İklim değişikliğine şüpheci yaklaşanlar "sıfır karbon" yasasına karşı uluslararası kampanya başlattı

Kampanyanın imzacıları İngiltere'de Brexit'in ardından çevreci yasaların geri alınması için çabalayan bir çevreden geliyor ve bazılarının Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın kabinesiyle bağlantısı bulunuyor

Mektubu imzalayanlara göre iklim değişikliği konusunda panik yapmak için bir sebep bulunmuyor (AFP)

The Independent'ın ulaştığı bilgilere göre; aralarında yüzlerce akademisyen, siyasi ve lobicilerin bulunduğu iklim değişikliğini reddeden bir grup, sıfır karbon salımına yönelik verilen taahütleri ve bunların yasalaştırılmasını durdurmak için bir kampanya başlattı.

İklim değişikliğinin bir mit olduğunu öne süren 400 kişinin imzaladığı ve "İklimle ilgili acil bir durum bulunmuyor" başlığını taşıyan mektup, gelecek haftalarda çevre üzerine görüşmeler yapacak Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarının liderlerine gönderildi.

Başka adımlar da atmaya hazırlanan grup Oslo, Brüksel, Lahey ve Roma'da basın toplantıları gerçekleştireceklerini açıkladı.

İklim değişikliğini reddeden grup, İngiltere'de Brexit sonrası çevreci düzenlemelerin geri alınması yönünde baskı yapan Atlantik ötesi etkin düşünce kuruluşlarıyla bağlantılı ve aynı zamanda iklim bilimi reddeden bir geçmişe sahip.

 

 

Kar amacı gütmeyen araştırmacı haber kuruluşu DeSmog'un ele geçirdiği mektup imzacı grubun Boris Johnson'ın kabine üyeleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

“Avrupa Deklarasyonu” mektubu, iklimdeki mevcut değişikliklerin “iklim sisteminin döngüsel davranışının beklenen” bir sonucu olduğunu iddia ediyor. Mektup aynı zamanda iklim değişikliğinin başlıca etkeninin karbondioksit olduğuna ilişkin herhangi bir "kanıt yok" diyor.

İmzacılar arasında Koch'un finanse ettiği Atlas Network'ün bir parçası olan ABD'deki Cato ve Heartland enstitülerinden çeşitli isimler bulunuyor. Birleşik Krallık kökenli Ekonomik İlişkiler Enstitüsü (IEA), Adam Smith Enstitüsü (ASI) ve Vergi Mükellefleri İttifakı gibi serbest piyasa kuruluşları da imzacıların sosyal ağında yer alıyor.

Vergi Mükellefleri İttifakı'nı, Birleşik Krallık Maliye Bakanı Sacid Cavid’e danışmanlık ettiği bildirilen Matthew Elliot kurdu. Vergi Mükellefleri İttifakı'nın eski çalışanlarından Chloe Westley de, Birleşik Krallık başbakanlık ofisinde Başbakan Johnson'ın ekibine katıldı. Parlemento üyesi Liz Truss'sa IEA ve ASI'dan kendine iki özel danışman atadı.

Birleşik Krallık'ın iklim değişikliğini inkar eden başlıca gruplarından, eski Maliye Bakanı Nigel Lawson'ın kurduğu Küresel Isınma Politikaları Vakfı (GWPF) da imzacı listesinde temsil ediliyor.

Grubun “acil mesajı”, haziranda Polonya ve AB üyesi 3 diğer ülkenin engellediği AB'nin sıfır karbon salımı hedefine "şiddetle karşı çıkılması" gerektiğini öne sürüyor.

Mektupta şu cümlelere yer veriliyor:

İklimle ilgili acil bir durum söz konusu değil, dolayısıyla endişelenmek ve panik yapmak için hiçbir sebep yok. (...) Siyasi liderlere tavsiyemiz şu; siyaset olası iklim zararlarını en aza indirmeye odaklanırken bilim ciddi biçimde iklim sistemini daha iyi kavramayı hedeflemelidir.

İklim bilimin inkarı konusunda bir uzman olan Drexel Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Robert Brulle, DeSmog'a verdiği röportajda mektubun, çevreci grup Extinction Rebellion ve Greta Thunberg'in etkili protestolarının ardından gelen iklim krizine ilişkin önemli medya yayınlarına yönelik panikleyerek verilmiş bir karşılığa benzediğini söyledi. Brulle, “Tartışma başlıkları bayatlamış ve bilimsel açıdan tam anlamıyla saçmalık. Önemli nokta bu değil. Buradaki amaç iklim değişikliğinin 'tartışmaya açık' yapısını canlı tutmak” diye konuştu.

Harvard Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı Geoffrey Supran, bu hareketin, bu ayın sonunda gerçekleştirilecek BM İklim Eylemi Zirvesi'nde önlemleri artırma çabalarını baltalamaya yönelik bir girişim olduğunu düşünüyor.

Supran şöyle konuştu:

Her zaman olduğu gibi sanırım iklim krizi üzerine toplumsal ve politik müzakerelerde suyu bulandırmayı umuyorlar. Aynı düşüncedeki siyasi sağ kanattan medya ve blogların oluşturduğu yankı odasını beslemek; iklim hakkında yayın hazırlarken yanlış bir denge tutturmaya çalışan, saf ve şüpheci yaklaşmayan gazetecileri ağlarına düşürmek için.

Kampanya, Hollanda merkezli iklim bilimi reddeden İklim İstihbarat Vakfı'nca (Clintel) yürütülüyor. Bu vakıf, kariyerine petrol şirketi Shell'de başlayan ve 80'lerde petrol ve doğal gaz çıkarmanın yeni yöntemleri üzerinde çalışmak için Delphi Consortium'u oluşturan Guus Berkhout tarafından kurulmuştu. Berkhout “listede birçok önemli isim” bulunduğunu ve hepsinin “iklim tartışmasına değerli bir katkı” yaptığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmzacılardan biri, Northumbria Üniversitesi'nden Profesör Valentina Zharkova, geçen yıl iklim değişikliğinin Güneş'in döngülerinden kaynaklandığını söyleyen bir ders veriyordu. Zharkova'nın haziranda yayımlanan ve ortak yazarı olduğu bir makale "temel hatalar" içerdiği için eleştirilmişti. Hakemli bilim dergisinin bu makaleyi nasıl yayımladığı üzerine bir soruşturma başlatılmıştı.

Mektubun imzacıları arasında petrol ve doğal gaz şirketlerinin yöneticileri ve eski yöneticileri, aynı zamanda yer bilimcilerin profesyonel bir kurumu olan Londra Jeoloji Topluluğu'ndan 5 akademisyen de yer aldı.

Diğer yandan mektup, 20 Eylül'de Almanya'da ülkenin 2030 sera gazı salımı hedeflerine nasıl ulaşacağının tartışılacağı hükümet toplantılarıyla aynı döneme denk gelmiş oldu.

Mektubun gerçek olduğunu doğrulayan Berkhout, The Independent'a şunları söyledi:

Bu girişim, yalnızca fikirlerin dile getirilmesinden daha fazlasını hedefliyor. Hedeflerimizi ve planlarımızı Brüksel, Oslo ve Roma'dan başlayarak Avrupa'da düzenleyeceğimiz bir dizi basın toplantısıyla paylaşacağız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU