İran en son Suriye açıklarında görülen tankerin hedefine ulaştığını ve petrolün satıldığını bildirdi

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü alıkonan Britanya tankerinin “yakında” salıverilebileceğini belirtti

Adrian Darya 1 ve tankerin kaptanı Akhilesh Kumar, geçen günlerde ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından İran Devrim Muhafızları Ordusuna hizmet ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine alınmıştı (AA) 

İran son günlerde Suriye açıklarında bulunduğu uydudan görüntülenen ve daha önce alıkonan Adrian Darya-1’deki petrolün “satıldığını” açıkladı.

Amerikalı bir yetkili ABD’nin İran’dan petrol satın alan veya İran Devrim Muhafızları Ordusu’yla ticaret yapan herkese yaptırım uygulamaya devam edeceğini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Sigal Mandelkar “İran’a baskı uygulamaya devam edeceğiz. Başkan’ın (Trump) da dediği gibi İran petrolüne yönelik herhangi bir muafiyet olmayacak” diye konuştu.

Geçen günlerde Suriye açıklarında sistemini kapatan Adrian Darya 1, Suriye’nin Tartus limanına çok yakın bir noktadayken uydu tarafından görüntülenmişti.

Salı günü yayımlanan Refinitiv’e ait gemi takip verileri, tankerin Akdeniz’de Suriye’nin batısındayken takip sistemini devre dışı bıraktığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya Kraliyet Deniz Piyadeleri komando birlikleri, önceki adı Grace 1 olan tankere Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarını ihlal ederek Suriye’ye ham petrol götürdüğü şüphesiyle 4 Temmuz’da Cebelitarık açıklarında el koymuştu.

İran da misilleme olarak bundan iki hafta sonra Hürmüz Boğazı’nda Britanya bayrağı taşıyan bir tankere el koymuştu.

Tahran’ın 2,1 milyon varil petrolü Suriye’ye götürmeyeceğini resmi ve yazılı olarak taahhüt etmesinin ardından Cebelitarık 15 Ağustos’ta İran’a ait tankeri salıvermişti.

Devlet televizyonuna yaptığı bir açıklamada “Tanker hedefine ulaştı, petrol satıldı” diye konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ham petrolün teslim edilip edilmediğine yönelikse herhangi bir şey söylemedi.

Musevi, yasal sürecin tamamlanmasının ardından İran’ın yakın zamanda Britanya’ya ait Stena Impero adındaki tankeri salıverebileceğini sözlerine ekleyerek “Umarım prosedür bir an önce tamamlanır ve bu tanker salıverilir” dedi.

İran geçen günlerde Britanya bayrağı taşıyan tanker mürettebatından 23 kişiyi serbest bırakmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU