Sundance'in tüm zamanların en iyi 10 filmi sıralamasında 2014 yapımı drama zirvede

Tarantino, Nolan ve Coen Kardeşlerin filmlerini geride bıraktı

Whiplash'in başrollerinde Miles Teller ve J.K. Simmons yer almıştı (Sony Pictures)

Quentin Tarantino, Christopher Nolan ve Coen Kardeşler gibi isimlerin ödüllü yapımları, Sundance Film Festivali'nin yeni en iyi 10 filmi sıralamasında 2014'ün sevilen dramasına yenik düştü.

1978'de Robert Redford'un kurduğu Sundance Film Festivali, her yıl Utah'ta bağımsız sinemacılar için bir platform görevi görüyor. 

Oscarlı yönetmenlerin kariyerini başlatan festival

Halihazırda ABD'nin en büyük bağımsız film festivali olan Sundance, aralarında Quentin Tarantino, Christopher Nolan, Coen Kardeşler ve Akademi Ödülleri'ne aday gösterilen ve Oscar heykelciğini evine götürmeyi başaran daha pek çok başarılı sinemacının kariyerlerini başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

18 Ocak'ta başlayacak 40. Sundance Film Festivali öncesinde, etkinlik kapsamında bugüne dek gösterilmiş en iyi 10 filmi belirlemek üzere bir anket yapıldı. 

Sonuçlara göre Damien Chazelle'in 2014 yapımı ilk filmi Whiplash, Quentin Tarantino'nun neo-noir filmi Rezervuar Köpekleri'ni (Reservoir Dogs), Nolan imzalı Akıl Defteri'ni (Memento) ve Coen Kardeşlerin Kansız'ını (Blood Simple) geride bırakarak birinci olmayı başardı.

Sundance'in en iyi 10 film listesinin, Hollywood'da başarılı büyük sinemacılarının ilk uzun metrajlı filmleriyle dolu olması dikkat çekiyor.

Joel ve Ethan Coen'in ilk uzun metrajlı filmleri olan ve 1985'te festivalin Büyük Jüri Ödülü'nü kazanan Kansız, listenin 10. sırasında yer alıyor.

İki filmle listede

Richard Linklater ilk 10'da iki filmiyle yer alan tek yönetmen olarak öne çıkıyor. 8 numarada Çocukluk (Boyhood) ve 7. sırada da Gün Doğmadan (Before Sunrise) bulunuyor.

6 numarada Steven Soderbergh'in festivalin İzleyici Ödülü'nü kazanan ilk uzun metrajlı filmi Seks Yalanları (Sex, Lies and Videotape) var.
 


Akıl Defteri, Nolan'ın ilk uzun metrajlı filmi değildi ancak festivalin Waldo Salt Senaryo Yazımı Ödülü'nü kazanmıştı. 1998'de Takip'le (Following) Hollywood'a adım atan Nolan'ın Akıl Defteri, listenin 5 numarasında kendine yer buluyor.

Jordan Peele'in korku türündeki 2017 yapımı çıkış filmi Kapan (Get Out), listenin üçüncü sırasında bulunuyor.

Oscar kazanan en genç yönetmen

Damien Chazelle'in hırslı bir davul öğrencisi ve onun ağzı bozuk eğitmenini merkeze alan yoğun draması Whiplash, listenin zirvesinde yer alıyor. 

Sundance'in tüm zamanların en iyi 10 filmi sıralamasında zirvede yer alan Whiplash, festivalde hem Büyük Jüri hem de İzleyici ödüllerini kazandırmıştı. 

Chazelle, bir sonraki filmi Aşıklar Şehri'yle (La La Land), En İyi Yönetmen dalında Akademi Ödülü'nü kazanan en genç yönetmen olmuştu. Chazelle, ödülünü aldığında 32 yaşındaydı.

Sundance Film Festivali'nin en iyi 10 film listesi şöyle sıralanıyor:

10. Kansız (Joel Coen, Ethan Coen)

9. Ananı da! (Y tu mamá también) (Alfonso Cuaron)

8. Çocukluk (Richard Linklater)

7. Gün Doğmadan (Richard Linklater)

6. Seks Yalanları (Steven Soderbergh)

5. Akıl Defteri (Christopher Nolan)

4. Küçük Gün Işığım (Jonathan Dayton, Valerie Faris)

3. Kapan (Jordan Peele)

2. Reservoir Dogs, (Quentin Tarantino)

1. Whiplash (Damien Chazelle)


Independent Türkçe, ScreenRant, ScreenDaily, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU