Washington: Husilerin balistik füzelerini imha ettik

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri'nin savaş peşinde olmadığını belirtti

Amerika, Yemen'de Husilere yönelik yeni bir saldırıda gemisavar füzeleri hedef aldı / Fotoğraf: Reuters

Beyaz Saray, dün yaptığı açıklamada, Amerikan saldırılarının Husilerin fırlatmak üzere oldukları balistik füzeleri yok ettiğini ve Amerika Birleşik Devletleri'nin İran ve müttefiki bu örgütten misilleme saldırılar beklediğini duyurdu.

Reuters Haber Ajansına göre Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby dün, Amerika Birleşik Devletleri'nin Yemen'deki Husilerle savaş yapmak istemediğini ifade etti. Kirby, "Çatışmayı genişletmek istemiyoruz. Husilerin önünde bir seçenek var ve hala bu sorumsuz saldırıları durdurmak için doğru karar alma zamanları var" şeklinde konuştu. Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıları, şirketleri etkileyerek büyük küresel güçlerin endişesini artırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan güçleri, Yemen'de sivil ve askeri gemilere tehdit oluşturan dört füzeyi hedef alan saldırılar düzenledi. Bu saldırılar dün bir Amerikan yetkilisi tarafından açıklandı.

Fransız Haber Ajansı'na göre yetkili kimliğinin gizli kalması şartıyla, "Amerika Birleşik Devletleri, kargo gemileri ve Amerikan Donanması gemileri için yakın tehdit oluşturan dört Husi balistik füzesine karşı meşru müdafaa amaçlı saldırılar düzenledi" ifadelerini kullandı.

İki Amerikan yetkilisi daha önce Reuters'a, Amerikan ordusunun Yemen'de Husilere ait gemisavar füzelerine karşı yeni bir saldırı gerçekleştirdiğini ve bu son askeri harekatın, Kızıldeniz'deki nakliye gemilerini hedef alan İran ile müttefik Husilere karşı yapıldığını bildirdi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı ise Washington'un Husilere yönelik saldırılara rağmen Ortadoğu'da gerginliği azaltmayı amaçladığını söyledi.

“Zogravia” gemisine yönelik saldırı

 Husi grubu İsrail limanlarına doğru yol alan " Zogravia" isimli gemiyi füzelerle hedef alarak "doğrudan vurduklarını" açıkladı. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sarea'nın "X" platformunda yayınladığı açıklamada, " Zogravia " gemisine yapılan saldırının, gemi mürettebatının uyarı çağrılarına cevap vermemesi üzerine gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada, operasyonun Gazze Şeridi'nde savaşa maruz kalan Filistinlilere destek amacıyla yapıldığı belirtilerek; Husilerin, "İsrail'in veya Kızıldeniz ve Arap Denizinde İsrail düşmanıyla bağlantılı kişilerin seyrüseferini engelleme kararını Filistin halkına karşı yapılan saldırılar sona erene ve abluka kaldırılana kadar uygulamaya devam edeceği" vurgulandı.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları Merkezi ise Yemen sahillerinde "bilinmeyen bir cisim" tarafından vurulmuş bir gemi hakkında rapor aldığını duyurdu. Merkezin belirttiğine göre, olay Yemen'in Salif Limanı'nın kuzeybatısına yaklaşık 100 deniz mili mesafede gerçekleşti.

Geçen hafta sonunda ABD ve Birleşik Krallık, Husilere ait hedeflere hava saldırıları düzenleyerek, örgütün deniz seyrüseferini tehdit eden kapasitesini azaltma ve küresel ticaret akışını korumayı amaçladığını duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU