Rus basınında Gazze savaşı: "Yemen'e yönelik saldırılar nedeniyle Ortadoğu'daki çatışma tırmanacak"

Gazze savaşının 103. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Independent Türkçe için 18 Ocak Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 103.  gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?  
 

TASS:
 

 

Katar, İsrailli rehineler için Gazze'ye ilaç gönderildiğini açıkladı

Ortadoğu devletinin Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Majid el-Ansari, bölgeye insani yardımın da ulaştığını söyledi

Katar Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Majid el-Ansari tarafından, çarşamba akşamı yapılan açıklamada İsrailli rehinelere yönelik insani yardım ve ilaçlar Gazze Şeridi'ne ulaştırıldığı belirtildi.

el-Ansari, kendi "X" hesabında "Dün ilan edilen ve Gazze Şeridi`nin sivil ahalisinin ve aynı zamanda (İsrailli) rehinelerin işine yarayacak olan tıbbi malzemeler ve ilaç on birkaç saat içinde Gazze Şeridi`ne ulaştırıldı" diye yazdı.

Salı günü Emirliğin Dışişleri Bakanlığı, Katar ve Fransa`nın arabuluculuğunda Gazze Şeridi`nde rehin tutulanlara verilecek tıbbi malzemenin karşılığında insani yardımın ulaştırılması için İsrail ile HAMAS arasında anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.
 

 

Pentagon, Husilerin ABD saldırılarından sonra saldırı yeteneklerini koruduğunu söyledi

Bakanlık sözcüsü Patrick Ryder, Washington ve müttefiklerinin isyancıları kontrol altına almak için çalışmaya devam edeceğini vurguladı

Pentagon Basın Sekreteri Patrick Ryder, olağan bir brifingde, "Yemen isyancı hareketi Ensar Allah (Husiler), ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki hedeflerine yönelik saldırılarının ardından saldırılarını sürdürmek için bazı fırsatları elinde tuttuğunu" duyurdu. 

Amerikalılar ve müttefiklerinin saldırıları hakkında yorum yaparak, "Açıkçası, bazı [askeri] yeteneklerini korudular" dedi. 

Ryder, istihbaratı açıklamayacağını ancak ABD'nin, Yemen'deki Husi mevzilerine yönelik saldırılarıyla "başarmak istediğini elde ettiğini" ve 150'den fazla mermiyle 16'dan fazla hedefi vurduğunu söyledi. Ryder’a göre ABD ve müttefikleri Husileri kontrol altına almak için çalışmaya devam edecek.

Gazze Şeridi'nde Filistin-İsrail çatışmasının tırmanmasının ardından Husi Ensarullah hareketi, İsrail topraklarına saldırılar düzenleyeceğini ve ilgili gemilerin Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı sularından geçmesine izin vermeyeceğini söyledi. Filistin bölgesindeki operasyon tamamlanana kadar durdurulacak. ABD Merkez Komutanlığının tahminlerine göre, Husiler geçen yılın kasım ayının ortasından bu yana Kızıldeniz'de 20'den fazla sivil gemiye saldırdı. 
 

 

Medya: İsrail'in Refah'ta bir konut binasına saldırısında 20 kişi öldü

Al Mayadeen TV kanalı, ölenler arasında çocukların da bulunduğunu bildirdi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah şehrinin doğusundaki bir konut binasını bombalaması sonucu 20 kişi hayatını kaybetti. Beyrut'tan yayın yapan Al Mayadeen TV kanalı, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu bildirdi. 

Ayrıca kendisinin verdiği bilgiye göre, İsrail ordusu perşembe gecesi Gazze şehrinin batı bölgelerine yoğun topçu bombardımanı düzenliyordu.

Batı Şeria'da Yahudi devleti askerlerinden oluşan birlikler Nablus eyaletindeki Deir el-Hatab köyüne baskın düzenledi. Al Mayadeen'in haberine göre, Tulkarm mülteci kampında Filistinli direniş savaşçıları ile İsrail ordusu arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor.
 

 

İzvestiya:

ABD'de, Yemen'e yönelik saldırılar nedeniyle Ortadoğu'daki çatışmanın tırmandığına dikkat çekti

Emekli ABD Ordusu Yarbay Earl Rasmussen, 18 Ocak'ta İzvestia ile yaptığı görüşmede, Yemen'e yapılacak saldırıların Ortadoğu'daki çatışmanın daha da tırmanmasına yol açacağını söyledi

Diğer Arap ülkelerinin Yemenlileri daha da fazla destekleyebileceğinden ABD'nin Ortadoğu'daki durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti. Rasmussen'e göre bu durum barışa yol açmayacak. ABD gücünü göstermeye çalışıyor çünkü kombine gemiler vb. ile Kızıldeniz'i açma girişimi tam bir başarısızlıkla sonuçlandı.

Rasmussen, "İşler pek iyi görünmüyor. Ve bence bunun bir kısmı da dikkatleri Ukrayna'da yaşanan başarısızlıklardan, İsrail'i desteklemekten ve yaşanan yıkımdan uzaklaştırmak. Bu, Güney Afrika'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne dava açtığı bir dönemde gerçekleşti. Yani insanların dikkatini başka yöne çekmek bir nevi kırmızı ringa balığı. Bu stratejik olduğu kadar politik bir hamledir. Ancak bunun çatışmanın ciddi bir şekilde tırmanması olduğunu ve daha da kötü bir duruma yol açabileceğini düşünüyorum" dedi.

Rasmussen'e göre ABD çatışmayı tırmandırmak istemiyor ancak BM'ye yapılan her ateşkes talebini veto ediyor.

 Aynı günün erken saatlerinde Husi Ensar Allah hareketinin askeri temsilcisi Yahya Saria, Aden Körfezi'ndeki Amerikan gemisi Genco Picardy'ye füze saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Pentagon, Ensar Allah'ın Aden Körfezi'nde bir ABD gemisine saldırdığını doğruladı.

Daha sonra Al Masirah TV kanalı, ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husi kontrolündeki bölgelere yeniden füze saldırıları başlattığını bildirdi. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) saldırıyı doğruladı . Yemen'deki 14 Husi füze rampasına yönlendirildikleri belirtiliyor.

Ayrıca Birleşik Krallık Donanması Deniz Ticareti Koordinasyon Merkezi (UKMTO), Yemen'in Aden kıyısı açıklarında bir gemiye drone saldırısı düzenlendiğini ve bunun gemide yangına yol açtığını bildirdi. Önceki gün Kızıldeniz'de bir gemiye saldırı yapıldığı bildirilmişti. Husiler daha sonra olayın sorumluluğunu üstlendi ve Malta bayrağı taşıyan dökme yük gemisi Zografia'ya füze saldırısı düzenlendiğini doğruladı.

15 Ocak'ta ABD Merkez Komutanlığı, Aden Körfezi'nde bir Amerikan kargo gemisinin balistik füzeyle vurulduğunu bildirdi. Sky News'in haberine göre bir Amerikan kargo gemisinde yangın çıktı. Şii Ensar Allah hareketi, Aden Körfezi'ndeki bir ABD gemisine füze saldırısını doğruladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU