalarının düşük puan almasının ceremesini çekiyor? Okul yöneticileri diyor ki, '800 öğrenciyi de aynı okula yerleştirirsek sınıf mevcutlarının 60 öğrenciye çıkar'. Bu yüzden 2 kilometre ötedeki İmam Hatip Lisesine öğrencilerin bir bölümünü kaydırmışlar” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin kayıdının başka bir okula kaydırılmasının başka sıkıntıları da olduğunu belirten Dakman şöyle konuştu:

Ve burada bir başka sıkıntı daha var o da şudur; Necip Fazıl Anadolu Lisesinde görev yapan bir öğretmenin aynı zamanda 2 kilometre ötedeki bir okula gidip gelmesi de ayrı bir sorun.

Bütün bunlar bir yana bizim gayemiz herkesin hak ettiği puanla bir okula yerleşmesidir.

Ayrıca Necip Fazıl Lisesi evime 100 metre mesafededir, şimdi benim çocuğum yanı başında bir okul dururken ne diye 2 kilometre uzaktaki başka bir okula gitsin?

Bu adalet hak mıdır? Yaşadığım bu sorunla ilgili 'Açık Kapı'ya da dilekçe verdim. 

Yetkililer yaşadığımız bu mağduriyete bir duyarlılık göstersinler.


“Başka yere gitmeden sorunu çözeceğiz”


Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşcıer ise aynı okul içinde ekler yaparak sorunu çözeceklerini söyledi.
 

Feysel Taşcıer.jpeg
Feysel Taşcıer / Fotoğraf: Independent Türkçe


Öğrencilerin başka bir okula gönderilmeyeceğini belirten Taşcıer şu açıklamada bulundu;

Tekli eğitim korunsun diye kontenjan üzerinde bir yerleştirme oldu.

Necip Fazıl Kısa Kürek Anadolu Lisesinin öğrenci sayısı 800.

Bu yıl bu sayı Bin 600 oldu. Normalde ikili eğitim yapmamız gerekiyordu.

İdarecilerimiz de tekli eğitimden vazgeçmeden durumu uygun olan yer arayışına gitti.

Çocuklar başka okula gönderilmeyecek. Binanın kendi içinde ekler yapılacak ve sorun bu şekilde çözülecek.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU