Birleşik Krallık'taki Filistin yanlısı gösteriler: "Polis masrafları eylemcilere ödetilsin"

Toplam masraf 20 milyon sterlinin üzerinde

Londra'da her hafta yapılan yürüyüşlere onbinlerce kişi katılıyor (Reuters)

Birleşik Krallık'ta Filistin yanlısı göstericilerin sebep olduğu masrafların, gösteriyi organize edenlere ödetilmesi tartışılıyor.

Telegraph'ta yer alan habere göre, hükümete siyasi şiddet ve karmaşa üzerine danışmanlık veren Walney Lordu John Woodcock, gösteriler için çok fazla polis kaynağı kullanıldığı ve bu kaynakların göstericiler tarafından ödenmesi gerektiğine ilişkin resmi görüş sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanlığı'na sunulan görüşte, "Örgütler bu kadar çok sayıda kitlesel gösteri düzenlediğinde, yetkililer polis masraflarının bir kısmının organizatörlere ödetilmesini değerlendirmeli" ifadelerine yer verildi.

Woodcock, görüşünde futbol maçlarının duruma emsal oluşturabileceğini vurguladı. Birleşik Krallık'ta maç günü alınan önlemlerden doğan masrafların bir kısmı kulüpler tarafından polis teşkilatına ödeniyor. 

2019'da İngiltere ve Galler'de oynanan futbol karşılaşmalarında yapılan 48 milyon sterlinlik (yaklaşık 1 milyar 821 milyon lira) masrafın 5,5 milyon sterlini kulüpler tarafından karşılanmıştı.

Londra polisinin, 7 Ekim-8 Aralık periyodunda gerçekleşen gösterileri kontrol altında tutmak için 17 milyon sterlin harcadığı, toplam rakamınsa 20 milyon sterlinin üzerinde olduğu belirtildi.

Filistin yanlısı gösterilerin Avrupa'daki en önemli merkezlerinden biri olan Londra'da, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki göstermek için birçok yürüyüş gerçekleştirilmişti.

Geçen ay milletvekillerini konuyla ilgili bilgilendiren Emniyet Müdür Yardımcısı Matt Twist, gösterileri kontrol altında tutmak için yaklaşık 30 bin polis memurunun kullanıldığını ve toplamda 5 bin 500 izin gününün iptal edildiğini söylemişti.

Londra polisinin 2012'deki Olimpiyatlar'dan bu yana en yoğun dönemde olduğunu belirten Twist ayrıca, konuyla bağlantılı olarak 800 nefret suçu soruşturması yürütüldüğünü ve bu soruşturmalara 6 bin saat mesai harcandığını aktarmıştı.


Independent Türkçe, Telegraph, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU