İmamoğlu: Mart seçimlerinin bir öncekine göre daha zor bir aritmetiği var

"Yerelde oluşan o dönemdeki ittifakın, İstanbul'da yaşayan insanlar tarafından büyük oranda olgunlaştırıldığını unutmamak lazım."

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yerel seçimlerde tekrar aday gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklamalarda bulundu.

Beş yıl önce yapılan yerel seçimde ittifakların daha net olduğunu kaydeden İmamoğlu, "Bir önceki seçime oranla daha zor bir aritmetiğin ya da zeminin olduğu bir gerçek; o zaman ittifaklar daha net bir konumdaydı, şimdi ise siyasi partilerin tercihleri farklı bir pozisyonda" dedi.

İmamoğlu şöyle devam etti:

Ama siyasi partilerin tercihleriyle, onlara oy veren insanların tercihleri aynı oranda değişir mi, ya da evrilir mi o konuda emin değilim. Çünkü yerelde oluşan o dönemdeki ittifakın, İstanbul'da yaşayan insanlar tarafından büyük oranda olgunlaştırıldığını unutmamak lazım. İstanbul'da bu süreci olgunlaştıran bu büyük ittifak, İstanbul ittifakı... bence insanlara muazzam bir tat verdi. Şimdi o beş yılın sınavını Ekrem İmamoğlu iyi verirse bunun daha da güçlenebileceğini düşünüyorum.

Yani çekim kuvvetinde siyasi partilerin çizdiği yön mü, yoksa toplumun bu ittifaka duyduğu hassasiyet üzerinden onların çektiği yön mü etkin olacak, bunu bu yarışta göreceğiz.

Yıllar geçtikçe Türkiye'de demokrasi ve adaletin gerilediğini kaydeden İmamoğlu, "Böylesi bir süreçte Türkiye'de yerel seçim ve genel seçimle ilgili bir kırılma anı yaşandı, o da 2019 yılı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmamoğlu şöyle devam etti:

Genel seçimde iktidarın başarısı devam ederken yerel seçimde bir kırılma yaşandı. Bunun da aslında Türkiye'de demokrasinin, farklı bir bakışın, bütünleşmenin, birarada olabilmenin, kutuplaşmanın değil birlikte düşünebilmenin mücadelesi olduğunu düşünüyorum.

Bunun sürdürülmesi konusunda, gelecek yerel seçimin muhalefete dönük çok mesaj içerdiğini kaydeden İmamoğlu, "Tek yönlü kaybetme yorumu yapılacak bir seçim değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a dönük "hararetli, baskıcı, kayda almayan, biraz da yok sayan", 2019'da iki kez üst üste seçim kaybetmesine rağmen bunu kabullenemeyen, tamamen demokrasi dışı tutum üzerinden bir bakış açısı olduğunu ifade eden İmamoğlu, "Bunu sağlayan kendisi. Biz hep telkinde bulunduk 'İstanbul'u birlikte konuşalım, tartışalım. Siz bu ülkenin cumhurbaşkanısınız, biz de İstanbul Büyükşehir Belediye başkanıyız' diye ama bu tercihte bulunmadı" diye konuştu.

Erdoğan'ın kendisine ait birşeyin kendisinden alındığı hissiyle hareket ettiğine dikkat çeken İmamoğlu, İstanbul'un 16 milyon insana hatta insanlığa ait bir şehir olduğunu söyledi.

İstanbul'un bu seçimde başka bir yere konulacağının farkında olduklarını ifade eden İmamoğlu, "Kaybetmeyi aklımın ucuna bile getirmiyorum" dedi.

Erdoğan'ın haftasonunda açıkladığı İBB başkan adayı Murat Kurum karşısında şansının ne olacağına ise İmamoğlu şu yanıtı verdi:

Ben şansımı Murat Kurum'dan önce ya da sonra diye kategorize etmem; öncesinde ne kadar şanslıysam bugün de o kadar şanslıyım.

YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan İmamoğlu aleyhine siyaset yasağı ve hapis cezası kararı alınmış, sözlerinin çarpıtılarak olmayan bir suçun yaratıldığını ifade eden İmamoğlu ise kararı istinaf mahkemesine taşımıştı.

İmamoğlu, devam eden yargılamanın seçime etkisi olup olmayacağı hakkındaki soruya, "Seçim kadar buradan bir sonuç çıkartma talihsizliğini diyelim olmayan bir suçun üzerinden çıkartma talihsizliğini hükümet ısrarla bu memlekete yaşatmak ister mi? Açıkçası istemez diye düşünüyorum. Ama her koşulda hiç kafama taktığım bir husus değil" cevabını verdi.

 

 

Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU