Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faize karşı çıkmamızın nedeni inancımızın yanı sıra sistemin insani yükünün ağırlaşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası'nda düzenlenen "Alternatif Finansta Yeni Ufuklar" programında finans ve faiz ile ilgili konuştu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde alternatif finans konusunda cesur ve kararlı adımlar atacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marmara Üniversitesi'nde düzenlenen "Alternatif Finansta Yeni Ufuklar" programında konuşan Erdoğan, faize dayalı sisteme neden karşı olduğunu açıkladı: 

2008'deki küresel finans krizinin ABD ve Avrupa olduğu bir gerçektir. Bizim medeniyetimiz ve kültürümüz insanı merkeze alır. Bize göre adaletsizliği sürekli büyüten sistem tüm unsurlarıyla tartışılmalı. Faize dayalı sisteme karşı çıkmamızın nedeni inancımızın yanı sıra sistemin insani yükünün ağırlaşmış olmasıdır.  Alternatif finansal işlemler dünyada süratle yayılmaktadır. Geleceğin dünyasında faize dayalı sistemin yeni bir finansal mimariye bırakacağına inanıyorum. Yeni finans modellerini tercih oranı giderek artıyor. 

Erdoğan, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde alternatif finans konusunda daha kararlı adımlar atacağını belirtti, Gezi Parkı eylemlerini anımsattı:

Gezi olaylarıyla sokakları kaosa sürükleyenler ekonomimizi de hedef alıyordu. Tüketmeyin çağrısıyla ekonomimizi hedef alıyorlar.  Tüm tuzakları milletimizle birlikte boşa çıkardık. Güçlü bir ekonomiye sağlam bir finans sistemine ihtiyaç duyduğumuz esastır. 2008 krizinin ardından sistemin sürdürülemez olması görülmüştür. Bugün dünyayı yeni bir ekonomik durgunluk korkusu sarmış durumda.

Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi'nin en geç 2022 yılı başında hayata geçirileceğini söyledi, yeni kalkınma planından bahsetti:

Yeni kalkınma planında katılım finansını istediğimiz yere getirme konusunda önemli hedefler koyduk. Hedefimiz 2025 itibarıyla katılım finansın bankacılık varlıkları içindeki payının yüzde 15 seviyesine çıkmasıdır. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz. Katılım finansı bankacılık sisteminin faiz oranları ile hareket etmemeli.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU