Ambalajlı sularda kanser alarmı: 43 marka incelendi

İncelenen sularda ağır metaller olması gerekenden katbekat fazla çıktı

Ambalajlı içme sularında kurşun oranlarının yetişkinler için 10-6'yı aşan kanserojen aralığında olduğu belirtildi

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden 4 akademisyen 'Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi' başlıklı analiz çalışması yaptı. Araştırma sonucunu Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan haberleştirdi. Analiz için 43 farklı markanın ambalajlı içme suları araştırıldı. Değerleri ölçüldü. Sonuçta baryum, kurşun ve stronsiyum gibi ağır metaller, olması gerekenden katbekat fazla çıktı. 
 


Kansere neden oluyor mu? 

Çalışma kapsamında, 250 ml'lik plastik ambalajlı su örnekleri incelendi. 43 farklı markanın içme suyu örneği üzerinden 16 farklı ağır metal analiz işlemi gerçekleştirildi. Tespit edilen en yüksek ağır metal konsantrasyonları baryum, kurşun ve stronsiyum oldu. Araştırmayı yapan akademisyenlerden başta kanser olmak üzere birçok hastalık uyarısı geldi.  
 


İçme suyunda ağır metal tehlikesi

Sularda en yüksek olarak baryumda 366,08, kurşunda 0,80 ve stronsiyumda 6,01  ppB oranları ölçüldü. İçme suyu yoluyla maruz kalma dozunun baryum için en fazla 0,004, kurşun için 0,029 ve stronsiyum için de 0,0012 mikrogram olduğu belirtildi.
Araştırmada, kurşun oranlarının ambalajlı içme sularında yetişkinler için 10-6'yı aşan kanserojen indeks aralığı sergilediğine vurgu yapılarak, "Ambalajlı içme suyu tüketmenin Pb (kurşun) seviyesine göre kanserojen risk oluşturuğu gözlemlenmektedir. Toplum sağlığının korunması açısından uygun kontrol tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Sularda As, Pb, Mn, Cd, Cu, Hg,Cr gibi ağır metallerin bulunması ciltte incelme, böbrek hasarı, karaciğer sirozu, sinir sisteminde ileti bozuklukları gibi sorunlara yol açabilmektedir..." denildi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU