Hong Kong’ta göstericiler Trump’tan yardım istedi: Bizi özgürleştir

ABD Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular, “demokrasi ve özgürlük” için yardım istedi

ABD bayrakları taşıyan göstericilerin elindeki pankartta "Başkan Trump, lütfen Hong Kong'u özgürleştir" yazıyor / Fotoğraf: AFP

ABD’nin Hong Kong Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce gösterici, ABD Başkanı Doland Trump’tan kendilerini 'özgürleştirmesini' istedi.

Hükümet karşıtı protestoların 14. haftasında Hong Kong Central Park’ta toplanan protestocular, ABD bayrakları ve pankartlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Göstericiler, ABD’ye “demokrasi desteği” çağrısında bulundu. Trump’a seslenen protestocular "Bizi özgürleştir, anayasamızı koru" yazılı pankartlar taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1997’de İngiliz sömürgesinden ayrılarak Çin’e bağlanan Hong Kong, tarihinin en büyük siyasi krizini yaşıyor.

Polis, Uluslararası Hong Kong Havalimanı’nda eylem yapan göstericileri engellemek için sıkı güvenlik önlemleri alıyor.

Metro istasyonları, ticaret merkezleri, uluslararası alanlar ve parkları tercih eden göstericilere karşı polis biber gazı kullanıyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, dün yaptığı konuşmada Çin’i "Hong Kong’daki olaylara müdahale konusunda kendini kontrol etmeye" davet etti. 
 

Hong Kong göstericiler ABD Bayrağı Reuters
"Sayın Başkan Trump, lütfen bizi özgürleştir" yazılı pankart taşıyan bir gösterici / Fotoğraf: Reuters


Trump, daha önceki açıklamalarında konunun Çin ile Hong Kong arasında bir “iç mesele” olduğunu söylemiş, ancak Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşının Çin makamlarını daha temkinli davranmaya zorladığını ifade etmişti.

Gösteriler sırasında 19 kişi yaralandı

Hong Kong’da yayın yapan RYNK televizyonu, dün polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmada 19 göstericinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Mankok’taki polis merkezi önünde toplanan protestocular, ellerindeki kağıtları ve şemsiyeleri ateşe vererek toplu ulaşım araçlarını engellemek istedi. Göstericileri dağıtmak isteyen polis ise biber gazı kullandı.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, çarşamba günü yaptığı açıklamada, protestoların patlak vermesine neden olan şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasayı geri çektiklerini söylemişti.
 

Hong Kong göstericiler ABD Bayrağı Reuters
Central Park'a yürüyen protestocular, ABD bayrağı taşıdı / Fotoğraf: Reuters


Söz konusu yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU