Irak Meclis Başkanlığı seçiminde Saddam'ın etkisi görülüyor

Adayların ona övgüde bulunduğu videolar paylaşılıyor

Irak Meclisi el-Halbusi'nin görevden alındığı geçen Ekim'den bu yana başkansız çalışıyor (Irak Meclis Medyası)

Irak Parlamentosu'nun yeni başkanını seçmek üzere toplanan oturumdan saatler önce gerçekleşen adayların şansları üzerine politik tartışmalar, eski rejim lideri Saddam Hüseyin ile olan ilişkileri üzerine yoğunlaşan bir polemiğe dönüştü.

Sosyal medya platformlarında, el-Azim Koalisyonu’ndan parlamento başkanlığı için yarışan üç adaydan biri olan eski Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin, eski rejim liderini "övdüğü" eski bir video yayınlandı. Ayrıca, "Tekaddum" partisinin adayı Şalan el-Kerim'in 2013 yılında Saddam Hüseyin için "rahmet dilediği" bir başka video dolaşıma girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eleştirilere cevap olarak el-Kerim, bir basın açıklamasında, "Sosyal medya platformlarının, videonun bir kesitini alıp kendisini yasaklı Baas Partisi ve sembollerini desteklemekle suçlamak amacıyla kullandığını" belirtti. El-Kerim, bu videonun yayılmasını "adil olmayan ve saygısızca bir uygulama" olarak nitelendirdi ve ekledi: "O zaman, bu karara itiraz etmiştim ve üst mahkeme itirazımı kabul etti, videonun karalama amacıyla çarpıtıldığını doğruladı."

Meclis, ilk oylama turunu tamamladı fakat üç adaydan hiçbiri mutlak çoğunluğu elde edemedi. El-Kerim 152 oy ile önde gitti. Hamis el-Hancer başkanlığındaki es-Siyade lideri Salim el-İsavi 97 oy ile ikinci, eski Başbakan Nuri el-Maliki'ye yakın olan Meşhedani ise 48 oy ile üçüncü oldu.

Parti liderleri, ikinci turda hangi adayların yarışacağına ilişkin bir anlaşmazlığı çözmek üzere hukuk danışmanlarıyla toplantılar düzenledi. Bu toplantıda ilk turun birinci ve ikinci sıradaki adayları mı yoksa üç adayın tamamı mı yarışacak konusu tartışıldı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU