İsrail yerleşim birimini genişletmek için Batı Şeria’da 100 dönüm araziyi daha ele geçirdi

Filistin Dışişleri Bakanlığı, yeni yerleşim yeri kararının İsrail Başbakanı Netanyahu'nun seçim öncesinde uyguladığı bir siyasi hamle olarak nitelendirdi

Netanyahu'nun yerleşim yerlerinin artırılması konusunda kişisel girişimini artırdığı belirtildi / Fotoğraf: AP

Filistin yönetiminin Batı Şeria'nın kuzey bölgesindeki yerleşim dosyasından sorumlu Gassan Douglas, İsrail kuvvetlerinin yerleşim birimlerini genişletmek için Batı Şeria’da 100 dönüm toprağa daha el koyduğunu açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre Douglas, İsrail kuvvetlerinin, Şilo yerleşim birimindeki inşaat çalışmalarını genişletmek amacıyla Ramallah’ın kuzeyindeki Turmus Ayya’nın yanı sıra Nablus’un güneyindeki Karyut ve Calud köyülerinde yaklaşık 100 dönümü ele geçirme kararını bölge sakinlerine bildirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yerleşim birimi konusunu yerleşimcilerin ve İsrail’deki aşırı sağın desteği kazanmak için kullandığını belirterek uyardı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun yerleşimcileri ve Yahudi derneklerini memnun etmek için çok sayıda yerleşim planını uygulama noktasında hükümete izin verdiği kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca son zamanlarda yerleşim birimlerini genişletme operasyonlarının çoğaldığı gibi Netanyahu'nun yerleşim bölgelerini destekleme konusundaki kişisel katılımının da arttığı ifade edildi.

Bakanlık, yerleşim bölgeleri kurma sürecini kınadıklarını vurgulayarak, uluslararası hukuk, Cenevre Sözleşmesi, uluslararası kararlar ve anlaşmalara göre geçersiz ve yasa dışı olduğu belirtildi.

Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, ayrıca uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Netanyahu’nun iki devletli çözüm temelinde barış için olası şansı baltalayan yerleşim birimi girişimini kınama ve reddetme çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU