Gazze savaşı ve çatışmayı genişletme tuzağı

İsrail, hukuki ve ahlaki anlamda utanç verici olanları, İsrail'in genellikle ekonomik olmasını özen gösterdiği siyasi krizin ve etkilerinin alanına aktarmış oldu

Fotoğraf: AP

Ortadoğu'da şu anda yaşananlar, Gazze'deki savaşın devam etmesi, çatışmanın coğrafyasının genişletilmesi ve İsrail'in soykırım planına bağlı kalması, hepimiz için bu insan pahasına maliyetli savaşta görünen ve görünmeyen şeyleri sorgulamamızı sağlıyor.

İsrail, bu savaşı her türlü hile, bahane ve küstahlıkla uzatmaya çalışıyor.

Arap ülkeleri ne kadar savaşın sınırlarını belirlemeye, kanını durdurmaya ve müzakereleri ilerletmeye çalışsa da Filistin tarafının yanında duran tarafları içerecek şekilde Gazze'deki savaşı sürdürmeyi ve genişletmeyi amaçlayan yoğun karşı çabalar görüyoruz.

Soru: Bölge nereye gidiyor? İsrail'in uzlaşmazlığı ve Filistin halkının haklarına yönelik saldırıları neden çatışmanın doğasını, alanını ve hızını belirliyor?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son 3 aydır İsrail'de yaşananlar, Filistin-İsrail çatışmasını geçmişinin en acımasız dönemine geri döndürdü.

İsrail, Filistinli kanı, Filistinli çocuk ve Filistinli insanın yaşamını hiçe sayan bir tutum sergiledi.

3 ay önce, işgalin mevcut durumu göz önüne alındığında, Gazze'de yaşananların yaşanması mümkün değildi.

Gazze'ye yönelik savaşın gidişatını ve bu siyasi küstahlığı dikkatle incelediğimizde, ne kadar çirkin bir şekilde yönetildiğini ve ne kadar uluslararası yasalara ve insan hakları hukukuna aykırı olduğunu görüyoruz.

Savaşın genişletilmesi ve provokasyon ve saldırganlık amacıyla gerçekleştirilen suikastlar...

Bütün bunlar, İsrail'in Gazze'deki savaşını gücünün gerçekliğini ölçmek için kullandığı ve Amerikalılar tarafından hâlâ ne ölçüde şımartıldığı ve Avrupalılar tarafından ne ölçüde dikkate alındığı anlamına geliyor?

İsrail'in zaman zaman ihtiyaç duyduğu cevapları alabilmesi için; ekonomik bağlara dayalı bir devlet olması ve onu dünyanın en üst düzey karar vericileriyle buluşturan siyasi lobisi olması nedeniyle baskının, şiddetin ve pervasızlığın gücünü müttefiklerini utandıracak şekilde artırıyor.

Ama bu utanç, İsrail'in, Filistin halkının kendi topraklarındaki hakkını gasp etmeye dayalı bir devlet olmasından yola çıkarak sürekli istikrarsızlığı ve tehdit durumunu içselleştiren bir devlet olarak ağırlığını ve kaderini belirlemek için kullandığı kriterdir.

İşte savaşta ısrar etme, savaşı genişletme ve soykırımı açıklamanın bir yolu. Ayrıca, İsrail'in Gazze'yi Filistinlilerden boşaltma konusundaki açık kararının, muazzam şiddet ve katliamın sonucu olduğu da söylenebilir.

Bu nedenle, karşımızda İsrail yaklaşımında tam bir dönüşüm var.

Yani, Filistinlilere baskı uygulayarak egemen devlet çözümü arama aşamasından, soykırım ve tüm Filistin'i tek başına ele geçirme aşamasına geçiş var.

İsrail'in sahada somutlaştırdığı bu yaklaşımın ne kadar tehlikeli olduğunu elbette herkes biliyor.

Bu yaklaşım, Filistin davasını tarihteki en kötü aşamalarından daha da geriye götürüyor.

Öte yandan, bu İsrail planı, tüm pozisyonları çıkmaza sokuyor.

Çünkü, müzakereleri çerçeveleyen referanslar var ve bu referanslar doğrultusunda çözümler kabul ediliyor ve tüm taraflar üzerinde baskı uygulanıyor.

Görünürde Gazze'ye bir savaş yaşanıyor, ancak gerçekte bu, mevcut olan her şeyi yıkıp daha kötü bir gerçek inşa etmek için yapılan bir darbedir.

Bu gerçek, sadece Gazze halkına değil, tüm taraflara dayatılmak istenen bir gerçektir.

İsrail, çok boyutlu tırmanma kararına, işgalcinin kendini savunma hakkı olarak gördüğü şeye dayanıyor.
 


Çatışmayı ve savaşı yöneten tek bir partiyle karşı karşıyayız.

Soru şu: Gerçekten tek taraf mı, yoksa resimde yalnızca tek taraf mı yer alıyor?

Ayrıca yukarıdakilere dayanarak; İsrail'i cezalandıracak bir söylem ya da niyet yok.

Çoğunluğu çocuk ve kadın olan binlerce Filistinlinin, sanki insanlığın karşı koyamayacağı bir doğal afetmiş gibi öldürüldüğü de açık.

Yani mesele Libya'daki kasırgadan, Türkiye, Suriye ve Fas'taki depremden farklı değil.

Gazze'deki imha savaşının ilk gün ve haftalarında utanç duygusu hakimdi; insan haklarından bahseden herkes bir çeşit şok yaşadı.

Ama şu anda Gazze'deki durumla yakından, uzaktan, doğrudan ve dolaylı olarak, yakın ve orta vadede ilgilenen taraflar... Herkes bir ikilem içinde.

İşte böylece İsrail, hukuki ve ahlaki anlamda utanç verici olanları, İsrail'in genellikle ekonomik olmasını özen gösterdiği siyasi krizin ve etkilerinin alanına aktarmış oldu.

İsrail, hukuki, ahlaki anlamda sıkışmış olanları siyasi kriz ve beraberindeki sonuçlarının içine taşımış olur.

İsrail, sık sık ekonomik olmayı tercih ettiği bir krizle ilişkili olarak, uluslararası ilişkiler ve uluslararası çıkar haritasına para ve ekonomi aracılığıyla derinlemesine nüfuz etti ve büyük güçleri bağımlılığa sürükledi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU