Aden yakınlarındaki gemilere yönelik saldırı raporları

Husiler bir ABD gemisini hedef aldıklarını duyurdu

Gazze savaşına tepki olarak Kızıldeniz’deki birçok gemi Husiler tarafından saldırıya uğradı / Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Organizasyonu (UKMTO) ve İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey, dün akşam Yemen’in Aden kenti yakınlarındaki olaylara ilişkin bazı raporlar aldıklarını bildirdi.

UKMTO, Aden’in 60 deniz mili güneydoğusunda bir gemiye insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlendiğine dair ihbar aldıklarını açıkladı.

Arap Dünyası Haber Ajansı’nın (AWP) haberine göre Birleşik Krallık Donanması’na bağlı UKMTO, kaptanının, saldırı sonucu gemide yangın çıktığını ancak kontrol altına alındığını bildirdiğini duyurdu. Geminin ve mürettebatının güvende olduğunu ve varış noktasına doğru rotasına devam ettiğini belirten UKMTO, gemilere dikkatli olmaları ve şüpheli faaliyetleri bildirmeleri tavsiyesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlgili bir bağlamda Reuters Haber Ajansı’na göre Ambrey, Marshall Adaları bandıralı bir kargo tankerinin Aden Körfezi boyunca doğuya doğru yol alırken, Aden’in 66 deniz mili güneydoğusunda bir İHA tarafından vurulduğunu bildirdi.

Ambrey, açıklamasında “geminin iskelesinin hasar gördüğünü ve açıklamanın yazıldığı sırada kullanılamaz durumda olduğunu” belirtti.

Öte yandan Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri yaptığı açıklamada, Husilerin dün ABD’ye ait dökme yük gemisi Genco Picardy’i füzelerle hedef aldığını ve geminin “doğrudan isabet” aldığını söyledi.

Seri “Yemen Silahlı Kuvvetleri, aziz Yemen’in meşru müdafaası hakkı kapsamında ve mazlum Filistin halkına verilen desteği sürdürme çerçevesinde Umman Denizi ve Kızıldeniz’deki herhangi bir tehdit kaynağını hedef almakta tereddüt etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kızıldeniz’de şu ana kadar çok sayıda gemiyi hedef alan Husiler, bu saldırıları 7 Ekim’de başlayan İsrail-Gazze savaşına bir tepki olarak gerçekleştirdiklerini söylüyorlar.

ABD yakın bir zamanda, Husilerin seyrüsefer serbestliğini tehlikeye atma ve küresel ticareti tehdit etme gücünü kırmak ve zayıflatmak amacıyla Husi bölgelerine hava saldırıları düzenlemişti

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU