Fransa Sağlık Bakanı, sıcak hava dalgasının bin 500 kişiyi öldürdüğünü açıkladı

Agnes Buzyn, haziran ve temmuz aylarında ülkenin 18 günlük sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldığını söyledi

Parisliler, Eyfel Kulesi'nin karşısındaki Trocadero fıskiyelerinde serinliyor (Reuters)

Fransa Sağlık Bakanı, sıcak hava dalgasının haziran ve temmuz aylarında ülkede normalden yaklaşık bin 500 daha fazla ölüme yol açtığını söyledi.

Agnes Buzyn, sağlık bakanlığı verilerine göre sıcak havalar sırasında bin 465 fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve bu dönemdeki ölümlerde yüzde 9,1'lik artış olduğunu söyledi.

Buzyn ayrıca, bu yılın haziran ve temmuz aylarında Fransa'da 18 günlük sıcak hava dalgası kaydedildiğini belirtti.

Bununla beraber, bakana göre kamuoyu bilinçlendirme kampanyası birçok hayat kurtardı.

Buzyn, bu sıcak hava dalgasının, 2003'te 15 bin kişinin ölümüne yol açtığı söylenen kavurucu sıcaklardan daha az ölüme neden olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

France Info ve France Inter radyo istasyonlarına yaptığı açıklamada “2003'teki sıcak hava dalgası 20 gün sürmüştü. Şimdi ise 2 dalgada 18 gün geçirdik ve önleyici tedbirler sayesinde ölüm oranını 10 kat azaltmayı başardık" dedi.

Buzyn sözlerini şöyle sürdürdü: “Fransız halkının kulak verdiği işe yarar mesajlar ve önlemler sayesinde ölümcül vakaları 10 kat azaltmayı başardık.”

Bu yaz Fransa'daki en yüksek sıcaklık 28 Haziran'da 46C ile ülkenin güneyindeki Verargues'te kaydedildi. Bu, Fransa tarihinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktı.

Bu yılın başlarında İngiltere de ülkede resmi olarak kaydedilmiş en yüksek sıcaklık olan 38,7C'yi gördü. Ulusal sıcaklık rekorunu kıran ülkeler listesinde İngiltere'nin yanı sıra Belçika, Almanya ve Hollanda da bulunuyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu yaz rekor kıran sıcakların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğuna dair uyarıda bulundu.

Guterres “İklim değişikliği konusunda hemen harekete geçmezsek, bu aşırı hava olayları buzdağının sadece görünen kısmı olur. Ve, aslında buzdağı da hızla eriyor” dedi.

Geri dönüşü olmayan iklim bozulmalarının önlenmesi, hayatımızın yarışıdır ve hayatımız için yarıştır. Kazanabileceğimiz ve kazanmak zorunda olduğumuz bir yarış.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU