Netanyahu dördüncü ayına giren savaşı sürdürme sözü verdi

Gazze Şeridi’nin merkezi ve güneyinde şiddetli çatışmalar yaşanırken ölü sayısı 23 bine yaklaşıyor

Filistinliler, 7 Ocak’ta Han Yunus’taki bir morgun önünde İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanında hayatını kaybeden yakınlarının yasını tutuyor / Fotoğraf: AP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki savaşa devam edeceklerini ve Hamas Hareketi’ni ortadan kaldırmadan durma niyetinde olmadıklarını açıkladı. Netanyahu, İsrail hükümeti oturumunun başında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Düşmanlarımıza net bir mesajım var: 7 Ekim’de yaşananlar bir daha tekrarlanmayacak. Bu benim başkanlığımdaki hükümetin taahhüdüdür. Bu nedenle askerlerimiz sahada canlarını feda etmektedir. Kuzeyde ve güneyde düzenli hizmet ve yedekte bulunan komutanlar ve askerler tek bir şeyi tekrarlıyor ve söylüyorlar: Görevimizi yerine getirene kadar geri dönmeyeceğiz. Ben de şunu söylüyorum: Kazanana kadar durmayacağız.”

Netanyahu “Savaş, tüm hedeflerine ulaşana kadar durmamalı ve bu hedefler Hamas’ı ortadan kaldırmak, kaçırılanların tamamını geri döndürmek ve Gazze’nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmayacağının teminini vermektir. Bunu hem düşmanlarımıza hem de dostlarımıza söylüyorum. Bu bizim sorumluluğumuzdur ve bu bizim taahhüdümüzdür” şeklinde sözlerini sürdürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dördüncü ay

Netanyahu’nun açıklamaları, Gazze’deki savaşın dördüncü ayına girmesi, Gazze Şeridi’nin merkezinde ve güneyinde devam eden şiddetli çatışmaların ve daha fazla Filistinlinin hayatına mal olan bombalamaların ortasında geldi. Şiddetli çatışmalar Gazze Şeridi’nin orta kesimlerinde devam etti ve el-Megazi kampı, güney bölgeleri ve Han Yunus kentinde yoğunlaştı.

İsrail ordusu, uzun süredir karmaşık çatışmalara sahne olan Han Yunus’ta onlarca militanın öldürüldüğünü duyurdu. Orduya göre, bölgedeki çeşitli yer altı tünel açıklıkları ve tünellerin yanı sıra altyapı, keşif alanları ve tanksavar füze fırlatma alanları da dahil olmak üzere 100’den fazla hedef imha edildi. Silahlar, el bombaları, patlayıcı cihazlar ve RPG füzeleri de dahil olmak üzere birçok silah da bulundu.

Ordu ayrıca, 162’nci Tümen bünyesinde faaliyet gösteren Nahal Tugayı’na bağlı muharebe timinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Ed-Derc ve Et-Tuffah bölgesinde, bir silah üretim tesisini içeren 100 metre uzunluğunda bir tünele giden stratejik bir Hamas koridoru bulduğunu duyurdu.

İran desteği

Ordudan yapılan açıklamada “Üretim tesisleri ve hassas bileşenlere odaklanan istihbarat çalışmaları kapsamında, Hamas militanlarının İran’ın rehberliğinde hassas bileşenlerin ve stratejik silahların nasıl çalıştırılacağını ve takılacağını öğrendiğini ve bu alanda teknolojik bilgi kazandıklarını kanıtlayan unsurlar bulundu” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri çerçevesini parçaladığını duyurmasına rağmen hala Gazze Şeridi’nin kuzey bölgesinde faaliyet gösteriyor. Buna ek olarak Gazze Şeridi’nin merkezinde ve güneyinde, kuzeydeki savaşlardan çok daha zorlu görünen şiddetli çatışmalara girmeye de devam ediyor.

Ancak Hamas ve El-Kassam Tugayları, İsrail’in iddiasının aksine sahanın hala kontrollerinde olduğunu söylüyor.

Dün Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, merkezinde ve güneyinde çeşitli savaş bölgelerindeki askerlerin üzerine bomba atılıp diğerlerine saldırıldığını ve tank ve araçların imha edildiğini duyurdu. İslami Cihad Örgütü’ne bağlı Kudüs Tugayları da Han Yunus’taki muharebe bölgesindeki askerlerin bombalandığını duyurdu.

Kara savaşı devam ederken İsrail uçakları Gazze Şeridi’nin yanı sıra Deyru’l Belah, Nuseyrat kampı, Han Yunus ve Cebaliye’yi bombaladı.

Gazeteciler öldürülüyor

İsrail, geçtiğimiz ekim ayında sığındıkları eve düzenlenen hava sahasında eşini, oğlunu, kızını ve torununu kaybeden Al Jazeera Gazze Temsilcisi Gazeteci Vail ed-Dahduh’un gazeteci oğlunun da aralarında bulunduğu üç gazeteciyi öldürdü. Böylece savaşın başlangıcından bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’nde öldürdüğü gazetecilerin sayısı 109’a yükselmiş oldu.

Filistin Gazeteciler Sendikası yaptığı açıklamada “Gazze’deki gazetecilerin yüzde 9’unun öldürüldüğü gazetecilere karşı işlenen bu suçlar gazetecileri korkutmayacak ve yıldırmayacaktır; aksine, işgalin suçluluğu ve Gazze Şeridi’nde halkımıza karşı devam eden soykırım savaşı hakkındaki gerçekleri aktarmaya devam etme kararlılıklarını artıracaktır” ifadelerine yer verildi.

Sendika, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) Filistinli gazetecilerin hedef alınması ve öldürülmesi suçlarına ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulunarak, işgalin cezasız kalmasının suçların devamına yeşil ışık yakma niteliğinde olduğunu kaydetti. İsrail’in Gazze’ye yönelik 24 saat içerisindeki bombardımanları 113 Filistinlinin ölümüne ve 250 Filistinlinin de yaralanmasına yol açtı.

Katlanmaya devam eden bilanço tablosuna göre savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde ölenlerin sayısı 22 bin 835’e yükseldi. Bunların yüzde 70’inden fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor. Toplamda 58 bin 316 yaralı kaydedildi ve enkaz altında 7 bin kişi bulunuyor. Gazze’deki hükümetin Enformasyon Bürosu, İsrail’in savaşın başlangıcından bu yana Gazze’de sivillere karşı bin 915 katliam gerçekleştirdiğini ve öldürdüğü yaklaşık 23 bin sivilden 10 bininin çocuk ve 7 bininin kadın olduğunu bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU