Rus basını: "Washington, neden bölgede gerilimi tırmandırmaya ihtiyaç duyuyor?"

Gazze savaşının 101. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?

Görsel: İzvestiya

Independent Türkçe için 16 Ocak Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 101. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?  
 

 

TASS:

Medya: İsrail'in gece hava saldırıları Gazze Şeridi'nde 25 kişiyi öldürdü

WAFA haber ajansının haberine göre, çatışmaların tırmanmaya başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana bölgedeki ölü sayısı 24 bini aştı

Filistin haber ajansı WAFA, pazartesiyi salıya bağlayan gece İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda en az 25 kişi hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kaynaklarına göre, İsrail'in Refah'ın kuzeyindeki bir konut binasına düzenlediği hava saldırısında 11 kişi öldü. Han Yunus kentindeki sivil savunma karargâhının yakınındaki bir alanın bombalanması sonucu sekiz kişi daha öldü, onlarca kişi de yaralandı. El-Bureij mülteci kampı ve Gazze Şehri'ndeki Tel el-Hawa bölgesi de hava saldırılarında altı kişinin ölümüne yol açtı.

Ajansın haberine göre, çatışmaların tırmandığı 7 Ekim 2023'ten bu yana toplamda Gazze Şeridi'nde ölü sayısı 24 bini aştı, 60 binden fazla kişi de yaralandı. Yaklaşık 8 bin kişinin daha kayıp olduğu belirtiliyor. 
 

Kommersant:

Kommersant'ta Kirill Sarkhanyants'ın yazısı şu şekilde:
 

 

Londra Borsası 'kanlı' pazartesiye hazırlanıyordu

Gazeteciler Filistinli destekçilerin LSE'nin çalışmalarını felç etme planlarını ortaya çıkardı

Londra polisi, kendilerini Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın kapısına zincirleyerek bugünkü işlem seansının açılışını engellemeyi planlayan altı kişiyi tutukladı. Başarılı olması halinde eylem LSE'ye pahalıya mal olacak ve piyasa katılımcılarının ciddi kayıplara uğramasına neden olacaktı, ancak protestocuların planları gizli görevdeki bir gazeteci tarafından ortaya çıkarıldı.

Bu sabah, küresel finans piyasası ciddi bir şok yaşamak üzereydi: Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın (LSE) bozulması. Bu, Filistinlileri İsrail'le olan çatışmalarında destekleyen bir grup Filistin Eylemi aktivistinin belirlediği hedefin tamamıdır. Gençler pazartesi sabahı erken saatlerde Londra Borsası binasına gelip kendilerini kapılara zincirleyerek tüm girişleri kapatmayı planladılar. Ancak pazar akşamı polis altı protestocuyu tutukladı.

Yaşları 23 ile 31 arasında değişen üç erkek ve üç kız, pazar sabahı tutuklandı ve zarara yol açmaya yönelik komplo kurmakla suçlandı. Dedektif Başkomiser Shan Thomas, tüm menkul kıymetler piyasası için ciddi mali kayıplara yol açacak olan protesto eyleminin The Daily Express gazetecileri sayesinde önlendiğini kaydetti.

Shan Thomas, “Bunlar önemli tutuklamalar… Kendi soruşturmaları sırasında elde edilen bilgileri paylaşma istekliliğinden dolayı Express'e minnettarım. Bu, operasyonda önemli bir rol oynadı" dedi.

Polis raporundan, İngiliz bir tabloid gazetesinin gazetecilerinin, 12 Ocak Cuma günü yaklaşan eylem hakkında bilgi verdikleri anlaşılıyor. Gazetecilik soruşturmasının kendisi pazar günü yayınlandı. Bu, polisin protestocuları kelepçelediği sırada ortaya çıktı.

Gazetecilerin soruşturması iki aydan fazla sürdü. The Daily Express muhabirlerinden biri aktivistlerin saflarına sızdı ve Filistin'i desteklemek için bir miting düzenlenmesine yardım etmek isteyenlerden biri gibi davrandı.

Etkinliği olabildiğince renkli hale getirmeyi planladılar. İki aktivist binanın ana girişinin döner kapılarını bir merdivenle kapatmak zorunda kaldı. Kendilerini bir merdivene zincirlemeyi, Filistin bayrağını açmayı, büyük teneke kutulardan kırmızı boya sıçratmayı ve "kan parası" adı verilen boya lekeli sahte banknotları etrafa saçmayı planladılar.

Dört protestocu daha kendilerini binanın diğer kapılarına kelepçelemek zorunda kaldı. Aynı zamanda ellerine ellerini tamamen gizleyecek metal borular takmaları gerekiyordu. Grubun lideri özel sohbetlerde protestoculara bunun polisin kelepçeleri çıkarmaya çalışmasını engellemesi gerektiğini söyledi.

Sonuçta hiçbir polis bu boruların içinde ne olduğunu bilmiyordu; belki kırık cam ya da dikenli tel. Eğer öyleyse, polis boruları ve kelepçeleri zorla çıkarmaya kalkışırsa, polis protestocuların ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir ve hatta hayatlarını tehlikeye atabilir. Aktivist lider, polisin kesinlikle böyle bir adım atmayacağını umuyordu.

Eylemi düzenleyen kişi, "Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın tam anlamıyla kapatılması ihtimalinin yüksek olduğunu" söyledi ve şöyle devam etti:

"Elbette insanlar bugünlerde telefonlarıyla işlem yapabiliyor ancak içeride erişilemeyecek çok sayıda bilgisayar olacak."

Eylemin ana hedefi, İsrail ordusunun önemli silah tedarikçilerinden biri olan İngiliz silah şirketi Elbit Systems olacaktı. Ancak protestocular sadece ona zarar vermeyi umuyorlardı.

“Bu, elbette yalnızca Elbit Systems için değil, aynı zamanda diğer şirketlerin hisselerinin ticaretini yapanlar için de ciddi hasara yol açabilir. Ve Elbit'ten geri alabilirler ve eğer Elbit hisseleri varsa, onları inadına satabilirler," diye mantık yürüten aktivist lider, finansal piyasaların nasıl çalıştığına dair derin bilgisini ortaya koydu.

The Daily Express'in görüştüğü uzmanlar, ticaretin önemli bir kısmının uzun süredir borsa binalarının dışında elektronik olarak gerçekleştirildiğini belirtiyor. Ancak bu, eylemin anlamsız olacağı anlamına gelmez. Tam tersine görüşülen tüm uzmanlar, alışverişin aksamasının çok ciddi mali kayıplara yol açacağı konusunda hemfikir.

Eski bir Chase Bank bankacısı Express'e şunları söyledi:

"Londra Menkul Kıymetler Borsası binasının açık olması gereken saatlerde kapatılması kesinlikle aksamaya ve mali kayba neden olur". "Ticaret sırasındaki en kısa aksama veya gecikme bile şok edici olabilir." piyasa katılımcıları ve güveni zayıflatır. Bu aynı zamanda piyasa yapıcıların ve likidite sağlayıcılarının, piyasaların günlük olarak sorunsuz çalışmasını sağlayan sorumluluklarını yerine getirme yeteneklerini de azaltacaktır.”

Piyasa katılımcıları böyle bir eylemden kaynaklanan olası kayıpların yüz milyonlarca, hatta milyarlarca dolar olacağını tahmin ediyor. Bütün bunlar gazeteciler sayesinde önlendi. Ancak İngiliz yetkililerin sakinleşmesi için henüz çok erken.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'na yönelik eylem planlananlardan sadece ilki. Aktivistler hafta boyunca ve Britanya genelinde Filistin'i desteklemek için protestolar düzenlemeyi planladı. Gerisinin nerede ve ne zaman gerçekleşeceği henüz bilinmiyor. Gazeteci organizatöre bu haftaki diğer hedeflerinin ne olduğunu sorduğunda şu cevabı verdi: 

"Protestolara katılıp katılmadığınızı size söyleyebilirim ama şimdilik bilmeniz gereken tek şey bu yoldaş."
 

 

BBC Rusça yayınlar servisi:

Hamas, hava saldırılarında iki İsrailli rehinenin öldürüldüğünü söyledi, İsrail bunu yalanlıyor

Filistinli grup Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hava saldırılarında öldürüldüğü iddia edilen iki İsrailli rehinenin cesetlerini gösterdiğini iddia ettiği bir video yayınladı. Ancak İsrail ordusu, rehinelerin eylemleri nedeniyle ölmüş olabileceklerini reddediyor.

Hamas'ın yayımladığı videoda Noa Argamani olduğu belirtilen bir kadın da iki rehinenin ölümünden bahsediyor. 26 yaşındaki İsrailli kadın, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırı sırasında Filistinli militanların esir aldığı kişiler arasındaydı.

Kayıt sırasında baskı altında kalan ve özgürce konuşamayan kadın, yanında esir tutulan iki İsrailli erkeğin ölümünü anlattı. Adamların "kendi IDF saldırılarımız" sonucu öldürüldüğünü söyledi.

Arghamani, ölülerin hava saldırılarında enkaz altında kaldığını, ancak silahlı Hamas üyelerinin "hayatımı kurtarmayı başardıklarını" da sözlerine ekledi. Bu videonun tam olarak ne zaman kaydedildiği belli değil.

Raporlara göre ölenlerden birinin 38 yaşındaki Itai Svirsky olduğu belirtildi.

İnsan cesetlerinin yer aldığı videonun ortaya çıkması üzerine IDF sözcüsü Daniel Hagari, rehinelerin İsrail ordusunun eylemleri sonucu ölmüş olamayacağını söyledi. Açıklamada "Bu Hamas'ın bir yalanıdır" dedi ve ekledi: “Tutulduğu bina hedefler arasında değildi.”

Videonun yayınlanmasına İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant da yorum yaptı. Bakan, "Hamas, İsrail güçlerinden ağır bir yenilgiye uğradı ve yapabilecekleri tek şey, İsrailli aile üyelerine psikolojik taciz yoluyla İsrail toplumunun yıpranmış sinirlerine saldırmak" dedi.

Rehinelerin serbest bırakılması için Hamas üzerindeki askeri baskının sürdürülmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi. Gallant, "Bizimle yalnızca bir şeye ihtiyaçları olduğunda konuşuyorlar" dedi. "Ateşkesi kabul ettiğimiz ve buna bir fiyat koymadığımız anda bizimle konuşmayı bırakacaklar."
 

 

Radio Free Europe/Radio Liberty Rusça yayınlar servisi:

Hamas öldürülen iki rehinenin cesedini İsraillilere gösterdi

ABD, AB ve İngiltere tarafından terör örgütü olarak tanımlanan radikal Filistinli grup Hamas, pazartesi günü iki İsrailli rehinenin öldürüldüğü video görüntülerini yayınladı. Bunun öncesinde Hamas'tan bir ültimatom geldi: İsrail Gazze'yi bombalamayı bırakmazsa rehineler öldürülecek.

Reuters'in haberine göre videoda, ilk kez geçen pazar günü yayınlanan bir videoda canlı olarak gösterilen 53 yaşındaki Yossi Sharabi ve 38 yaşındaki Itai Swirski'nin cesetleri görülüyor.

Üçüncü bir rehine olan 26 yaşındaki Noa Argamani de pazartesi günü gösterildi. Videonun yorumunda birinci ve ikinci rehinelerin "İsrail ordusunun saldırıları sonucu" öldürüldüğü belirtiliyor (alıntı).

İsrail Savunma Bakanı, Filistinli aşırıcıları psikolojik baskı eylemiyle suçladı.

Pazar ve pazartesi günü bildirilen üç İsraillinin de geçen yıl 7 Ekim'de güney İsrail'e düzenlenen sürpriz saldırıda Hamas tarafından alınan 240 rehine arasında yer aldığı belirtildi.
 

 

İzvestiya:

Deniz kesintisi: ABD, AB'yi Ortadoğu'daki büyük çatışmaya sürüklüyor

Washington neden müttefiklere ve bölgede gerilimi tırmandırmaya ihtiyaç duyuyor?

ABD , İtalya ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerini, İran yanlısı Yemen Ensarullah hareketine (Husiler) karşı askeri operasyona katılmaya dahil ediyor. Bu durum, çatışmanın tarafları arasında devam eden füze saldırıları zemininde gerçekleşiyor. İzvestiya'nın görüştüğü uzmanlara göre Washington, bölgede başka bir tek taraflı saldırı suçlamasından kaçınmak için Kızıldeniz'deki eylemlerini meşrulaştırmaya çalışıyor. Aynı zamanda Ortadoğu'daki çatışma, Ukrayna krizinden farklı olarak Avrupa'nın çıkarlarını hiçbir şekilde etkilemiyor. Kızıldeniz çevresindeki durumun nasıl geliştiği ve Beyaz Saray'ın neden Yemen'e yönelik saldırganlığını meşrulaştırmaya çalıştığı İzvestiya haberinde.

Yemen'deki bombalamalar devam ediyor

15 Ocak'ta İran yanlısı Yemen hareketi Ensar Allah, Kızıldeniz'de ABD ve İngiltere liderliğindeki Batı koalisyonunun gemilerine bir kez daha saldırdı. Yemen'den gelen yanıt, ittifakın 12 ve 13 Ocak'ta kendi kontrolleri altındaki bölgelerdeki Husi mevzilerine yönelik büyük ölçekli füze saldırısının ardından geldi. Geçen aralık ayında Washington, İsrail'in Hamas'a karşı savaşının dördüncü ayına girdiği Gazze Şeridi'nde Filistinlileri destekleyen İsrail ticaret gemilerine yapılan saldırıların ortasında uluslararası gemiciliği korumak amacıyla bölgede Refah Nöbetçisi Operasyonu'nu duyurdu. Bölgedeki kötüleşme nedeniyle nakliye firmaları alternatif rotalara yönelmek zorunda kalıyor, bu da nihai mal maliyetini artırıyor.

15 Ocak sabahı, ABD Merkez Komutanlığı USCENTCOM (Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Güney Asya'nın bazı bölgelerindeki misyonlardan sorumlu Amerikan savaş komutanlığı), Husilerin USS Laboon destroyerine gemi karşıtı bir saldırı düzenlediğini bildirdi. Kızıldeniz'de füze. Ancak resmî açıklamaya göre herhangi bir hasar veya kayıp bildirilmedi. Akşamın ilerleyen saatlerinde komutanlık, GIBRALTAR KARTAL gemisine saldırı ihbarında bulundu, gemi yoluna devam etti.

Akşam saatlerinde Ensar Allah basın servisi başkan yardımcısı Nasreddin Amer, hareketin sadece İsrail değil Amerikan gemilerine de saldıracağını söyledi. "Onları hedef alabilmemiz için gemilerin Amerikalı olması yeterli" diye vurguladı.

Durum gerçekten de yakında kontrolden çıkabilir ve BM de bunu kabul ediyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Kızıldeniz'deki gerilim çok yüksek seviyelerde ve yakında kontrol altına alınması imkansız hale gelebilir" dedi.

Aynı zamanda İsrail-Lübnan sınırında her gün yaşanan çatışmaların da bu tür değerlendirmelere katkıda bulunduğunu, bunun da kendi belirsizlik unsurunu ortaya çıkardığını ve bölge genelinde daha da tırmanma riskini içerdiğini vurguladı.

(…)

Almanya, İtalya ve Polonya sahnede

Avrupa ülkeleri, ABD'nin 18 Aralık'ta duyurduğu Refahın Koruyucusu Operasyonuna halihazırda katılıyor: Hollanda ve Yunanistan. Bu arada geçen hafta sonu, AB'nin Kızıldeniz'de gemi taşımacılığını koruma amaçlı kendi misyonunu yakında başlatacağı öğrenildi; Almanya ve İtalya'nın da buna katılması bekleniyor.

Olayların bu gelişimi pek çok soruyu gündeme getiriyor, çünkü şu anda çoğu Avrupa ülkesi Ukrayna'daki çatışmanın arka planında zaten büyük maddi kayıplar yaşıyor. Birçoğu, Washington ve Londra'nın kendi eylemlerinin sorumluluğunu tek başına üstlenmek istemediğine inanıyor ve bu nedenle AB ülkelerini Orta Doğu'da yeni bir çatışmaya dahil ediyorlar.

— ABD, daha önce Ukrayna'da olduğu gibi, Avrupa ülkelerini Avrupa için gereksiz bir çatışmaya sürüklüyor. Eğer hala çıkarları Batı'nın çıkarlarıyla bağlantılı bir ülke olarak gösterilebilirse bununla ne ilgisi var?

Uluslararası gazeteci Abbas Juma, İzvestiya'ya "belirsizliğini koruyor" dedi.

Ortadoğu'da artan çatışmaların tek nedeni Filistin'deki savaştır. Gazze Şeridi'ndeki çatışmanın çözümüne katkıda bulunmak mümkünken, AB ülkelerinin gerçek bir "katliama" katılmayı kabul etmesinin hala anlaşılmaz olduğuna inanıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU