El Salvador'un çetelerle mücadelesi: Cinayet oranları yüzde 70 azaldı

Nayib Bukele yönetimi, OHAL kapsamındaki hak ihlalleriyle tepki toplamıştı

El Salvador'daki mega hapishanede yaklaşık 12 bin çete üyesi tutuluyor (Reuters) 

Ülkedeki suç örgütlerine yönelik sert operasyonlarla gündeme gelen El Salvador'da cinayet oranları yüzde 70 azaldı.

Adalet ve Güvenlik Bakanı Gustavo Villatoro, dün yaptığı açıklamada geçen yıl 154 cinayet işlendiğini söyledi. Bu rakam 2022'de 495'ti.

Villatoro, 100 bin kişi başına 2,4'lük bir cinayet oranına ulaşıldığını, bunun da Kanada hariç Amerika kıtasındaki en düşük oran olduğunu belirtti.

Resmi rakamlara göre, Orta Amerika ülkesinde 2020 ve 2021'de en az 1000 kişi öldürülürken, bu sayı 2019'da 2 binin üzerindeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cinayet oranlarındaki sert düşüş, El Salvador lideri Nayib Bukele'nin Mart 2022'de MS 13 ve 18. Cadde (Barrio 18) çeteleri arasında yaşanan çatışmalara karşı olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesinin ardından geldi.

Halen süren OHAL kapsamında bugüne dek neredeyse 75 bin kişi söz konusu çetelere üye olduğu gerekçesiyle yakalandı. Bunlardan yaklaşık 7 biniyse serbest bırakıldı.

Öte yandan Washington merkezli Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nun (IACHR) geçen yıl nisanda yayımladığı açıklamada, Bukele yönetiminin OHAL kapsamında insan haklarını ihlal ettiği öne sürülmüştü.

IACHR, OHAL'in başlangıcından bu yana düzenlenen operasyonlarda 190 kişinin öldüğünü ve 5 bin hak ihlali vakasının yaşandığını bildirmişti. 

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü de 2022'deki raporunda, cezaevindeki kişilerin kötü muamele ve işkence gördüğünü iddia etmişti. 

Bukele, Amerika kıtasının en büyük hapishanesi Terör Muhafaza Merkezi'nin (CECOT) açılışını da geçen yıl şubatta yapmıştı. Başkent San Salvador'a 74 kilometre mesafedeki Tecoluca kasabasında yer alan hapishane, 166 hektarlık alana inşa edilmişti.


Independent Türkçe, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU