“Ankara ve İstanbul'a kayyum atanmayacak” diyen Süleyman Soylu: Bir belediye, Türkiye’yi idare etmek ve Türkiye’ye büyük büyük sözler söylemek için seçilmez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son dönemde gündemde geniş yer tutan büyükşehir belediye başkanlıklarına kayyum atanması tartışmalarına canlı yayında yanıt verdi

Fotoğraf: AA

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlıklarına kayyum atanmasının ardından "İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıklarına da kayyum atanacak mı?" sorusuna en net yanıt İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. 

Gazeteci Hakan Çelik'in sunumuyla CNNTürk'te yayınlanan "Hafta Sonu" programına katılan Soylu, Ankara ve İstanbul'a kayyum atanmasının söz konusu olmadığını söyledi. 

Soylu, "görevinin dışında hareket ettiği" ve görevden alınan Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarına yaptığı ziyaret gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi. 

Bir belediyenin Türkiye'yi idare etmek ve Türkiye'ye "büyük büyük sözler söylemek" için seçilmediğini ifade eden Bakan Soylu, "Türkiye politikalarına hevesli olabilirsiniz, hedefleriniz de olabilir. Bunlar demokrasinin en güzel nimetleri. Hepimiz buralara aydan gelmedik. Bu milletin içerisinden geldik. Arkamızda büyük lobiler de yok. Bunu isteyebilirsiniz ancak belediye, önce kendi işini yapar" dedi. Soylu şöyle konuştu: 

İstanbul, haziran ayında bir karar verdi. Bu karar, İstanbul’da bir belediye başkanının seçilme kararıdır. Bu karar, hem demokratik hem hukukidir. 

İstanbul seçmeninin oy vermesinin bir tek sebebi var. Belediye Başkanı’na  ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bana vereceği hizmeti koordine ederek ortaya koy ve standardımı yükselt’ demek. 

Çöpümü topla, suyumu akıt, başıma seninle ilgili bir problem geldiği zaman bunu çözmeye çalış, ulaşım imkânlarını ortaya koy, gelecek ihtiyaçlarımı karşılamak için yatırımlarını yap. 

Bir belediye bunun için seçilir. Bir belediye ülke yönetmek için seçilmez. 


İçişleri Bakanı, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasından sonra Ekrem İmamoğlu'nun bölgeyi ziyaret etmesi ve ziyareti esnasında "Sizde 16 milyon İstanbullunun selamını getirdim" demesini de eleştirdi.

Üç belediye başkanının terörle irtibatı olduğu için görevden alındığını yineleyen Soylu, "Ben de İstanbul seçmeniyim. Ben selam falan göndermedim" dedi. 

PKK teröristlerini tedavi edip, terörist cenazelerine katılan, terörist mezarlarını ziyaret eden ve bir teröristin ismini caddeye veren birine ben selam göndermedim. Hanımla da konuştum sabah. O da İstanbul seçmeni, o da göndermemiş. 

Buradan kalkıp, İstanbul seçmeninin meşruiyetini bir meşruiyetsizliğe ciro etmek ve “Ben sizinle aynı çizgideyim” demek… Hangi çizgidesiniz?

Bu konular, bir belediye başkanının yapması gereken işlerin çok üzerindedir.  Bunu değerlendirecek olan ben değilim. Bunu, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Malatya seçmeni değerlendirir. 


Süleyman Soylu, "Yüzbinlerce insan terörle mücadele veriyoruz. Bu mücadele yapılırken, mücadelenin yapıldığı kesime, yani bizatihi terör örgütünün görevlendirdiği insanlara moral verenlere üç beş tane söz söyleme hakkımız olsun" ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU