Siyasetteki kutuplaşmanın gerçek nedeni ne?

"Kutuplaşmanın kökeni, radikal şekilde farklı siyasi tercihler değil birbirimize karşı duyduğumuz hisler"

Destekçileri, Trump'ın seçimi kaybetmesi üzerine, 6 Ocak 2021'de Kongre'yi basmıştı (Reuters)

ABD merkezli Washington Post gazetesi, yaklaşan 2024 seçimleri öncesinde ülkede derinleşen kutuplaşmayı inceleyen akademik makaleler ve kitapları el aldı.

Konuyla ilgili yapılan birçok araştırmanın, Amerikan siyasetinin duygusallaştığı sonucuna vardığını belirten gazete, "Siyasi tercihler giderek daha fazla karşıt görüştekinden ilkel şekilde hoşlanmamayla iç içe geçiyor. Bu durum için yeni benimsenen bir akademik terim olan 'duygusal kutuplaşma' kullanılıyor" ifadelerine yer verdi.

"Uncivil Agreement: How Politics Became Our Identity" (Medeniyetsiz Anlaşma: Siyaset Nasıl Kimliğimiz Oldu?) isimli kitabın yazarı, Johns Hopkins Üniversitesi'nden siyaset bilimci Lilliana Mason, ülkedeki kutuplaşmayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bu tamamen duygulara dayalı. Kutuplaşmanın kökeni, radikal şekilde farklı siyasi tercihler değil birbirimize karşı duyduğumuz hisler.

Siyasi psikoloji uzmanlarına göre dar gruplar kurmanın geçmişi insanın evrimine kadar uzanıyor. 

Kısıtlı kaynaklar içinde hayatta kalmaya çalışan insan toplulukları bunun için işbirliğine ihtiyaç duyuyor ve rakiplerini belirleme ihtiyacı hissediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yale Üniversitesi'nde sosyolog Nicholas Christakis, "İşbirliğinin evriminde, üzücü şekilde nefret edilen bir dış gruba ihtiyaç duyuluyor" ifadelerini kullandı.

Lilliana Mason ise, "Gruplar kurmasaydık medeniyeti de kuramazdık. Grup halinde hareket etmek için tasarlanmışız. Bir grubu belirlemenin tek yolu da kimin içerde, kimin dışarda olduğunu belirlemektir" dedi.

Uzmanlara göre bu durumun yansımalarını günümüz Amerikan siyasetinde de görmek mümkün. Ancak bunu sadece insan doğasından kaynaklandığını söylemek güç. Zira tecrübeli siyasetçilerin de bu durumu kullandığı ve teşvik ettiği vurgulanıyor.

Haberde ayrıca Amerikan siyasetinde çok partili bir meclis yapısının ve koalisyon hükümetlerinin olmamasının da kutuplaştırmayı körükleyen faktörlerden biri olduğu kaydedildi.

Son yapılan araştırmalardan birine dikkat çeken Mason, Cumhuriyetçiler ve Demokratların yarısından fazlasının diğer partiyi "tehdit" olarak tanımladığını ve neredeyse aynı oranda kişinin rakip parti için "şeytan" yakıştırması yaptığını aktardı.


2018'de yazdığı makalede "duygusal kutuplaşma" terimini literatüre kazandıran Standford Üniversitesi'nden siyasi psikolog Shanto Iyengar, değişen medyanın ve yankı odalarının da kutuplaştırmayı artırdığına dikkat çekti.

Öyle ki bu kutuplaşma ailelerin içine kadar girdi. Iyengar, 1965'te aynı partinin üyesi olan evli çiftlerin oranı yüzde 60'ken, bugün bunun yüzde 85'e kadar yükseldiğini söyledi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND Corporation'ın geçen yaz yayımladığı raporda da, ülkedeki kutuplaşma ve kişisel görüşlerin doğru bilginin önüne geçmesi anlamına gelen "hakikatin çürümesi"nin, ülkedeki en önemli milli güvenlik meselelerinden biri haline geldiğini belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU